Gospodarstvo

V boju zmagala država

Čatež ob Savi, 01. 08. 2007 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Osem urna skupščina Term Čatež je potekala v senci številnih zapletov. Na koncu so 'zmagali' predstavniki države.

Če bi torej avstrijska banka Erste Bank odtegnila podporo bloku državnih lastnikov Term na čelu s Kadom, ti pri glasovanju o predlaganih sklepih ne bi dosegli navadne večine, poroča Dnevnik.

Lastniki Term Čatež so na torkovi skoraj osem ur dolgi skupščini, na kateri je bilo navzočega nekaj več kot 93 odstotkov kapitala, zavrnili skoraj vse predlagane sklepe uprave in nadzornikov, razen imenovanja organov skupščine in imenovanja revizorja. Skupščina je podprla dva predloga Kapitalske družbe (Kad), in sicer predlog o delitvi lanskega dobička in predlog o imenovanju nadzornikov družbe, kjer pa ne bo predstavnikov največjega posamičnega lastnika Term, družbe DZS.

Zaradi zagotovitve enakomerne obveščenosti in varstva interesov vlagateljev je uprava Ljubljanske borze začasno zaustavila trgovanje z delnicami družbe Terme Čatež.

V boju zmagala država

Čeprav je videti, da je država v Termah že zmagala, v DZS, ki za zdaj deleža ne prodajajo, lahko pa ga kmalu bodo, napovedujejo novo vojno.

Predolga skupščina, izjemno slabo pripravljena in v vseh dnašnjih tako imenovano sprejetih sklepih bodo še dolgo odločala sodišča. Bojan Petan po skupščini

Minister Vizjak je na dopustu, prav tako ostali na ministrstvu za gospodarstvo, ki bi zgodbo o prevladi v Termah Čatež med državo in DZS, ki se je potiho začela pred dvema letoma, zadnje mesece pa se je odvijala kar na glas, lahko komentirali. Včerajšnjo očitno začasno zmago je odločil 10 odstotni delež, ki ga je kupila avstrijska Erste bank, pod pokroviteljstvom Pivovarne Laško, ki se je v zadnjem hipu postavila na vladno stran.

Predlogi DZS naleteli na gluha ušesa

V nadzornem svetu Term Čatež ne bo več nobenega predstavnika njenega največjega posamičnega lastnika družbe DZS
V nadzornem svetu Term Čatež ne bo več nobenega predstavnika njenega največjega posamičnega lastnika družbe DZS FOTO: POP TV

Pri obeh predlogih je Kad dobil približno 54-odstotno podporo, temu pa so nasprotovale predvsem DZS s prvim možem družbe Bojanom Petanom na čelu, družba M.B. Satler in Hrvatska poštanska banka, ki jo je zastopal Miha Kozinc. Omenjene družbe so tudi napovedale izpodbojne tožbe na sprejete sklepe skupščine.

V nadzornem svetu zgolj predstavniki države

Delničarji so tako podprli Kadov predlog, ki predvideva, da bodo v prihodnjih štirih letih v nadzornem organu sedeli Johannes Attems, Ivan Molan, Andreja Pihler in Mladen Stariha, kar je predlagal tudi sedanji nadzorni svet družbe. Namesto prvotnega predloga nadzornikov, ki je na mestu nadzornikov predvideval tudi Petana in Roberta Krajnika, pa bosta po predlogu Kad in odločitvi skupščine sedela Helena Brandner in Martin Bratanič. DZS, ki ima v Termah več kot 21 odstotkov delnic, je tudi predlagal nadzornike, vendar njegov predlog ni bil sprejet.

Pol manj za dividende

Kad, ki je z več kot 19-odstotnim deležem drugi največji lastnik Term, je pri predlogu delitve lanskega bilančnega dobička dobil zadostno podporo, da se za dividende od 4,4 milijona evrov razdeli 1,3 milijona evrov oz. 2,19 evra na delnico. Uprava družbe je predlagala, da se za dividende nameni 2,62 milijona evrov oz. 4,38 evra na delnico.

Dogajanje v Termah Čatež se je, kot je znano, začelo zapletati že pred dnevi, ko sta svoja deleža v Termah družbi M.B. Satler prodali odvisna in hčerinska družba Term, Delikatesa in Turistično podjetje Portorož (TPP), Factor banka pa je 10,47-odstotni delež prodala avstrijski Erste Bank. Prvi mož družb Delikatesa in TPP Tomaž Mencinger naj bi skupaj več kot osemodstotni delež Term družbi M. B. Satler prodal brez soglasja lastnikov. Glede prodaje 7,12-odstotnega deleža TTP in 1,15-odstotnega deleža Delikatese družbi M. B. Satler je tako že vložena vrsta tožb in predlogov za začasno odredbo.

