Gospodarstvo

Delavci bodo v obdobju, ko bo potekala sanacija, prejemali plačo

Kočevje, 13. 05. 2022 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Danijela Levpušček
Komentarji
136

Po četrtkovi delovni nesreči, ki je močno zarezala v delovanje podjetja, v kočevskem Melaminu iščejo rešitve, kako naprej. Pri tem po besedah direktorja Srečka Štefaniča upajo tudi na pomoč države. O tem so govorili z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom, ki si je v Kočevju ogledal prizorišče katastrofe. Po srečanju poteka izjava za medije, na kateri bodo spregovorili župan Kočevja dr. Vladimir Prebilič, Štefanič in Počivalšek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vzrok eksplozije še ni znan
    08:18
    Iz 24UR ZVEČER: Vzrok eksplozije še ni znan
  • Iz SVETA: Podrobnosti nesreče v Kočevju
    03:23
    Iz SVETA: Podrobnosti nesreče v Kočevju
  • Izjava Zdravka Počivalška
    05:10
    Izjava Zdravka Počivalška

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je svojcem žrtev izrekel sožalje, poškodovanim zaželel čimprejšnje okrevanje, službam, ki so ukrepale ob nesreči, pa izrekel priznanje za delovanje v težkih pogojih dela. 

Pomembno je, da v podjetju čim prej pridejo do ocene škode, je poudaril. Podjetje zaposluje skoraj 200 ljudi, če temu damo multiplikativni učinek dobaviteljev, pa številko lahko pomnožimo s tri, zato je pomoč podjetju nujna, je povedal minister. Država lahko po pravilih Evropske komisije lahko pomaga vsem, ki jih doleti industrijska nesreča. "Iz tega naslova lahko pokrijemo do 100 odstotkov škode," je dejal. Tu gre za gradbeno škodo, škodo, i jo bodo delavci utrpeli, ker ne bodo mogli na delo, in škodo zaradi izgube dohodkov, je pojasnil. 

Na pomoč Melaminu bosta priskočila tudi SID banka in Slovenski podjetniški sklad, ki bosta, kot je dejal Počivalšek, naredila vse, da premosti finančne težave. "Najbolj pomembno pa je, da se bo delavcem zagotovilo plače v obdobju, ko bo potekala sanacija v podjetju."

Omenil je tudi decembra lani odobrenih 1,8 milijona evrov za nadaljnjo širitev podjetja, ki predstavlja dodaten vir sredstev. Rešitev za hitro pomoč, ki bi lahko prišla že v naslednjem tednu, iščejo tudi iz naslova sklada za regionalni razvoj. 

V Kočevju so v vikendu in tednu, ki je pred nami zaradi tragedije odpovedali vse dogodke, je besedo prevzel kočevski župan Vladimir Prebilič. Nadaljeval je, da so v stiku tudi s predstavniki prihodnje vlade. "Želimo si, da bi bil kočevski primer primer, ko politika resnično dela za ljudi," je dejal. 

Na občini so že v stiku z Rdečim križem in Centrom za socialno delo, ljudem, ki se bodo zaradi dogodka v Melaminu znašli v finančni stiski, bodo pomagali. Pojasnil je, da lahko z enkratno finančno pomočjo pomagajo tistim, ki bi se znašli v težavah. Pri Rdečem križu namreč obstaja mehanizem, kamor občina deponira lastna proračunska sredstva, ki se potem sproščajo v sodelovanju s CSD. 

Zagotovil je tudi, da bodo ljudje dobili izplačano vso škodo na objektih zasebne lastnine, ki je bila povzročena zaradi eksplozije v Melaminu. Upajo, da bo popis končan že prihodnji teden. Podjetje Melamin je sicer v ta namen že odprlo poseben račun. 

"Potrebnega bo veliko časa, da bomo ponovno na noge postavili vse skupaj," je še povedal in izrazil upanje, da bo čim več zaposlenih delo našlo drugje. 

