Gospodarstvo

V načrtih ni gradnje terminalov

Koper/Ljubljana, 03. 05. 2007 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gradnja plinskega terminala na območju Luke Koper ni predvidena v nobenem aktu ministrstva za okolje in prostor.

Gradnja plinskega terminala na območju Luke Koper ni predvidena v nobenem aktu ministrstva za okolje in prostor, so danes pojasnili na ministrstvu. Dodajajo, da bodo prostorski načrt za območje Luke Koper pripravili v najkrajšem možnem času, predvidoma še letos, lahko pa se še pojavijo nove pobude za dopolnitev načrta. Na ugibanja o gradnji terminala pa so se danes odzvali tudi v Mestni občini Koper, kjer gradnji nasprotujejo.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: POP TV

V koprski občini niso seznanjeni z nikakršnimi načrti o morebitni postavitvi plinskega terminala na območju Luke Koper. Ne glede na to pa je stališče občine jasno - "občina Koper nasprotuje gradnji plinskega terminala in bo budno spremljala vsa morebitna dogajanja in aktivnosti na tem področju," so sporočili iz občine. "V interesu Mestne občine Koper je predvsem zdravo bivalno okolje in varnost občank in občanov, katerih interese bo ščitila z vsemi možnimi sredstvi," še dodajajo.

Na okoljskem ministrstvu so pojasnili, da je v pripravi državni lokacijski načrt za Luko Koper, v katerem ni predvidena gradnja plinskega terminala. Pravijo še, da so dejavni pri reviziji mednarodnih študij o plinskih terminalih, ki kažejo, da umestitev slednjih v Tržaškem zalivu zaradi okoljskih omejitev ni sprejemljiva.

Plinski terminal v Tržaškem zalivu
Plinski terminal v Tržaškem zalivu FOTO: POP TV

O gradnji plinskega terminala v Tržaškem zalivu pa že dlje časa razmišlja sosednja Italija. Po pisanju časnika Dnevnik, ki povzema prvomajsko izdajo tržaškega časnika Il Piccolo, naj bi deželna vlada Furlanije - Julijske krajine končno odločitev o načrtovanih plinskih terminalih sprejela in objavila čez 15 dni. Mnenje deželne vlade bo "zelo verjetno" pozitivno, je za Il Piccolo povedal deželni odbornik krajine Gianfranco Moretton. Pričakovana pozitivna odločitev deželne vlade je v nasprotju s stališči vseh prizadetih občin, končno odločitev o terminalu na morju pa bo sprejela vlada v Rimu.

Sicer pa je na ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika danes pisno poslansko vprašanje naslovil poslanec Aurelio Juri (SD). Ministra sprašuje, ali lahko vse prizadete prebivalce na obeh straneh meje pomiri, da bo ta vlada, dosledno s svojimi dosedanjimi prizadevanji zoper uplinjevalnika na italijanski strani, ravnala enako tudi ob morebitni podobni zamisli pri nas. Zanima ga še, kako daleč so postopki za izgradnjo terminalov v Tržaškem zalivu oziroma, kaj je Slovenija sploh dosegla s svojim nasprotovanjem.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
04. 05. 2007 16.55
A je potem Časar kvasil kar tko? Al pa ga je Illy podkupil, da se s to žogco ukvarjamo tuki in bo mel on lažje delo, češ, lej sej tud Slovenija razmišlja podobno...