Gospodarstvo

V podjetjih se vrstijo krizni sestanki

Ljubljana, 17. 10. 2008 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žiga Kariž
Komentarji
31

Kako finančna kriza vpliva na slovenske družbe? Krizni sestanki se vrstijo v vseh podjetjih, od majhnih do velikih. Nekatera že posegajo po ukrepih za zagotavljanje normalnega poslovanja.

MOL je v paketu kupila od Vegrada 200 stanovanj.
MOL je v paketu kupila od Vegrada 200 stanovanj. FOTO: POP TV

Prave posledice finančne krize naj bi šele prišle. Zato se po številnih podjetjih pripravljajo na racionalizacijo poslovanja. Novih delovnih mest bo manj, zagotovo bo prišlo tudi do odpuščanj, na višje plače bomo za nekaj časa pozabili. Mogoče vsega tega še ne občutimo danes, vendar se bodo posledice zmanjšanja investicij, padanja vrednosti premoženja in dragih kreditov poznale v slovenskih podjetjih še dolgo časa.

V težavah so gradbena podjetja, ki se financirajo z zadolževanjem

V zagati so zagotovo številna gradbena podjetja, ki svojo dejavnost v veliki meri financirajo z zadolževanjem. Tako so se na slovenskem nepremičninskem trgu že pojavili tako imenovani paketi stanovanj. Vegrad naj bi Mestni občini Ljubljana v paketu prodal kar 200 stanovanj v Celovških dvorih. Seveda je ob takem nakupu cena kvadratnega metra zelo znižana. Za tovrstno prodajo so se v Vegradu najbrž odločili, da bodo investicijo lahko dokončali, saj je pridobivanje denarja z zadolževanjem pri bankah danes zelo oteženo. Ponudba dodatnih 200 stanovanj, ki naj bi se na razpisu MOL za neprofitna najemna stanovanja pojavila že v kratkem, za nepremičninske posrednike zagotovo ne pomeni nič dobrega, glede na stanje na trgu pa lahko to le še pospeši padec cen v glavnem mestu.

V Triglavu najeli 55 milijonov evrov posojila

V vodstvu Triglava trdijo, da so kratkoročno posojilo najeli za nemoteno poslovanje.
V vodstvu Triglava trdijo, da so kratkoročno posojilo najeli za nemoteno poslovanje. FOTO: POP TV

Kljub izredno neugodnim razmeram pri najemanju kreditov pa so se pri zavarovalnici Triglav odločili za najem kratkoročnega posojila v vrednosti 55 milijonov evrov. Zakaj bodo porabili denar, je težko ugibati. V vodstvu trdijo, da gre za sredstva, ki bodo zagotovila nemoteno poslovanje, brez da bi bili prisiljeni prodajati naložbe iz svojega portfelja. Zakaj bi bili prisiljeni prodajati naložbe, sicer ni jasno, saj so še ta teden na straneh Ljubljanske borze objavili, da večjega upada povpraševanja po njihovih produktih ni. Če se odločimo, da bomo na to informacijo gledali optimistično, nas lahko razveseli dejstvo, da uprava Triglava meni, da bodo njihove naložbe ponovno pridobile na vrednosti. In to celo v tej meri, da se je bolje zadolžiti pri treh bankah pod silno neugodnimi pogoji kot pa naložbe prodati.

V Istrabenzu so odprodali delnice Petrola

V Istrabenzu so prodali odstotek delnic Petrola.
V Istrabenzu so prodali odstotek delnic Petrola. FOTO: Dare Čekeliš

Prodaji naložb pa se niso uspeli izogniti pri Istrabenzu, ki je prodal odstotek delnic Petrola. Prodaja delnic ne bi bila nič neobičajnega, če ne bi pri Istrabenzu v lanskem prevzemnem dvobojevanju za delnico Petrola plačali 1000 €, prodali pa so jih po 400€. Istrabenz se je v tej krizi znašel v silno neugodnem položaju, saj se poleg padca vrednosti delnic soočajo tudi z zelo neugodnimi pogoji poslovanja, saj se višajo cene energentov in surovin, večja pa je tudi finančna nedisciplina. Del pridobljenega denarja iz kupnine bo šel tudi za izplačilo dividend, ki jih je določila skupščina podjetja. V Istrabenzu so očitno mnenja, da bodo morali prodati še kakšno izmed naložb, saj so sestavili celo seznam sredstev in naložb, ki so poslovno nepotrebna, nimajo strateškega pomena ali ne ponujajo pričakovanega donosa. S prodajo le-teh se bodo izognili odvisnosti od bank in neugodnih kreditov, ki jih v času krize le-te ponujajo.

Večja podjetja trdijo, da kriza ne bo vplivala, a vlagateljev to očitno ne prepriča

Prek spletnih strani Ljubljanske borze je svoje vlagatelje nagovoril tudi Mercator. V obvestilu so sporočili, da je njihovo poslovanje normalno ter da kratkoročno v njihovem poslovanju ne bo občutiti posledic krize. Glede na trajanje razmer v finančnem sektorju pa bodo prilagodili poslovni načrt za leto 2009 in po potrebi tudi srednjeročni načrt do leta 2012.

