Gospodarstvo

Usoda pivovarne bo znana še ta mesec

Laško, 15. 03. 2010 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po izrazih nezadovoljstva delavcev v Jadranski pivovari, pred katero je še vedno negotova prihodnost, so se vendarle sestali predstavniki vodstva Pivovarne Laško in sindikata pivovarne v Splitu.

Jadranska pivovara
Jadranska pivovara FOTO: dnevnik.hr

Potem ko so se zaposleni v Jadranski pivovari, ki je v lasti Pivovarne Laško, zaradi negotove prihodnosti uprli do te mere, da so celo preprečili vstop v tovarno direktorju Nenadu Buljanu, so se zdaj vendarle sestali predstavniki vodstva Pivovarne Laško in predstavniki sindikata Jadranske pivovare. Na sestanku, ki je potekal v Laškem, so se dogovorili, da bo dokončen sklep o usodi hrvaške pivovarne sprejet še do konca tega meseca. V nasprotnem primeru pa bo Pivovarna Laško proizvodnjo v Jadranski pivovari v Splitu zaradi racionalizacije ustavila, hkrati pa aktivno nadaljevala z iskanjem kupca, so sporočili iz Laškega.

Vodstvo in sindikati so se dogovorili tudi, da bodo delavci direktorju Buljanu vnovič omogočili vstop v pivovarno, s čimer bodo zagotovili nemoteno poslovanje družbe. V Jadranski pivovari bodo nadaljevali socialni dialog ter poslovali skladno s kolektivno pogodbo in hrvaško zakonodajo, so še sporočili laški pivovarji.

Najraje bi prodali

Vodstvo Pivovarne Laško je sicer že pred tedni poudarilo, da je glede na poslovno in finančno stanje Jadranske pivovare najboljša možnost prav prodaja. Če prodaje ne bo in bo proizvodnja ustavljena, bo dobava piva za hrvaški trg zagotovljena iz drugih obratov, zaposleni pa bodo dobili primerne odpravnine, so zagotovili v laški pivovarni.

Pivovarna Laško je v zadnjih desetih letih vložila v razvoj Jadranske pivovare več kot 48 milijonov evrov, zaposleni pa so prejemali plače, ki so presegale določila kolektivne pogodbe in so bile višje od hrvaškega povprečja. Jadranska pivovara zaradi prenizke prodaje piva ni dosegala pozitivnih poslovnih rezultatov, izgubo pa je vsa leta pokrivala matična družba. Razlogov za manjšo prodajo je več, najbolj pa nanjo vpliva nesprejemanje slovenskih izdelkov na sicer strateško pomembnem hrvaškem trgu.

Ne nazadnje, večina slovenskih živilskih podjetij, z izjemo Pivovarne Laško, sploh ni bila prisotna na policah hrvaških trgovcev. Za enega izmed njih je Jadranska pivovara v preteklih letih polnila tudi pivo pod trgovsko blagovno znamko, vendar pa se je trgovec tudi odločil sodelovanje nadaljevati z drugim lokalnim dobaviteljem, so še poudarili v Pivovarni Laško.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mis_ryu
16. 03. 2010 03.09
ma hrvat slovenca živega ne more, pa da bi pili naše pivo? ahahah
brejakuzla
15. 03. 2010 19.34
za male pare!
brejakuzla
15. 03. 2010 19.34
Unknown.For.You
15. 03. 2010 17.11
UNION <3 for life :P haha
laufer
15. 03. 2010 16.43
Jadransko pivovarno je potrebno prodati. Hrvatje Slovencev ne marajo, to se je pokazalo že v Pivovarni Buzet!