Gospodarstvo

Ustavljen postopek proti Triglavu

Ljubljana, 18. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Senat agencije za zavarovalni nadzor je sklenil ustaviti postopek za odvzem dovoljenja za opravljanje zavarovalnih poslov Zavarovalnici Triglav, saj je zavarovalnica odpravila kršitve, zaradi katerih je bil zoper njo uveden postopek za odvzem dovoljenja.

Kot so še sporočili iz agencije, pa je senat že prejšnji ponedeljek, 9. decembra, sklenil članoma uprave Zavarovalnice Triglav Nadi Klemenčič in Jožetu Obersnelu, ki ju je nadzorni svet medtem že razrešil, odvzeti dovoljenje za opravljanje funkcije člana uprave.

Triglavu ne grozi več odvzem licence
Triglavu ne grozi več odvzem licence FOTO: Dare Čekeliš

Senat agencije za zavarovalni nadzor je danes ugotovil, da je Zavarovalnica Triglav odpravila kršitve, zaradi katerih je agencija 17. septembra začela postopek odvzema dovoljenja tako zavarovalnici kot tudi obema omenjenima članoma uprave. Zavarovalnica je namreč prenehala ovirati nadzor nad svojim poslovanjem, nadzorni svet pa je odpoklical oba člana uprave, so še sporočili iz agencije.

Potem ko je nadzorni svet z 18. oktobrom odpoklical Klemenčičevo in Obersnela ter v vodstvo zavarovalnice postavil dotedanjega člana uprave Milana Tomaževiča, so nadzorniki agencije za zavarovalni nadzor 4. decembra spet začeli pregled poslovanja v Zavarovalnici Triglav. Prav dejstvo, da v lanskem kar osemmesečnem pregledu niso dobili na vpogled vseh zahtevanih podatkov, je namreč pripeljalo do spora med agencijo in našo največjo zavarovalnico ter slednjič do zahteve po razrešitvi predsednice uprave Nade Klemenčič in člana uprave Jožeta Obersnela.

V zavarovalnici so nadzornikom agencije odrekli vpogled v nekatere dokumente, med drugim v sponzorske pogodbe, plače, nagrade, odpravnine, sklad lastnih delnic. Vendar pa so ob tem zanikali trditve o oviranju opravljanja nadzora nad poslovanjem. Nasprotno - za to, da bi agencija lahko sestavila poročilo, ali so varna zavarovalnica, so dobili celo preveč podatkov, je Klemenčičeva poudarila konec septembra, teden dni zatem, ko je agencija sklenila začeti postopek za odvzem dovoljenj. Kot je zatrdila, so v času pregleda predstavnikom agencije zagotovili vpogled tako v glavno knjigo centrale za življenjska in premoženjska zavarovanja kot tudi v vse posamične sponzorske zneske in zneske plač. Dokumente, ki jih nadzornikom niso pokazali, pa po njenih pojasnilih pregledujejo drugi državni organi in agencija nima pristojnosti za vpogled vanje.

Ob začetku tokratnega pregleda, ki še traja, so v Zavarovalnici Triglav zatrdili, da bodo nadzornikom agencije za zavarovalni nadzor dali vse podatke in dokumente, ki jih bodo zahtevali.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA