Gospodarstvo

V Sloveniji še vedno malo investicij

Ljubljana, 17. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Konferenca združenih narodov za trgovino in razvoj (UNCTAD) je izdala Svetovno investicijsko poročilo 2002. Po navedbah poročila je Slovenija v letu 2001 na področju tujih neposrednih investicije nekoliko zaostaja za ostalimi državami.

Osrednja tema letošnjega poročila je vloga transnacionalnih podjetij pri pospeševanju izvozne konkurenčnosti. Letošnje, že dvanajsto poročilo so predstavili na novinarski konferenci Centra za mednarodne odnose na ljubljanski fakulteti za družbene vede, ki je sestavni del usklajene predstavitve poročila po vsem svetu.

Lani je bila osrednja tema investicijskega poročila UNCTAD pospeševanje povezav med transnacionalnimi in domačimi podjetji. UNCTAD je takrat napovedal, da bodo tuje neposredne investicije (TNI) v letu 2001 upadle za 40 odstotkov na 760 milijard dolarjev. Padec TNI, ki naj bi bil lani prvi od leta 1991 in največji v zadnjih treh desetletjih, naj bi bil rezultat predhodnih recesijskih gibanj in ni nikakor povezan s terorističnimi napadi na ZDA.

Po navedbah investicijskega poročila za leto 2001 Slovenija na področju TNI nekoliko zaostaja za ostalimi državami, boljše številke na tem področju pa je mogoče pričakovati po končanem procesu privatizacije. Zanimanje tujih vlagateljev za Slovenijo je sicer vse večje, kljub temu pa je Slovenija po višini tujih vlaganj še vedno na repu držav v regiji, predvsem zato, ker tuja podjetja niso sodelovala pri lastninjenju. Taka previdnost pa je lahko za naše gospodarstvo tudi škodljiva.

Slovenija se je za tuja vlaganja odprla kasneje kot druge države vzhodne Evrope, kar naj bi nekaterim panogam škodovalo. Tako v svetu kot v Sloveniji so najpogostejša vlaganja o obliki prevzemov podjetij, ki pa so manj zaželeni kot tako imenovane green field investicije, pri katerih tuji vlagatelj vzpostavi novo podjetje. Toda nedavna eksplozija prevzemov naših podjetij kaže, da se Slovenija za vlaganja odpira in v prihodnjih letih se bo pokazalo, ali je postopna in previdnejša privatizacija Sloveniji škodovala ali morda koristila.