"Hitra pomoč je najboljša pomoč," je odgovoril direktor podjetja Srečko Štefanič. Kot pravi, so v podjetju dobavitelje in kupce že obvestili, v kakšnem položaju so se znašli, zdaj pa iščejo rešitve, kako naprej. "Položaj rešujemo tako s partnerji kot s konkurenco. V takih časih si namreč tudi pomagamo," je dejal. Ker gre za visoko tehnologijo, proizvodnje ne bodo mogli preseliti drugam. "Tu ni čarobne paličice," je dodal. 

Danes so sicer bile izplačane plače z vsemi dodatki, je povedal direktor. "Pomembno je, da imamo instrumente, ki bodo omogočili izplačila delavcem, ki so zdaj v velikem šoku, in to bo gotovo obliž na rano, ki so jo doživeli včeraj," je še dejal. Večina delavcev je na čakanju, prisotni so le tisti, ki nudijo pomoč različnim službam pri popisu škode. "Do ponedeljka ali torka bomo imeli vse podatke, da bomo lahko zaprosili za pomoč iz evropske skupnosti," je še povedal. Dodal je, da so danes bile izplačane plače z vsemi dodatki.

O škodi je še preuranjeno govoriti, gotovo presega milijon evrov. Celotna proizvodnja sicer stoji, ker so uničeni kontrolni procesni računalniki. 

Tako Štefanič kot Prebilič sta se zahvalila vsem, posameznikom, podjetjem in občinam, ki so nemudoma množično ponudili pomoč. 

Požar v Melaminu
Požar v Melaminu FOTO: Luka Kotnik

Spomnimo

Včeraj je župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič požar označil kot največjo dosedanjo tragedijo v Kočevju. Proizvodnjo v podjetju, ki je bilo po besedah Štefaniča vlečni konj občine, bo zelo težko znova vzpostaviti. Ob eksploziji cistern so v podjetju zgoreli tudi procesni računalniki in del električne napeljave. Poudaril je, da bi bila kratkoročna rešitev za podjetje možna le v sodelovanju s partnerji ter domačo in tujo konkurenco.

Ker podjetje tudi po oceni Prebiliča še kar nekaj časa ne bo delovalo, se na občini sprašujejo, kako bodo pomagali oz. nadomestili izpad prihodkov družinam delavcev, ki so odvisni od delovanja podjetja. "Katastrofa je ogromna. Delavci bodo morali ostati doma, ker preprosto ne morejo priti na delo, nimajo kam priti, podjetje je v tem segmentu popolnoma uničeno. Treba bo počakati kakšen meseca ali dva, da bomo vse očistili, potem pa se bo začela sanacija. Upal bi si trditi, da do konca letošnjega leta zagona podjetja v obsegu, kot smo ga poznali do sedaj, najverjetneje ne bo," je dejal v oddaji 24UR ZVEČER. 

