Gospodarstvo

V Nemčiji vnovična rast industrijskih naročil in gospodarske rasti

Berlin / Wiesbaden, 07. 05. 2019 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
6

Industrijska naročila v Nemčiji so se marca vrnila k rasti. Po štiriodstotnem padcu v februarju so se marca na mesečni ravni tako okrepila za 0,6 odstotka. Je pa bil glede na lanski marec obseg novih naročil manjši za šest odstotkov. Kako pa kaže Sloveniji? Evropska komisija ohranja pričakovano rast slovenskega gospodarstva pri 3,1 odstotka za letos.

Po februarskem padcu so se naročila v nemški industriji marca znova okrepila, kažejo podatki nemškega statističnega urada. Ta je namreč revidiral podatke o obsegu novih naročil v februarju - obseg na mesečni ravni se je tako zmanjšal za štiri odstotke, prva objava je navajala 4,2 odstotka. Se je pa obseg naročil brez velikih naročil zmanjšal za 1,9 odstotka.

Naročila iz Nemčije so se na mesečni ravni znižala za 4,2 odstotka, naročila iz tujine pa povečala za 4,2 odstotka. Nova naročila iz držav z evrom so porasla za 8,6 odstotka, iz drugih držav pa za 1,4 odstotka.

Kaj pa Slovenija? Bertoncelj ostaja optimističen

Čeprav je predstavnik ožjega vodstva ameriške centralne banke Egon Zakrajšek povzel nekajmesečne napovedi, da je "recesija za vogalom", je finančni minister Andrej Bertoncelj glede obetov optimističen. Veseli ga, da v našem besednjaku ni več besede kriza ter da so napovedi za Slovenijo - ob nekoliko slabših za EU - dobre. "Veseli me, da je letos dobro leto in da so izgledi za prihodnje leto solidni," je dejal minister.

Evropska komisija ohranja pričakovano rast slovenskega gospodarstva pri 3,1 odstotka za letos in pri 2,8 odstotka za 2020. Komisija območju z evrom sicer napoveduje 1,2 odstotno, Evropski uniji pa 1,4 odstotno rast.

Proračunske številke v prvih štirih mesecih kažejo na uravnoteženje javnih financ, razlike je le še za nekaj manj kot 10 milijonov evrov. Načrtovano se po njegovih besedah izpolnjuje in gre v smer napovedi, da bo letos proračunski presežek dosegel 0,8 odstotka BDP. "Ob tem se Slovenija tudi zelo dobro razdolžuje, tako v absolutnih kot relativnih številkah," je dodal.

Minister se tako ustavne presoje proračunskih dokumentov ne boji, saj najnovejši podatki in izračuni fiskalnega sveta, ki bdi nad uresničevanjem v ustavi zapisanega fiskalnega pravila, kažejo, da je proračunska poraba skladna s predpisi. Sedaj smo celo za nekaj več kot 50 milijonov evrov v plusu.

A ti izračuni so 'gibljiva tarča', je ob tem poudaril Bertoncelj, saj se nenehno spreminjajo. "Dejansko stanje bo znano šele čez dve ali tri leta, ko bodo vsi podatki dokončni. Sedaj so to le ocene, ki pa se z dodajanjem najnovejših podatkov spreminjajo," je pojasnil.

Nemški inštituti tamkajšnjemu gospodarstvu za letos napovedujejo 0,8-odstotno rast BDP.
Nemški inštituti tamkajšnjemu gospodarstvu za letos napovedujejo 0,8-odstotno rast BDP. FOTO: AP

Glede sprememb na davčnem področju je povedal, da s socialnimi partnerji pretresajo predlog, da bi se začetna stopnja obdavčitve kapitalskih dobičkov povečala s 25 na do 30 odstotkov, hkrati pa je zatrdil, da bo ostala cedularna in da se bo v 20 letih, tako kot velja sedaj, znižala na nič. Spomnil je na prispevčno razbremenitev regresa in pozval, naj ljudje ta denar porabijo v Sloveniji.

Ekonomisti: Recesija bo, vprašanje pa, kdaj

Zakrajšek, ki iz ameriške centralne banke odhaja v Banko za mednarodne poravnave, pa je zbranim na finančni konferenci v Portorožu predstavil razmere na trgih in ocenil, da kazalci v ZDA kažejo na nekaj manj kot 60-odstotno verjetno recesije. Slednjo ekonomisti sicer neradi napovedujejo, je dejal in ocenil, da bo do nje prišlo, vprašanje pa je, kdaj.

Recesijo bi lahko sprožil nepričakovan kreditni dogodek, saj je svetovno gospodarstvo precej zadolženo, ali zaostritev trgovinske vojne, pri čemer Zakrajška skrbi zlasti to, da bi prišlo do trgovinske vojne med ZDA in Evropo, kjer se rast obeh gospodarstev ohlaja.

Kot je še naštel, bi lahko recesijo sprožila Kitajska, katere presežek na tekočem računu plačilne bilance bo prej ali slej prešel v primanjkljaj in bo morala v prodajo ogromnih dolarskih rezerv, ali pa izguba kredibilnosti ameriške centralne banke.

Opozoril je, da centralne banke, ki so prejšnje recesije nevtralizirale s politiko obrestnih mer, za to nimajo več manevrskega prostora. Koridor, v katerem so se gibale obrestne mere pred in na koncu krize, se je vsakokrat znižal in se je v Evropi približal ničli, je pojasnil.

Industrijska naročila v Nemčiji so se marca vrnila k rasti.
Industrijska naročila v Nemčiji so se marca vrnila k rasti. FOTO: AP

Na vprašanje, kakšna je verjetnost, da bo ameriški predsednik Donald Trump izvoljen še za en mandat, je odgovoril, da je velika. "Politična polarizacija je v Ameriki zelo velika. Na obzorju ni osebe, ki bi jo bila sposobna premostiti. Medtem ko na demokratski strani trenutno ni kandidata, ki bi stranko združil, ima Trump zelo stabilno bazo," je pojasnil.

To, ali bi moral predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija naslediti nekdo s severa ali juga Evrope, pa je po njegovem mnenju vseeno. "Centralne banke so kljub veliki moči, ki jo imajo, zelo omejene, saj je njihovo delovanje začrtano z zakoni. Vodenje ni povezano z osebnostjo," je sklenil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
07. 05. 2019 15.07
+6
Pa nekaj nikakor ne morem razumeti: Hitlerjeva Nemčija , največji okupator, je najhitreje napredovala po 2. sv vojni. Sedanjost : Angela je sprejela daleč največ migrantov, pa še vedno napreduje. Naj mi to nekdo razloži, da ne bom sam trosil neumnosti. Kajti nam nikakor ne uspe.....
AlternativeFacts
07. 05. 2019 17.17
-4
Neverjetno je kvečjemo to, da se še vedno najdejo ljudje, ki pišejo neumnosti...Seveda Nemčiji so dolg odpisali palčki in podobna pavljična bitja, med drugimi tudi jugoslovanski komunisti....
Brakedirt
07. 05. 2019 19.19
-1
vas v sloveniji ovirajo sveckarski komunisti.
puspan
13. 05. 2019 15.32
+4
Preveč smo razvajeni in samo čakamo na boljše čase brez, da bi mignili s svojim prstom.
puspan
15. 05. 2019 09.06
+5
Nobeno presenečenje to ni. Oni so popolnoma prekinili s preteklostjo, mi pa plešemo v krogu in se še vedno gremo partizane in domobrance.
fairplayy
07. 05. 2019 14.20
+10
Zgodovina se ponavlja recesija bo prej to je le manipulacija da nekdo zasluži...