Pooblaščenka nekaterih malih delničarjev Nevena Tea Gorjup, ki je tudi dala nasprotna predloga za delitev bilančnega dobička z višjimi dividendami od predloga uprave, a niso bili sprejeti, je upravi očitala nezakonitost, saj naj bi družba še vedno imela približno za 10 odstotkov lastnih delnic, ki jih je družba pridobila s prevzemom portoroške Marine pred nekaj leti.

Petan zahteva ničnost skupščine

Te bi morala po njenem mnenju v skladu z zakonom odsvojiti, vendar uprava tega ni storila. Da gre po njegovem mnenju za zavestno kršitev zakona o gospodarskih družbah, je prepričan tudi Petan, ki je skupaj s pravnim zastopnikom na vsako točko dnevnega reda skupščine vložil izpodbojno tožbo, zahteval pa naj bi tudi ničnost skupščine in kazensko odgovornost predsedstva skupščine.

Zapleti že na samem začetku

Bojan Petan
Bojan Petan FOTO: Kanal A

Skupščina Term Čatež se je že začela vroče, saj je do zapletov prišlo že pri izvolitvi predsedstva skupščine in verifikacijske komisije. V zvezi z izvolitvijo predsedstva in verifikacijske komisije je bilo podanih več nasprotnih predlogov. Enega je podala DZS, enega pa generalni direktor Term Čatež Mladen Kučiš. Ta je tudi zahteval, da se najprej glasuje o njegovem predlogu in ne o predlogu DZS. Sprejet je bil Kučišev predlog, Petan pa je zaradi takšne odločitve Kučiša zoper njega napovedal kazensko ovadbo.


Na prodajo delnic Term Čatež se je ostro odzval tudi minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, ki je prodajo deleža odvisne in hčerinske družbe Term označil za kriminal, glede deleža Factor banke pa zatrdil, da je imela Nova Ljubljanska banka za ta delež sklenjeno opcijsko pogodbo. To so v NLB zanikali, mediji pa zaradi zapleta že ugibajo o usodi predsednika uprave NLB Marjana Kramarja, saj ima v tej banki država največji delež.

Pravni pooblaščenec DZS je nato pri točki o delitvi lanskega bilančnega dobička zahteval preklic glasovalnih pravic Kad, njenih skladov, Prvega pokojninskega sklada in KS PPS, Zavarovalnice Triglav in Triglav steber I, ker naj bi šlo za povezane družbe, ki delujejo usklajeno. Njihov delež na skupščini je po mnenju pravnega zastopnika DZS presegal 25 odstotkov, s čimer naj bi bile zavezane k prevzemni ponudbi.

