Gospodarstvo

V Muri nič novega

Ljubljana, 06. 07. 2009 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odločitev o reševanju Mure, ki nujno potrebuje pet milijonov evrov, po sestanku še ni znana. Več naj bi bilo znanega v tem tednu.

Prokurist družbe Mura Zdenko Podlesnik je na sedežu Soda predstavil poslovni načrt, po katerem bi družbi, ki je v velikih težavah, omogočili poslovanje. Odločitve o morebitnem sodelovanju države pri reševanju podjetja na sestanku niso sprejeli, več naj bi bilo znanega v tem tednu, je povedal izvršni direktor PDP Matej Golob Matzele. "Poslovni načrti, ki jih je danes predstavil prokurist Mure Zdenko Podlesnik, so označeni kot zaupni in jih ne moremo komentirati. Ali bo Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) sodelovala, je še prezgodaj govoriti." Kot pravi, so se danes z načrti le seznanili in jih morajo preučiti. Več bo po njegovih besedah znanega v tem tednu.

Usoda Mure je še vedno negotova.
Usoda Mure je še vedno negotova. FOTO: POP TV
Skrbni pregled, ki ga je v Muri naročil Sod, je pokazal precej slabše stanje, kot smo pričakovali. Nadaljnji postopki so odvisni od uprave podjetja, upnikov in lastnikov. Programa, ki ga je pripravil gospod Zdenko Podlesnik, nismo videli. Ministrstvo za gospodarstvo

Podlesnik, ki danes za pojasnila še ni bil dosegljiv, je prejšnji teden povedal, da podjetje nujno potrebuje pet milijonov evrov, da bi lahko poslovalo in zadržalo stranke. Sredstva naj bi namenili v perspektivni del Mure, po nekaterih variantah v hčerinski družbi Mura - Unikat ter Mura in partnerji. Denar naj bi po Podlesnikovih besedah potrebovali do te srede.

Iz Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki je 12,2-odstotni lastnik največjega slovenskega tekstilnega podjetja, pa so po današnjem sestanku sporočili, da je dokument, ki vsebuje predloge za reševanje podjetja oziroma nadaljevanje proizvodnje v okviru perspektivnih programov, "označen kot zaupen, zato ga ni mogoče komentirati". "Sod bo dokument natančneje proučil in se do predlogov opredelil v prihodnjih dneh, pri tem pa skušal skupaj z ostalimi deležniki poiskati rešitev, ki bo najboljša tako za Muro kot njene zaposlene." Predsednik sindikata v Muri Drago Forjan je medtem dejal, da načrt, kot jim ga je predstavil Podlesnik, podpirajo, "ker se rešujejo delovna mesta - žal ne vsa - in ker se ohranja blagovna znamka". Forjan načrta sicer ni želel podrobneje komentirati.

Direktor Soda, ki je za NFD drugi največji lastnik Mure, Tomaž Kuntarič je minuli petek povedal, da Sod pri tem načrtu finančno ne more sodelovati. Sodelovanje PDP, ki jo je Kapitalska družba (Kad) že dokapitalizirala v višini pet milijonov evrov in je namenjena upravljanju državnih deležev v podjetjih, ki so potrebna prestrukturiranja, je po navedbah Kada odvisno od ekonomske upravičenosti načrta.

Mura, ki ima okoli 3300 zaposlenih, je v velikih finančnih težavah. Revizija poslovanja, ki jo je pred morebitnim reševanjem te družbe naročil Sod, je pokazala, da bi Mura za rešitev potrebovala 26 milijonov evrov. Dokapitalizacija v višini 8,5 milijona evrov, ki se je iztekla konec maja, ni uspela. Premier Borut Pahor je pred tem po enem od sestankov o problematiki v podjetju zatrdil, da se je ob neuspešni dokapitalizaciji država pripravljena prek Soda vključiti v reševanje perspektivnega dela družbe, in sicer s povečanjem deleža in nato prenosom na PDP.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

