Gospodarstvo

Umar: 0,7-odstotna rast BDP je v skladu s pričakovanji

Ljubljana, 16. 05. 2023 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je v prvem letošnjem četrtletju na letni ravni povečal za 0,7 odstotka. Po letu in pol je bilo zunanje povpraševanje večje od domačega, končna potrošnja pa je bila nekoliko manjša kot v zadnjem četrtletju 2022. Izvoz se je povečal, uvoz pa zmanjšal, je danes objavil državni statistični urad. V Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so dejali, da je rast BDP v prvem četrtletju v skladu s pričakovanji.

Kot so izračunali statistiki, se je domača potrošnja v prvih treh mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšala za 4,4 odstotka. K upadu je močno prispevalo zmanjšanje zalog.

Domača potrošnja se je v prvih treh mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšala za 4,4 odstotka.
Domača potrošnja se je v prvih treh mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšala za 4,4 odstotka. FOTO: Dreamstime

Obe pomembnejši komponenti domačega trošenja, potrošnja gospodinjstev in bruto investicije v osnovna sredstva, sta na rast BDP vplivali pozitivno. Potrošnja gospodinjstev se je povečala za 2,1 odstotka, torej za nekaj manj kot v četrtletju pred tem, ko je porasla za 2,6 odstotka, bruto investicije v osnovna sredstva pa so se okrepile za 6,5 odstotka, medtem ko so se v predhodnem trimesečju za 5,9 odstotka.

Izvoz se je med januarjem in koncem marca povečal za 1,9 odstotka, uvoz pa zmanjšal za 3,8 odstotka. Saldo je bil pri storitvah pozitiven četrto četrtletje zapored, pri blagu pa prvič v zadnjih dveh letih. Prispevek zunanjetrgovinskega presežka k rasti BDP je bil s 5,1 odstotne točke najvišji v zadnjih desetih letih. Na saldo so ugodno vplivali tudi izboljšani pogoji menjave. Pozitivni so bili prvič po zadnjem četrtletju 2020.

Dodana vrednost se je v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta zvišala za 1,1 odstotka, na njeno rast pa je najbolj vplivala gradbena dejavnost. Sledile so druge storitvene dejavnosti. Po drugi strani so imele največji negativni vpliv na rast dodane vrednosti združene dejavnosti trgovine, gostinstva in transporta.

Skupna zaposlenost je dosegla 1.080.200 oseb. Na letni ravni se je povečala za 1,1 odstotka oz. za 12.100 oseb. Največ novih zaposlitev je bilo v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih.

Tudi po desezoniranih podatkih, ki se uporabljajo za primerjave v EU, je bila gospodarska rast v Sloveniji v prvem četrtletju na letni ravni 0,7-odstotna, na ravni trimesečja pa je dosegla 0,6 odstotka.

Umar: Rast BDP v prvem četrtletju v skladu s pričakovanji

Gospodarska rast Slovenije, ki je v prvem četrtletju letos na letni ravni znašala 0,7 odstotka, je v okviru pričakovanj, so se na objavo statističnega urada odzvali v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Kot so pojasnili, so bila gibanja v izvoznem delu gospodarstva nekoliko šibkejša, v domačem delu pa krepkejša od pričakovanj.

"Rast gospodarske aktivnosti je izhajala iz domače potrošnje, zlasti trošenja gospodinjstev, gradbenih investicij in rasti večine storitvenih dejavnosti, kjer se v nekaterih panogah nadaljuje pocovidno okrevanje, aktivnost v izvoznem delu gospodarstva pa je ostala šibka," so zapisali v Umarju.

Gospodinjstva, katerih potrošnja se je povečala za 2,1 odstotka, so glede na enako lansko obdobje po njihovih navedbah več trošila za turistične storitve v tujini in nakupe avtomobilov, manj pa za hrano, neživila in prenočitve doma. Ob rasti prihodov in nočitev tujih turistov je bila rast v storitvah, povezanih s turizmom, visoka, tako v gostinstvu kot v kulturnih, športnih in razvedrilnih storitvah, igrah na srečo ter v segmentu organizacije potovanj, so nanizali.

