Gospodarstvo

'V okolju, kjer vsakemu delavcu visi zanka okoli vratu, je nemogoče delati'

Koper, 12. 04. 2023 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposleni v Luki Koper so se pod okriljem Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti zbrali na shodu pred upravno stavbo Luke Koper, s čimer želijo po lastnih navedbah opozoriti na trpinčenje na delovnem mestu. Vodstvu – na čelu družbe je Boštjan Napast – med drugim očitajo prekomerne in neutemeljene disciplinske ukrepe ter grožnje.

Kot so v sindikatu zapisali v sporočilu, ki so ga med drugim naslovili na vlado, Slovenski državni holding ter koprsko in ankaransko občino, se opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi obeta še dvema zaposlenima, potem ko so ga prejeli "že mnogi sodelavci na vseh ravneh".

"Absurdno je, da namerava Napast zaradi škodnega dogodka na kontejnerskem terminalu kaznovati našega sodelavca, ki v času dogodka sploh ni delal, drugi pa je bil le posredno udeležen kot vodja delovnega procesa in se je takrat ukvarjal z drugim škodnim dogodkom," so izpostavili.

V sindikatu so prepričani, da gre za "neutemeljeno oziroma zelo prekomerno" kazen. Kot poudarjajo, česa takega v Luki Koper še niso doživeli. "Gre za še eno hudo zlorabo moči nad delavci z namenom discipliniranja in pokoritve vseh drugih," so zapisali in opozorili na "nemogoče" delovne pogoje. "V okolju, kjer vsakemu delavcu visi zanka okoli vratu, je nemogoče delati!" so še poudarili. 

Protestni shod delavcev Luke Koper
Protestni shod delavcev Luke Koper FOTO: Sindikat žerjavistov Luke Koper

Kot so pojasnili, so želeli s shodom doseči tudi umik opozoril pred odpovedjo. Predsednik uprave družbe Napast je za danes načrtovano vročitev opozoril zaposlenima po njihovih besedah nato preložil in zadevo prenesel na neposrednega vodjo enote.

Vodstvo družbe se je na obtožbe že odzvalo in jih zanikalo. Zapisalo je, da se "niti predsednik uprave niti uprava operativno ne ukvarjajo s postopki, vezanimi na ugotavljanje okoliščin nesreče, ki se je nedavno zgodila na kontejnerskem terminalu". In še: "Trenutno potekajo preverbe okoliščin primera, v katere so vključeni relevantni udeleženci škodnega dogodka, saj po prvih izsledkih obstaja utemeljen sum opustitve dolžnega ravnanja in skrbnosti. Po proučitvi le-teh se bo postopek ustrezno zaključil."

Luka Koper je trenutno sicer brez socialnega sporazuma. V sindikatu so na vodstvo v začetku aprila naslovili javno opozorilo glede tega in ga pozvali, naj prevzame iniciativo za pogajanja o podaljšanju. "Nenavadna nezainteresiranost za sklenitev pomembnega dokumenta sovpada z destabilizacijo operative, zgodovinsko visokim vsesplošnim nezadovoljstvom zaposlenih in hudim zastojem ključnih investicijskih projektov, ki so vezani na izgradnjo drugega tira," so poudarili takrat.

Vodstvo je pojasnilo, da je bil socialni sporazum podpisan februarja 2021 in je temeljil na predpostavki negotovega poslovnega okolja zaradi epidemije covida-19. Temu so med drugim prilagodili lestvico skupinske delovne uspešnosti.

Zdaj nagrajevanje zaposlenih temelji na realizaciji poslovnega načrta, kot določa veljavna kolektivna pogodba. Poslovni načrt za leto 2023 upošteva realne predpostavke poslovnega okolja in panožnih gibanj, od sprejetja načrta pa se okoliščine niso bistveno spremenile, za razliko od časa izbruha koronavirusa.

Vodstvo družbe je ob tem zagotovilo, da so uprava in strokovne službe o tem seznanjale socialne partnerje v stalnem dialogu in da so jim posredovale tudi več predlogov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
14. 04. 2023 13.21
+1
AI hiti na pomoč! Zbrkala bo use podatke tako da nobedn ne bo vedu kako sploh delat!
ajdanakolesu
13. 04. 2023 09.28
+1
Včasih so stavke bile stavke...vsi delavci so ostali doma en teden, nato so se vsi deležniki usedli za skupno mizo.
ROMELS
13. 04. 2023 09.27
+6
Vsi hočejo plače in način dela kot v javnem sektorju. Vsak bi rad bil samostojen in neodvisen. Zgledi vlečejo. Javni sektor kvari družbo.
4556
12. 04. 2023 20.31
+4
Tu delajo fantje z vseh vetrov in mnogi so došli ,da zarade ne da rade.
G8J
12. 04. 2023 20.06
+4
Vse to se dogaja zaradi pritiska aktivistov samo o tem se ne upate povedati. Imam prijatelja ki dela kot žerjavist in viličarist pa vam lahko povem da mu stalno nagajajo in zaradi takih potem nastradajo in jih poslušajo vsi skupaj. Sem delal z viličarjem in lahko povem da aktivisti plezajo preko ograj ter ti nagajajo in iščejo odškodnine ; mečejo se ti pred vilice in plezajo naokoli ter moraš večkrat prekinjati delo s čimer pa nisi naredil nič, na koncu meseca pa je obračun minusa tak da komaj na minimalca prilezeš.
Mirko6666
12. 04. 2023 18.32
+4
Čez pol leta bo pa vodstvo stokalo kako ne dobijo delavcev in kako v Sloveniji nihče noče delati.
sosed5
12. 04. 2023 17.28
-2
Ja kaj se bunite, delajte, kot je treba in ne bo problemov.
slovenka62
12. 04. 2023 16.07
+1
Evo spet levaki.Tale Napast aroganten kot kuštravc!!!
Antena
12. 04. 2023 16.00
-5
Pri takih plačah moramo biti, kar lepo tiho. In je še daleč od trpinčenja
Infiltrator
12. 04. 2023 15.40
-4
Han ne bo nič uredil ,han ma delo s Petrolom ,vse drugo je sam igra Sdja
wsharky
12. 04. 2023 15.30
-3
verjamem, da bo tovariš Han uredil zadeve, aja a je Magna že nakazala miliončke
pekoči paradižnik
12. 04. 2023 14.33
+0
... prekomerni in neutemeljeni disciplinski ukrepi ter grožnje, . to je janšistični način vodenja gospodarskega subjekta, zato je treba direktorja, janševca, zamenjati v najkrajšem možnem času.
pekoči paradižnik
12. 04. 2023 15.48
+0
tako slabo mi pa ne gre, da bi o pacientu pisal knjigo. Če bi bila to zadnja izbira, bi izbral smrt.
Švejk 123
12. 04. 2023 16.46
+1
pekoči paradižnik
12. 04. 2023 17.17
+0
hitreje govoriš kot misliš, janševec. Pri zadnji izbiri jaz izbiram