Gospodarstvo

Vlada ceno 95-oktanskega bencina določila pri 1,503 evra, dizla 1,541 evra

Ljubljana/Zagreb, 14. 03. 2022 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, N.S., STA
Komentarji
1480

Da bi umirila razmere na trgu pogonskih goriv, je vlada določila najvišje maloprodajne cene goriv. Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina bo treba od torka odšteti 1,503 evra, za liter dizla pa 1,541 evra, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ukrep bo veljal 30 dni. Cene so zamrznili na sedemdnevnem povprečju, ki ga kot poročilo pošiljajo v Bruselj.

Več videovsebin
  • Peter Novak in Mariča Lah o regulaciji cen naftnih derivatov
    03:50
    Peter Novak in Mariča Lah o regulaciji cen naftnih derivatov
  • Iz 24UR: Cena goriva v tujini
    01:50
    Iz 24UR: Cena goriva v tujini
  • Iz 24UR: Regulacija goriv
    03:40
    Iz 24UR: Regulacija goriv
  • Iz SVETA: Regulacija cen goriva
    03:00
    Iz SVETA: Regulacija cen goriva
  • Izjava ministra Počivalška
    08:20
    Izjava ministra Počivalška

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v izjavi za medije povedal, da se je vlada odločila, da bo umirila stanje na področju pogonskih goriv, zato je določila najvišjo maloprodajno ceno goriv v korist državljanov in gospodarstva. Ta cena znaša 1,503 evra za liter 95-oktanskega bencina in 1,541 evra za liter dizla. 

Ukrep bo začel veljati po objavi v Uradnem listu, to je jutri, in bo veljal 30 dni. "Ceno smo izračunali na podlagi sedemdnevnega reprezentativnega povprečja, ki ga ministrstvo za infrastrukturo pošilja Evropski komisiji," je pojasnil.

Ne želimo direktno posegati v poslovanje trgovcev. Na trg smo posegli zato, da umirimo razmere na trgu, spremljali bomo situacijo na obeh koncih.  Zdravko Počivalšek

Cene energentov v svetu rastejo iz več razlogov – ker je povpraševanje po njih večje, pa tudi zaradi vojne v Ukrajini. "Nekateri naši dobavitelji oz. trgovci so bili preveč in predolgo vezani samo na rusko nafto. Pričakujemo lahko, da se bodo v odvisnosti od te krize cene višale, mogoče tudi nižale, v nobenem primeru pa ne želimo, da bi zaščitili samo eno stran, poskrbeti moramo tudi za dobavitelje oz. naftne trgovce. Naš interes ni, da pridemo do tega, da bo v Sloveniji ostal samo en dobavitelj pogonskih goriv, zato bomo v skladu s situacijo v naslednjih 30 dneh tudi reagirali po potrebi."

Po njegovih besedah je več vzvodov, s katerimi lahko uravnotežijo dobaviteljski in prodajni pol. Potrebe po sprostitvi rezerv naftnih derivatov trenutno ni, je dodal. Še enkrat je poudaril, da je količinsko gledano pogonskih goriv v Sloveniji dovolj, zato ni strahu, da bi prišlo do pomanjkanja. 

Na vprašanje, ali bodo morda veljale kakšne omejitve točenja goriva za tujce, je Počivalšek odvrnil, da v tem trenutku niso sprejeli nobenega ukrepa v tej smeri. "Dejstvo je, da so te cene podobne tistim, ki smo jih imeli doslej, mogoče malo nižje. Trenutno so cene v Avstriji in na Hrvaškem malo nad slovenskimi, na Madžarskem dosti pod slovenskimi in v Italiji kar precej nad našimi. V skladu z dogodki na meji bomo sprejemali nadaljnje ukrepe," je še napovedal.