Pooblaščenec Kada je sklicujoč se na novo zakonodajo zavrnil usklajeno delovanje, hkrati pa poudaril, da omenjenim družbam po novi zakonodaji ni treba dati prevzemne ponudbe. Predsedstvo skupščine se je nato odločilo, da ne bo odvzelo glasovalnih pravic omenjenim družbam, niti drugim družbam, ki naj bi po ugotovitvah Gorjupove prepozno oddale prijavnice za skupščino.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
06. 08. 2007 09.47
Mačke so plemenite živali, ki si ne pustijo srat po glavi.
exim@t-2.net
06. 08. 2007 09.43
matej.rojc: že moja mama mi je povedala tole: če mačku stopiš na rep, zacvili. In to se je zgodilo tebi, zacvilil si, ker ne znaš odgovarjati argumentirano. Vseeno ti pa ne želim, da bi padel v kremplje Petanu, brezkompromisnemu materialistu, lažnivcu in tatu!
Matej Rojc
02. 08. 2007 16.05
retardiran exim ... no comment.
exim@t-2.net
02. 08. 2007 15.58
hinko.murovec: moje pojmovanje resnice glede konkretne osebe temelji na osebnih spoznanjih, občutenih na lstni koži. Samo toliko v poduk in pouk, g. hinko muravec! Kar se pa Vlade tiče, ne vidim, da bi bile notri barabe iz JJ štaba, saj tebe notri ni!
blue_123@coldmail.nu
02. 08. 2007 14.25
Prebral sm (mislim da v Magu) da nj bi se Vizjak tok vmešavu v zato, da bo po svoji karieri ministra prevzel direktorski stolček v Termah Čatež.
hinko.murovec@siol.net
02. 08. 2007 10.41
Z Vašim pojmovanjem pravice g.Exim je narobe samo to, da podpirate uveljavljanje pravice z uvajanjem in izvajanjem še večjih lopovščin in krivic. Seveda je vse v redu , če to počnejo barabe iz JJ štaba. LP
exim@t-2.net
02. 08. 2007 09.00
Vsi tisti, ki smo imeli posredno ali neposredno možnost spoznati Petana ( tudi in ne nazadnje v navezi z Dadasom), komentiramo: Človek je doživel svojo zasluženo katarzo. Še je pravica na svetu!
mymind
01. 08. 2007 12.39
Bravo Janša in banda okoli njega. Ja, če si že ne upa na obisk v pivovarno Laško, bo sedaj lahko Urško peljal v Čatež.
hinko.murovec@siol.net
01. 08. 2007 10.54
Veste Spoštovani g. Pika.Poka po moje ni važno ali se zapira desna ali leva " pipca " , enostavno je lepo razvidno, da v tej po JJ zagotovilu pravni državi nihče ne upošteva Zakonov in zakonitosti, ko gre za finančne interese. Niti me ne zanima čigav je kdo , niti ne vem, vem pa, da je to odraz legalizirane lopovščine s strani centra moči. To pa je sramota in kriminal najslabše vrste , pa če ga je zakuhal sam Drnovšek skupaj z Kučanom ali pa Janša in njegov " lačni " Minister. Ljudje dajmo začnimo udrihat po lopovščinah in lopovih neglede čigavi so, kradejo itak vsi revežem na tak ali drugačen način. Lopov je pa samo lopov , je vse eno kake farbe. LP
Uporabnik113189
01. 08. 2007 10.45
Imamo pravno državo, težava pa je v katastrofalnem pravnem redu. Težava, ki jo ima DZS je precej konkretna. Kad, njegovi skladi , Triglav steber, KS PPS zavarovalnice Triglav itd, kot je opisano v članku delujejo usklajeno, to vemo vsi, je tako očitno da se vsemu skupaj še krave smejijo. AMPAK, to dokazati v našem pravnem sistemu, je pa povsem druga zgodba..Najlažje se je igrati s tujim (beri državnim) denarjem. Podobno, kot v pretepu ko se te loti banda štirih ali petih, kasneje ko policaj dogodek raziskuje nihče nič ne ve, nič ni videl, nič slišal. . MI, ma kje pa, on se je sam udaril, padel je po stopnicah bla bla.. Kar je pa še najhuje, je pa to , da to počne država, ki naj bi bila s svojim izvajanjem predpisov in zakonov in morale VZGLED vsem državljanom..Se čudite, če komu odnehajo živci. Cilj je jasno ovirati DZS ker gre za nasprotno politično opcijo v ozadju pa tudi napad na Dnevnik.. Za ta cilj je dovoljeno vse. Koga briga če bodo Terme v težavah. Zato da dobiš jajce je najbolje takoj pokončati celo kuro, kaj bo kasneje naj misli nekdo drug. ..Takšna je skrb naših lastnikov in države za narodov blagor..Res od sile lep vzgled. Naivno sem mislil, da smo slovenci v svojem razvoju uspeli preseči težave banana republik in pranja denarja. Pa ga kar država takole lomi, kaj bodo šele počeli državljani ne upam niti pomisliti, glede na vzgede naše vladajoče elite. Biti solastnik družbe skupaj z državo je dandanes največja neumnost kar jih lahko narediš. Potem pa se čudijo, če pametni iščejo zaposlitev zunaj, kapital beži, samo še velika posojila bank ostajajo..le kdo jih bo plačeval?
M.U.K.
01. 08. 2007 10.26
Pipca se kar hitro zapira... tako finančna, kot podpora javnosti.
klemenjan@gmail.com
01. 08. 2007 09.40
Veš, tudi pipca trenutno vladajočih se počasi zapira.
pika.poka@email.si
01. 08. 2007 09.33
Politična trobila levičarjev (Dnevnik in POP TV) že usklajeno pišeta o nepoštenostih. Me zanima kako bi bilo, če bi DSZ, ki je lastnik Dnevnika dobil na skupčini. Zagotovo ne bi bilo toliko dviganja prahu. Pipica bivših vladajočih se zapira, zato pa toliko tulijo.
klemenjan@gmail.com
01. 08. 2007 09.28
Toliko o umiku države iz gospodarstva.