V Telekomu pravijo, da krize še ne občutijo.
V Telekomu pravijo, da krize še ne občutijo. FOTO: Kanal A

Na splošno paradni konji slovenskega gospodarstva trdijo, da poslovni rezultati za leto 2008 zaradi finančne krize ne bodo bistveno slabši od načrtovanih. Zanimivo pa je, da tovrstne napovedi ne predramijo vlagateljev. Mogoče bi jih bilo treba spomniti na to, da lastništvo delnice prinese tudi udeležbo pri delitvi dobička. Če povemo poenostavljeno: danes lahko za pol toliko denarja, kot bi ga za določeno delnico odšteli lansko leto, dobite enako dividendo.

Torej, naredimo kratko primerjavo na še enem izmed podjetij, ki je objavilo, da ne občuti večjih učinkov finančne krize – Telekom Slovenije. Če bi bili v lanskem oktobru lastniki delnic Telekoma v višini 4400 evrov (okoli 10 delnic), bi ob delitvi dobička prejeli dividende v višini 128 evrov. Če danes kupite delnice v vrednosti 4400 evrov (enotni tečaj 185,91) in se pri Telekomu, glede na to, da posledic finančne krize skorajda ne občutijo, odločijo izplačati enako dividendo, boste prejeli skoraj 303 evrov. Vredno razmisleka?