V Melaminu, kjer je v četrtek prišlo do eksplozije in požara, sicer danes kriminalisti nadaljujejo preiskavo vzrokov nesreče. Ko bo ta končana, bo sledilo odstranjevanje posledic nesreče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
14. 05. 2022 14.47
+1
Kakšno prazno nakladanje podjetjr mora zagotoviti plačo delavcim!
medo90
14. 05. 2022 09.24
+2
ta tovarna nima več kaj početi v mestu. Že leta in leta onesnažuje okolje in samo mesto sedaj zaradi šlamparije še to. Večina delavcev je minimalcu, torej po besedah nadutega župana ima podjetje največjo dodano vrednost in dobiček. Elita si tala nad in pod mizo delavci pa tko. Sedaj bomo pomagali vsi in celotno območje kočevske onesnaženo.
Medex
14. 05. 2022 09.54
+0
naj zaprejo še kolektor, itas , yaskavo, koles, intersoks in vse ostale? živeli bomo v čistem, samo od česa pa ne vem. dej mal glavo vklopi zato jo maš. pa ne se vžigat z izjavo pa to je kemija ni isto. Kovinsko predelovalna industrija ma bistveno slabši vpliv na okolje pa o tem ne govori nihče. pamet v glavo pa ne lajat brez podlage
March
14. 05. 2022 13.13
Res je, čeprav so VSI zaposleni isto brez načel, kot lastniki in niso prav nič bogi. Biti del te svinjarije je sebično in ogabno.
Medex
14. 05. 2022 09.16
če se temu lahko reče plača....
Adolph
14. 05. 2022 08.22
+2
Prevec velikodusno obljubujejo vse in se vec,na kraju bo ostalo samo to, kar bojo pokrivale zavarovalnice . . . . . .
pacijent
14. 05. 2022 08.00
+10
Delavci se posodijo drugim delodajalcem ta čas, dokler tovarna ne zalaufa..kot so pred leti naredl Adria-Revoz, ko je Adria mal zaškripala..stvar rešena..
mentorhercul
13. 05. 2022 21.43
-3
Kaj bo Počivalšek, on je v odhajanju, on ne more nič pomagat. Bop golob pomagal, počakajte 100 dni!
Mukec
13. 05. 2022 20.46
+2
Bodo, samo pozabili so povedat, da 60%
jernejzi
13. 05. 2022 20.05
+1
Saj bo dr.Štrancar dal denar. Sta z direktorjem dobra prijatelja
Yjsgramor Skyerim
13. 05. 2022 18.53
+4
Delavci bodo v obdobju, ko bo potekala sanacija, prejemali plačo ??? Kakšen stavek pa je to? Delodajalec mora v skladu z ZDR zagotavljati delo, kakršno je dogovorjeno v pogodbi o zaposlitvi. In seveda plačo. V nasprotnem sledi izredna odpoved in odpravnine, jasno?
nik500
13. 05. 2022 19.10
+6
Po zgd mora podjetje vsako leto od dobicka dati 10%. Denarja v rezervo da lahko pokriva izgubo nastalo ob takih dogodkih.
žnidi
13. 05. 2022 18.45
+2
!2.5 .2015 je zgorelo skladišče v Zalogu (Mercator) kako čas beži in še danes mi je žal za to .In tudi tukaj mi je hudo samo za delavce.
bojer
13. 05. 2022 17.40
+4
Nekdo je zamočil bodisi po nesreči ali iz "šlamparije" in sedaj naj to rešujemo državljani. Pri nas res ne vem kaj je zasebno, najbrž zgolj za pesek v oči.
pingvinislo5
13. 05. 2022 19.09
+1
se pravi je bolje vržt 200 ljudi na cesto in potem naj se jim plačuje socjala... katero spet plačamo državljani... državi je v interesu, da imamo službe. ker ko človek nekaj ustvarja, s tem prinaša denar, plačuje, davke, itd. zato se v izrednih situacijah, ob odpiranju novih podjetjih, pri velikih naložbah, itd, pač pomaga, ker to potem dobi država nazaj n-kratno.
Pa kaj
13. 05. 2022 17.26
+9
melamin diktira plačilno politiko v občini in ovira razvoj..kartelno dogovarjanje višine place z Yaskawo je prineslo še bolj bedno plačo v mestu...strah za prehajanje delavcev je bedna stvar
User2127030
13. 05. 2022 16.22
+0