comment123
08. 07. 2009 08.22
LE DALAVCI BODO LAHKO REŠEVALI MURO. LASTNIKE, MOLZNO KRAVO-RAZLASTIT. DELAVCI NE BODO ZAVRNILI NOBENEGA NAROČILA, TAKO KOT NJIHOVI LASTNIKI, KI SAMO FEHTAJO DRŽAVO, DA BI SI POTEM SREDSTVA POBASALI V ŽEPE. REŠITEV JE - TOVARNE NAZAJ DELAVCEM, V TEM PRIMERU PA NAJ DOBIJO POMOČ OD DRŽAVE.
b77
07. 07. 2009 23.15
mura v stečaj-čim prej
freca
07. 07. 2009 20.11
če ne rešijo Mure,naj vse v Ljubljani pocrka,naj pustoši kuga,naj vse preplavi voda...., malo vam je mar za Pomurje.Banda,da bi se cvrli v peklu. (ne briši komentarja,ker je to vse resnica)
Leandra
07. 07. 2009 19.24
Le kdaj bodo spustili z LDS - ovske ketne velikega borca za delavske jabke in krompir največjega političnega zdraharja po naročilu spoštovanega sindikalista ali LDS ovskega strankarskega Usranogatnika Dušana Semuliča.
Leandra
07. 07. 2009 14.45
Nič novega.. Tajkuni pardon LDS ovci, ki so pokradli ob prvi podkupnini pravosodnega sestema pardon nakupu.. vse in se našopirili na 30 ditektorjev še kar čakajo, da država glavni krivec po njihovbih napovedih propada še kar naprej financira njihove orgije,, To so tisti, ki so študirali..Ribnikarja in njemu podobne zgube tako imenovane Ekonomske teorije, ki se je razletela kot svinjski pisker upamo da boste prinesli vaše doktorate in diplome na kres 1. Maja..čeprav malo za zakurit morda pa le bo.. Tisto takoimenovano Ekonomsko fakulteto pa čimprej naj poreuredijo v sanatorij za pijance bo več koristi..
TK-TITO
07. 07. 2009 11.34
Država naj pomaga Muri kakor ve in zna saj bo drugače prišlo v Pomurju do velikega socialnega kaosa. Pred leti so se državni politiki na veliko hvalili ko so Muri pomagali s finančno inekcijo, vendar je tu potrebno povedati, da to ni bila pomoč v denarnem smislu "tu imate toliko in toliko denarja" ampak je to bila pomoč v smislu odpisa dolgov iz neplačanih davkov. Res je pa tudi da je pomoč pomoč, a kaj ko je nato država postavila na čelo Mure svojega človeka ki je Muro nato še popeljal v globje dolgove in to napako je naredila kar dvakrat zapored. Zato naj kar lepo zavihajo rokave možje in ženske v parlamentu in začnejo pomagati Muri !!!
Sportman
07. 07. 2009 10.30
Podlesnik prodaja meglo .... kje je tu perspektiva ... Delavci so pridni in znajo delati, vse ostalo je eno veliko sr....
Leandra
06. 07. 2009 20.42
In to je rezultat strokovnega dela..Privatizacije..strokovnosti in Ekonomske teorije...kje so zdaj tisti, ki so trobentali država vzrok propada privatizacija, privatizacija.. kaj sedaj cvilijo in jokajo..Teorija teorija praksa je čisto nekaj drugega..???? Kje so tisti Botri, Lastniki..in tisti z dobičkom ter plačami prek 10 000 Evrov ..in tista LDS - ovska p-izda veliki borec za delavske jabke, baraba in uničevalec delavskih pravic veliki Usranogatnik Dušan Semulič...??? Že, ko je prvi izgovoril privatizacija bi ga morali obesit na prvo jabko in to so tisti ki sedaj trobentajo država reši nas, pomagaj..
minnaema@yahoo.com
06. 07. 2009 20.12
