Gospodarstvo

V Nemčiji zastal javni sektor

Berlin, 14. 02. 2008 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Nemčiji se je začela opozorilna stavka zaposlenih v javnem sektorju. Sindikati zahtevajo za osem odstotkov višje plače.

V Nemčiji se je davi začela opozorilna stavka zaposlenih v javnem sektorju. Stavkajo predvsem zaposleni v bolnišnicah. Z opozorilno stavko želijo sindikati pritisniti na delodajalce v pogajanjih za nove kolektivne pogodbe.

Javni sektor v Nemčiji stavka.
Javni sektor v Nemčiji stavka. FOTO: Reuters

Delo so davi prekinili zaposleni v javnem sektorju v zveznih deželah Saška, Severno Porenje-Vestfalija, Bavarska in Hessen, čez dan pa naj bi sledili še zaposleni v deželah Mecklenburg-Pomorjansko, Schleswig-Holstein in Baden-Württemberg.

Sindikati za 1,3 milijona zaposlenih zahtevajo za osem odstotkov višje plače oziroma zvišanje za najmanj 200 evrov, delodajalci pa ponujajo petodstotno zvišanje v dveh letih in v treh stopnjah. Doslej v treh krogih pogajalci še niso zbližali stališč, nov krog pogajanj pa naj bi se začel 25. februarja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
16. 02. 2008 09.21
Variatio delectat kaj se sedaj "pizdiš" ?? Uničili ste Varšavski pakt in imate , kar imate. Še posebno Nemci. Imeli so lepe plače, potem pa je prišel vzhodni Nemec in jim je padla višine plače. Sedaj so na tleh preživetja in sedaj treba zopet višje plače. Rušenje komunizma je dvorezen meč, ki je prešel na delavski razred v kapitalističnih državah.
DarthRevan
16. 02. 2008 08.57
Aja, pravzaprav gre za to, da mi hočeš svojo interpretacijo dogodkov prodat kot neizpodbitno dejstvo. "Zato ker sem jaz tako rekel". Tudi prav, tudi prav...I give up.
Variatio delectat
16. 02. 2008 08.54
DarthRevan, napisal sem 'plansko gospodarstvo in splošno kršenje..'. To je ena stvar. Druga stvar, ki nič ne asociira na takšno dobro poznavanje razmer v Nemčiji, kot mi ga podtikaš, pa je preprosta in razvidna ugotovitev, da se je stavkovni val generiral v bivši vzhodni Nemčiji. Warum? Pa na jaro gospodo se spomni, ki je prav identična po nastanku kot današnji japiji.
DarthRevan
16. 02. 2008 08.23
Ah, daj no... Povezovanje planskega gospodarstva s kršenjem človekovih pravic? Kako, prosim? Ekonomskih svoboščin, ja, ampak s človekovimi pravicami plansko gospodarstvo nima nič, ker se tiče popolnoma drugega področja. Prav tako nima nič opraviti s komunizmom, teoretično se ga da uvesti v kakršnemkoli političnem sistemu, celo v demokratičnem. Pa vidim da si velik poznavalec razmer v Nemčiji. Mi lahko morda tudi poveš v katere delnice na nemški borzi se splača vlagat, glede na to da ekonomsko situacijo v Nemčiji tako dobro poznaš?
Variatio delectat
16. 02. 2008 08.09
Relikt komunizma. Vse je bivša vzhodna Nemčija. Enake težave po sesutju 'najboljšega' sistema, kot pri nas. Do tega prihaja, ker ni mogoče eliminirati vseh pokvarjencev, ki so aktivno podpirali bivši režim, saj se je plansko gospodarstvo in splošno kršenje človekovih pravic nekaterim za vedno zacementiralo v glavo. In žal tako tu v Sloveniji kot tam prenekateri od takih še vedno odločajo tako v gospodarstvu kot v sindikatih. Sčasoma bo Evropa morala spoznati, da so posledice komunizma še veliko veliko hujše kot posledice drugega največjega zločinskega sistema, to je nacizma.