Mene noben nebo prepričal, da grem delat v tako tovarno s kemikalijami. Prvo kot prvo mi srce in glava tega ne dopuščata, ker tovarna onesnažuje okolje, kot drugo pa bi morala plača biti krepko nad 3000 eur, če bi slučajno kdaj nujno na hitro potreboval denar. Takrat bi podpisal pogodbo za največ 3 mesece in takoj po izsteku delovnega razmerja šel prosit Boga odpuščanja. Nekdo bo moral zato kazensko odgovarjati. Poglejte kravatarje, kot da ni nič. Par eurov in gremo dalje. Edina sanacija , ki bi morala biti, da se tovrno poruši, odgovorni pa bi morali vse počistiti z družbenom koristnim delom in to še 10 let stati v mestu in ozaveščati meščane o škodljivih kemikalijah, ki vplivajo na zdravje ljedi. Seveda jim še pobrati denar, ki so ga nakradli skozi leta zavanja in manipuliranja z ljudmi. To je sanacija ne pa da vam seljaki v kravatah urejajo življenja.
slim386
13. 05. 2022 16.51
+6
Ne bluzi. S polno tazadnjo je lahko s...i. preberi še enkrat kaj si napisal... skrbi te za okolje pa vendarle je 3000e tista cena za katero bi bil pripravljen se odreči tej skrbi... naj uganem... zaposlen si v javni upravi
User1944291
14. 05. 2022 08.05
+6
vozis pa avto ki je pobarvan z kemikalijam in obleke ki so barvane z njimi, po tvojem zapisu hodis pes in nag
Rosimaro
13. 05. 2022 16.20
Ti si diskrimatoren ker bi rad tujega državljana nasilnospre
Rosimaro
13. 05. 2022 16.24
+6
Nasilno spremenil v slovenskega.Obstajajo lahko Bosanci ki so slovenski državljani ali pa Bosanci ki so bosanski državljani.In ti so tuji državljani.Zdaj se pa pritoži zakaj na Metelkovo prihaja vedno slabša droga
Diegol14
13. 05. 2022 16.13
+0
Ne razumem diskriminatorno objavo, da so med žrtvami tuji državljani...a imamo slovenci modro kri?? Žrtev je žrtev, ne rabi poudarka s strani tega portala da so tujci....sramota
Ramzess
13. 05. 2022 16.20
+5
Raje se vprašaj od kod tujci tam, in kateri. Zadeva je bolj kot ne čudna, direktor ve marsikaj vnaprej, tudi o mrtvih, ipd.
daiči
13. 05. 2022 15.43
+0
Ja delovci bojo ze prejemal placo, sam kasno? Goli osnovni neto brez vseh dodatkov, brez nadur. Iz 1500e bojo padl na 800e. Pol pa zivi ti s tem drobizem.
pacijent
13. 05. 2022 16.03
+10
Če tam dobijo 1500€ z vsemi dodatki, takoj ko zalaufajo jih grem fehtat, da me vzamejo kot sodelavca..upam, da se kmal zrihtajo in zalaufajo..
daiči
13. 05. 2022 16.06
+6
Jah take so dons plače po proizvodnjah, sevede ne glih zacetniki ampak recmo 5 let del. izkusenj, pa na izmene. Dons ti na izmene noben vec ne bo delu za 1100e.
number46
13. 05. 2022 15.41
+10
Vsi veliki kapitalisti, delavcem minimalo, potem pa pomagaj država. Zanimvo
daiči
13. 05. 2022 15.39
+8
Vprasanje je kako majo zavarvan. Ce majo dobr zavarvan, loh kaka manjsa zavarovalnca tud bankrotira zarad tega in pol nebojo velik dobil. Skoda more bit ogromna. Fabrko je skor celo podrl.
ajn-schtajn
13. 05. 2022 15.32
+14
Bi bilo zanimivo pogledat usposobljenost teh delavcev, ter njihovega direktorja (mislim od te zunanje firme). Ponavadi iz juge pobirajo vse, samo da majo biznis in jih žal tud na taka dela pošiljajo brez ustreznih papirjev in izkušenj.
Prototip
13. 05. 2022 15.41
+8
Res je, tudi po naši firmi hodi veliko zunanjih izvajalcev, samo nimajo dostopa do pomembnejših delovnih procesov, se pa tudi lahko kdaj zalomi...
Tone 12345
13. 05. 2022 15.32
+9
Je pa mal več kot milijon evrov a ne!ne bodite tako amaterski in nevedni!!milijon EUR sta dve bajti samo poglejte kakšna tragedija in razsulo je tu!!lahko se govori o 10 milj.eur