Gospodarstvo

V mariborskem podjetju A&E Europe brez stavke

Maribor, 26. 01. 2021 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
2

Zaposleni v mariborskem podjetju A&E Europe, ki pod ameriškimi lastniki proizvaja industrijske sukance, niso začeli napovedane stavke do izpolnitve zahtev, med katerimi je tudi boljše plačilo za njihovo delo. Kot so zdaj tudi uradno potrdili tako v sindikatu kot v podjetju, je bil sklenjen dogovor, po katerem so stavko odpovedali.

Delavci podjetja A&E Europe so zelo zadovoljni z doseženim dogovorom. (Fotografija je nastala ob decembrski opozorilni stavki.)
Delavci podjetja A&E Europe so zelo zadovoljni z doseženim dogovorom. (Fotografija je nastala ob decembrski opozorilni stavki.) FOTO: Bobo

Iz Konfederacije sindikatov Slovenije (KSS) so sporočili, da so po napornih pogajanjih le dosegli dogovor o vseh stavkovnih zahtevah. Ob tem so dodali, da so delavci v podjetju zelo zadovoljni z doseženih dogovorom, saj ta po njihovem pomeni boljšo prihodnost in zadovoljstvo vseh akterjev.

Več podrobnosti glede dogovora ni znanih, v kratki skupni izjavi stavkovnega odbora, sindikata in vodstva podjetja pa je zapisano le, da so se dogovorili, da napovedane stavke danes ne bodo izpeljali, v naslednjih štirih do osmih tednih pa bodo nadaljevali z doslednim usklajevanjem odprtih zadev in iskali rešitve "v najvišjem interesu za delavce in za poslovanje družbe".

Delavci omenjene družbe so že pred decembrskimi prazniki izpeljali dvourno opozorilno stavko, ker se niti uprava niti lastniki (kljub drugačnim obljubam slednjih) na zahteve po začetku pogajanj niso odzvali. Večji del od skupaj 160 zaposlenih je s pomočjo sindikata 15. januarja nato izvedel celodnevno stavko.

Od delodajalca so zahtevali podpis pogodbe o delovanju sveta delavcev ter soudeležbo zaposlenih pri odločanju, podpis podjetniške kolektivne pogodbe, ki bo delavcem zagotavljala dostojno plačo in ne 518 evrov izhodiščne bruto plače za najslabše plačanega delavca. Zahtevali so, da ima tudi najslabše plačani delavec v podjetju zagotovljeno vsaj minimalno plačo, vsi ostali pa primerno izobrazbi in težavnosti delovnega mesta.

Na prijavo sindikata je nadzor v podjetju opravila tudi delovna inšpektorica, ki pa ni ugotovila nepravilnosti, zato je postopek ustavila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
26. 01. 2021 15.26
Saj manj kot minimalca ne morejo dobiti
milan68
26. 01. 2021 17.21
Zlo neumesten komentar.... Izhodišče je pomembno, to je cifra od katere so odvisni vsi dodatki...