Na vprašanje, na koga bo padlo breme izpada, pa je Počivalšek odgovoril: "Potrebno je barantati oz. uporabljati številke, ki so verodostojne in na osnovi tega bomo ukrepali. Vnaprej ne želim prejudicirati, da smo s tem ukrepom danes prišli do tega, da nekdo dela izgubo."

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek FOTO: POP TV

Vlada je uredbo o določitvi cen določenih naftnih derivatov že sprejela na dopisni seji, so zvečer sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom). "Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena za NMB 95 in dizel je določena na podlagi zadnje sedemdnevne povprečne reprezentativne cene naftnih derivatov za Slovenijo, ki so bile sporočene na Evropsko komisijo za Weekly Oil Bulletin," so v Ukomu potrdili Počivalškova pojasnila in dodali, da je bila uredba sprejeta na podlagi zakona o kontroli cen in uredbe o listi blaga in storitev, za katere se uporabljajo ukrepi kontrole cen.

Zvečer je bila uredba, ki se torej nanaša le na 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, že objavljena v uradnem listu, v veljavi bo tako od torka.

Janša: Panika ni potrebna, naftnih derivatov je na svetu dovolj 

Regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov je sicer danes v DZ napovedal že premier Janez Janša. V odgovoru na vprašanje nepovezane poslanke Janje Sluga, ki je poudarila, da cene energentov naraščajo že od septembra, od takrat pa vlada ni sprejela niti enega sistemskega ukrepa za njihovo zajezitev, je dejal, da se v tem trenutku sprejemajo interventni ukrepi, katerih obseg je določila Evropska komisija, ne pa sistemski. "Sistemski ukrepi so tisti, ki na dolgi rok rešujejo neko situacijo, a kolikor vem, v Sloveniji nimamo vrelcev nafte, ki čakajo, da jih začnemo črpati," je povedal.

Na besede, da se vlada na rast cen ne odziva, je spomnil na pred kratkim sprejeti zakon, ki prinaša dodatek za blažitev energetske blaginje za določene skupine prebivalcev, medtem ko vsi odjemalci v teh dneh prejemajo nižje položnice za električno energijo. "Vlada je zamrznila plačevanje omrežnine in še nekaterih drugih dajatev, zato je strošek za ljudi bistveno manjši in bo tako še nekaj čas ostalo," je zatrdil.

Glede naftnih derivatov pa je dejal, da če se bo povzročala taka panika, kot smo jo lahko opazovali prejšnji teden, ko so si nekateri v pričakovanju zvišanja cen delali zaloge, potem zalog ne bo nikoli dovolj. "A panika ni potrebna, naftnih derivatov je na svetu dovolj," je zatrdil. Na trgu sicer res prihaja do motenj zaradi ruske agresije na Ukrajino, vendar ruska nafta predstavlja 12 odstotkov ponudbe na svetovnem trgu, kar je mogoče zelo hitro nadomestiti.

Zatrdil je, da vlada špekulacij na trgu naftnih derivatov ne bo dopustila. "Danes bo vlada sprejela uredbo, s katero bo določila najvišje cene naftnih derivatov na črpalkah," je napovedal. Od torka bodo tako te cene regulirale, in sicer bodo sledile nekemu povprečju cen v zadnjih sedmih dneh, ki se izračunava na podlagi evropske metodologije, je dejal. Te cene sicer ne bodo smele biti bistveno nižje kot v sosednjih državah.

Če se to ne bi zgodilo, bi namreč z jutrišnjim dnem, po napovedih, cene pogonskih goriv spet dosegle rekorde. Na Financah so namreč naredili izračun, koliko bi lahko narasle cene pogonskih goriv, če vlada ne bi posegla vmes. Bencin bi se tako lahko podražil za približno 10 centov, in bi na liter odšteli 1,65 evra. Medtem pa bi cena dizla lahko poskočila za nekaj več kot 10 centov in se približala vrednosti 1,80 evra za liter, kar bi pomenilo, da bi dizel prvič doslej stal več kot 1,79 evra.