Eh ...kako da NI sinergije. Vse uniformirane ustanove v RS naj jim uniforme izdela MURA in NE pride v poštev, da se uniforme izdelujejo v tujini. To bi moralo9 biti uzakonjeno že pred petimi leti, pa bi MURA izplavala iz finančnih težav. Koherentno naj se MURA modernizira in naj svoj razvojni oddelek in posameznike -pošlje na seminarje v tujino in nato morajo esplicitni ljudje v MURI pokazati svoje znanje, ki so si ga v tujini "pridobili" v kolikor NI rezultatov zamenjati bolj uspešne ljudi ne v deklerativnosti, temveč v konstruktivnosti . Šivanje in krojenje moških oblek se mora modernizirati in cene uskladiti z Europskimi in na kvaliteto ne pozabiti če začnemo od kvalitetnega isukanca naprej in blago uporabljati iz naravnih materialov-nikakor pa ne iz sintetičnih vlaken !
nightom
06. 07. 2009 19.48
Tisti ki nekako živimo z muro oz. blizu nje smo vedeli, da bo z zamenjavo vlade, mura propadla.!!!!!!!!!!!!!!
Neurath
06. 07. 2009 19.30
A privat podjetje oz. direktorje naj sedaj rešuje država? Verjetno gre za slabo šalo, mar ne?! Pokradeno premoženje lastnikov naj se pretopi v dolg Mure-pošteno?-absolutno!
Leandra
06. 07. 2009 18.40
Kaj čakajo zakaj lastnikom ne vzamejo premoženja in tistih nezasluženih bajt..ter dobičkov.. Nobene državne pomoči saj se tam korasti kar 20 direktorjev, ki zaslužijo toliko kot 800 Murinih delavk Kajne Barabe..
frako
06. 07. 2009 14.33
al zaprt al pa zmanjšat obseg pač pou delaucev vn oziroma tolk da bodo ostale delavce pokrivala naročila če ne gre pač ne gre te dve opciji sta če jim damo zdej 5 miljonou jih bodo nasledn mesc spet rabl ker ne bo spet za plače.
A.L.O.
06. 07. 2009 14.06
muro zapreti bi bil prevelik kaos,da gredo ljudje na cesto bo treba za njih plačevati socialno,da ne govorim še o socialni drami,ki bi jih doletela. najbolje da se nekaj tega denarja,ki bi šlo za prispevke v primeru zaprtja nameni za pomoč muri,še zmeraj nekaj ustvarijo,če delajo,tako ne bodo ničesar da se mura na silo zapre,torej naj se starejši upokujujejo in po tej poti naj se krči število zaposlenih,katero je seveda predemenzirano...
Matjaž Skrbiš
06. 07. 2009 14.03
naj se slisi se tako grdo ampak naj ze nekaj storijo s to muro al zapret al pa sanirat, k tole je pa ze vse skp prevec klaverno!
TOTALEN_KURAC
06. 07. 2009 13.48
Kako pa naj bo kaj novega, ce pa vsak teden Mura potrebuje en milijon vec. Prejsni teden je se nujno potrebovala 4 milijone! Kdo se bo spustil v to kalvarijo, ce pa bo ob podpisu, ko do njega pride potrebovala brzkone 20 ali 50 milijonov glede na to kako pocasi se sklepajo pogodbe v Sloveniji.
agram
06. 07. 2009 13.40
ne vem zakaj se to ne zapre...ni profitabilno in amen...res ne potrebuješ doktotar iz ekonomije da bi to videl..oz tudi fakulteta ti ni potrebna..bo zadostovala le osnovna šola...
Mitja Grebenar
06. 07. 2009 13.23
res ni nič novega, saj mi je tašča Ema povedala, da nič novega. potem ko sem videl, ta ZANIMIV članek in sem jo poklical in vprašal kaj novega v Muri? =)
frako
06. 07. 2009 12.53
V Muri nič novega lepo da nam povete take zanimive novice