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Goky
18. 10. 2008 09.12
Zakaj??????????? morajo imeti? Gospodje profesorji, sodniki, zdravniki, poslanci itd. € plače. Delavci in ne izbranci pa ne, če živimo vsi v Sloveniji. Izgovarjajo se, da oni to zaslužijo OK. Drugot po svetu zaslužijo tudi lopatarji in metlice. Niso krivi ni avtomobili ni hiše za našo krizo revnih. Krivo je razmerje med plačami in kraje pa razne nagrade. V naši firmi pred par leti, ko smo bili v totalni pi.... si je dirpktor na koncu leta izplačal 50 000 DM nagrade za uspešno poslovanje. Mi delavčki smo se nekaj pizd.... pa se ni zgodilo nič. Zapustil je našo firmo in veselo odšel krast drugam. Naši zakoni, veljajo samo za revčka.
yapi
18. 10. 2008 08.52
16 let že stiskamo zobe in upamo da bo bolše. nehte si metat pesk u oči, dost je blo. sej se ve kdo največ pobere dnarja. in če nekdo napie da žvi tm pa tm in pove kako je verjamem temu kot pa nekomu ki trdi da pozna nekoga ki mu je tako pa tako govoril. kriza se je začela in je ne bo konc, ubčutl jo bojo pa reveži in drugi k trpijo. preveč bo teh razlik tko da si bogatini sami jamo kopljejo sej bomo usi rtaal reveži tut iz srednga sloja, in ko bo enkrat tko nm bo dost in bo anarhija. ljudje pač ne bojo mel več kej zgubit.
SupaSnail
18. 10. 2008 08.29
@hinko Sej to si povedal v hecu ane? Ravno zdej je čas za DOBRE managerje. Ne boš vrjel ampak njih je treba tut dobr plačat. In ravno managerji sedaj lahko rešijo kar se rešit da. 50 delavcev žal ne bo rešilo ničesar. @bnam2707 Ti pohlepneži, ki so krivi za to smo mi vsi. Če ne bi imel toliko kreditov za nove avtomobile in pol prevelike bajte do vsega tega ne bi nikol prišlo. Ker, kot veš, je vsa tale kriza nastala zaradi tega ker se obrača denar ki ne obstaja (pufi). @kokodajsar Kanada je trenutno 2 najslabša izbira. Tesno za Ameriko. Rešitev bi bila, da bi se namesto v novi Opel Astri vozil s staro 19ko in se ne prezadolževal za take neumnosti. V novo stanovanje pač ne greš če veš da ga boš moral preplačat in se ob tem še zadolžit od gležnov do vratu. Če bi vsi tako razmišljal bi cene stanovanj že zdavnaj padle. Tako so pa pač rasle ker so se vsi strinjal s tem - s tem ko se odločiš pač za nakup stanovanja za katerega daš 100.000 eur njegova dejanska vrednost je pa 30.000 eur. Za jok je zdaj prepozno. Smo kjer smo (v riti). Stisnemo zobe prebrodimo krizo in se iz tega vsi skupaj kaj naučimo. Ampak to pri homo sapiensu pač ne gre, ker ima naša vrsta bolj izrazit čredni nagon kot ga imajo ovce. Dokler bo tako, bomo samo lutke na šahovnici.
Dejan Krk
18. 10. 2008 08.28
Kanada je država kjer se cedita med in mleko...... :) Mal resno prosim....... Imam enega znanca ki je tja delal 1 let in je takoj spizdu nazaj.....
chemtrail
18. 10. 2008 08.23
Kriza, zadnjih nekaj postov to dokazuje. Vas podpiram pri vaših odločitvah, vendar je pot kar trnava. Če boste pridni, delovni in se hitro asimilirali ste na konju. Jaz bom naredil isto, samo še prej grem v penzijo potem pa tudi umret več ne pridem sem!!!
yapi
18. 10. 2008 08.19
kokodajsar kolko ste porabil denarja za selitev v kanado in za namestitev? nemško ne znam zato ne vem nemčija, rajš država z angleškim jezikom.
yapi
18. 10. 2008 08.17
kaj use je treba storit da se preselš v drugo državo ker tuki v sloveniji nočm več žvet. preprosto rečeno dons je v sloveniji žvet v mukah, o tem kar govorijo politiki lahko sam sanjamo, delavci pr sp-jih so nezaščiteni in zgubijo praktično vse tut v velikih podjetjih kjer sploh ne nakazujejo dnarja, nekateri pravjo da so danes prometne kazni premile v sloveniji, da so cene stanovanj cenejše kot drugod po evropi, da je bencin iste cene kot pr sosedah. zmerej neki primerjajo kurbe nenasitne, dejanska slika je pa da bo folk crknu. slovenija je res oaza za ljudi biuše yuge, zato more bit slovencem oaza zahodna evropa. prou hecno se mi zdi k ne maram švabov da sam postanem švab.
kokodajsar
18. 10. 2008 03.23
ja kaj pa čakate v tej SLO - se spakirajte iz nje kot smo se tudi mi v vKanado in ne bo vam žal; če ne sodite med lenuhe in imate kak primeren poklic - DOBRODOŠLI.Inne bo vam potrebno razmišljati kaj boste dali v lonec za konec tedna, že najmanj pa jutri.
space22
17. 10. 2008 23.51
v lastni državi sem suženj oz. hlapec
space22
17. 10. 2008 23.50
to je pa tud res, v sloveniji podpirajo cigane pa narkomane in lenuhe, pa bogati pohlepneži nam vladajo, na žalost je tako sama sem navadna delavka, sam imam res prazen hladilnik,od plače mi ne ostane nič, danes grem spet lačna spat, morda nisem edina ki stradam in delam za bogate pohlepneže
whiteyeyo
17. 10. 2008 23.37
RES JE! SAMO SE CIGANI IN OSTALA GOVEDA ZIVIJO V SLOVENIJI
england
17. 10. 2008 23.09
DELAM IN ZIVIM V ANGLIJI KER JE V SLOVENIJI CISTO SRANJE IN NATEGOVINA . IN TAKO BO OSTALO ZA VEDNO.
space22
17. 10. 2008 22.28
itak mi je vseen za vse skup, itak sem brez denarja in brez vsega in mi nimajo kaj vzet
bnam 2707
17. 10. 2008 22.24
Najučinkovitejši bi bil ukrep,odstranitev pohlepnežev,ki so krivi za tako situacijo. Za vse gorje in revščino je kriv pohlep.Ko tega ne bo več,tudi debate o revščini ne bo več!
hinko.murovec@siol.net
17. 10. 2008 22.16
Ena od precej učinkovitih pomoči podjetju v krizi bi bilo : 1) odpustitev brezveznih menažerjev in odvzem vseh dodatnih plačil tem luftarjem. Nemčija se že loteva tega, en tak trot pobere v enem mesecu več kot 50 delavcev. LP
Goky
17. 10. 2008 21.30
Abrams Nevem zakaj si takp slabo živel. Povem ti pa, da sem se zaposlil 61.leta. Z povprečno plačo takrat sem šel na izlete, dopust, ko sem se pa poročil smo z familijo ob sobotah šli tudi na večerjo ven. Nekako od 1998 pa se je lepo končalo. Prosim ne soli pameti nobenmu! \"Bilo je boljše kot sedaj\". Pa naj vlada kdor hoče.
E_coli59
17. 10. 2008 20.26
abrams...veš koliko je postalo v zadnjih letih takih, ko si še enkrat na teden sadnega jogurta ne morjo privoščit, pa čeprav nas trgovski centri fopajo z vsemi možnimi dobrinami...to je še bolj žalostno.
mc_burek@email.si
17. 10. 2008 20.21
glede na cene ni čudno d aje manše povpraševanje, sploh pa hrana, kriza niam dost veze kle, upjmo d bo sam cenej
Abrams
17. 10. 2008 20.08
V komunizmu je bilo res fajn, če sem si kot otrok lahko privoščil vsak teden en sadni jogurt. Med tem, ko so se sosednje države obmetavale z dobrinami. Pa prosim, da se vzdržite tako bolanih komentarjev. Za primerjavo še poglejte, kdaj je Ljubljana dobila prvo čistilno napravo za Lj gnoj. Pa potem komentirajte pristnost narave sedaj in takrat, ter odnos oblasti do navadnih državljanov. Kolikor pa jaz vem v SFRJ smo imeli jurišne reaktivce itd.
b77
17. 10. 2008 20.02
breve heart koliko pa si med letom plačal dohodnine!? A sploh znaš zračunat!?