Po visoki rasti v lanskem letu se je gospodarska aktivnost v začetku tega leta po pričakovanjih umirila, a ostala ugodna. To izboljšuje gospodarske obete za celo leto 2023, pravijo v Banki Slovenije. A kot dodajajo, robustno domače povpraševanje ohranja povišano inflacijo. Gospodarsko rast še naprej pomembno podpira potrošnja gospodinjstev, kar se odraža predvsem v večjem obsegu storitev brez trgovine in visoki gradbeni aktivnosti, so podatke komentirali v Banki Slovenije.

Investicijsko dejavnost - bruto investicije v osnovna sredstva so se v prvem četrtletju okrepile za 6,5 odstotka - so ocenili za razmeroma visoko. Nadalje se je krepila aktivnost v gradbeništvu, posledica je bila rast prodaje v arhitekturno-projektantskih storitvah v prvih dveh letošnjih mesecih, so navedli.

Na podlagi zunanjetrgovinskih podatkov so ocenili, da so bile investicije v opremo in stroje medletno nižje. Bruto investicije so se medletno zmanjšale za 19,9 odstotka, "in sicer zaradi presenetljivo visokega negativnega prispevka zalog". Ta je znašal je 6,5 odstotne točke.

Aktivnost v izvoznem delu gospodarstva je bila v prvem četrtletju šibka, izvoz blaga in aktivnost v predelovalnih dejavnostih sta medletno stagnirala. Upadla je aktivnost v vseh energetsko bolj intenzivnih panogah predelovalne industrije, proizvodnja motornih vozil pa je po lanskem krčenju ostala podobna kot pred letom, so opozorili v Umarju.

Višja kot pred letom je bila medtem proizvodnja visoko tehnološko zahtevnih panog, ki so jih negotove gospodarske razmere in šibko tuje povpraševanje prizadeli manj.

Skupna rast izvoza blaga in storitev je sicer znašala 1,9 odstotka, skupni uvoz pa se je znižal za 3,8 odstotka, kar je imelo pozitiven učinek na rast BDP, saj je prispevek salda menjave s tujino znašal 5,1 odstotne točke.

Državna potrošnja se je po obdobju okrepljene rasti medletno znižala tretje četrtletje zapored, tokrat za 1,9 odstotka, "na kar je vplivalo zniževanje izdatkov za blago in storitve ter socialne transferje v naravi, povezano z nižjimi izdatki za obvladovanje epidemije covida-19".

Podatki o gospodarski klimi v Sloveniji, ki se letos poslabšuje, pa kažejo na še vedno negotove razmere, vendar ostajajo nad ravnmi v lanskih jesenskih mesecih, ko je bila negotovost glede oskrbe z energenti največja.

Negotovosti za naprej ostajajo povezane z ohranjanjem osnovne inflacije na visoki ravni, kar lahko vpliva na kupno moč gospodinjstev in vodi k močnejšemu zaostrovanju monetarne politike. V zadnjih mesecih so se ob propadu nekaterih tujih bank povečala tudi tveganja, povezana z zaostritvijo pogojev na finančnih trgih. Negotovost ostaja povečana tudi v povezavi s trajanjem in gospodarskimi posledicami vojne v Ukrajini, so sklenili v Umarju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
17. 05. 2023 18.51
+1
Naša politika vključno z raznimi strici iz ozadja bi se nujno morala ukvarjati s vprašanjem, kaj delamo narobe, da nas je po BDP v letu 2022 prehitela Češka, ki je leta 1990 startala s polovico nižjim BDP kot Slovenija. BDP 2022 Slovenija : 40.067 $, Češka 40.618 $. Trend : Hitro nadaljno prehitevanje. Tako čez palec vidim razliko, da so Čehi (in tudi drugi iz vzhodnega bloka, RF je svoja zgodba) razčistili s komunistično preteklostjo, na oblasti nimajo levih, kot večino časa mi in niso notranje razklani.
Želko Kacin
16. 05. 2023 11.52
+3