Vlada je ceno 95-oktanskega bencina določila pri 1,503 evra, dizla 1,541 evra.
Vlada je ceno 95-oktanskega bencina določila pri 1,503 evra, dizla 1,541 evra. FOTO: Shutterstock

Janša je bil kritičen do nekaterih največjih trgovcev z nafto v Sloveniji, ki so kljub opozorilom, naj diverzificirajo vire, za letos podpisovali pogodbe v glavnem za rusko nafto. Tako je v tem trenutku nemogoče dobiti nafto po enaki ceni od drugod. A ta bo prišla in Slovenija ima dovolj zalog, če bi bile dobave bistveno motene, je zagotovil.

Cene naftnih derivatov so bile v Sloveniji pred leti že regulirane, vlada jih je postopoma začela sproščati pred sedmimi leti. Aprila 2016 je najprej sprostila oblikovanje cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja, novembra 2016 oblikovanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah, oktobra 2020 pa še vseh preostalih cen pogonskih goriv. 

Italijani oblegajo naše bencinske servise

Kot je v oddaji 24UR poročal novinar Jaka Vran, Italijani še vedno oblegajo naše bencinske servise. Cene, čeprav za nas rekordne, so namreč še vedno precej nižje kot pri naših zahodnih sosedih. Na liter bencina lahko ob današnjih cenah privarčujejo kar pol evra, pri dizlu pa 30 centov. 

Prav tako imamo še vedno precej nižje cene v primerjavi z Avstrijci, kjer je dizel že presegel dva evra. Zelo podobne pa so cene na Hrvaškem, ki imajo nekaj centov dražji bencin, je pa dizel malce cenejši.  

Cene na avtocestah dosegajo še precej višje zneske - za primerjavo: v Italiji je liter bencina marsikje že dosegel in presegel 2,4 evra. S tem, ko bodo pri nas cene regulirane, drugod pa ne, bodo razlike samo še večje. 

Ob teh številkah je edina, ki precej odstopa Madžarska, ki je že pred časom zamrznila cene, tako pri bencinu kot pri dizlu na 1,26 evra za liter. Kar pomeni, da lahko 60-litrski rezervoar napolnimo za kar 30 evrov manj kot pri nas. A prav ob meji in na avtocestah na Madžarskem so zaradi navala na nizke cene marsikateri servisi že ostali brez goriva.

Nove podražitve napovedujejo tudi na Hrvaškem

Liter bencina na Hrvaškem naj bi stal predvidoma 13,79 kune (1,82 evra), liter dizla pa 14,13 kune (1,86 evra). Cene pogonskih goriv naj bi se v torek zvišale za povprečno 1,60 kune (0,21 evra) na liter. "Zelo lahko bi se zgodilo, da bodo avtobusni prevozniki nehali voziti, ker ne prejemajo več pomoči za ohranitev delovnih mest, cene goriv pa so šle v nebo," je v oddaji Dnevnik Nove TV povedal šef za koordinacijo javnih avtobusnih prevoznikov iz hrvaškega združenja delodajalcev Hrvoje Meštrović. "Ogrožen bo prevoz srednjih in osnovnih šol, pa tudi vseh državljanov. Padel bo celotni javni prevoz. Nimamo denarja za voznike, dobavitelje, gorivo, za nič," je dodal.

Avtoprevozniki od vlade zato zahtevajo, naj jim v primeru redukcij omogoči neomejen pristop do goriva, uvedbo prevozniškega dizla, kot velja za ribiče in kmetovalce, ter sprejme ukrepe za ohranitev delovnih mest. Če vladne pomoči ne bo, bodo cene vozovnic zvišali za 30 odstotkov. To pomeni, da bi se vozovnica od Zagreba do Splita na primer podražila za 50 kun (6,6 evra).

Medtem ko nekateri napovedujejo zvišanje cen vozovnic, drugi znižujejo število prevozov. Zagrebški mestni prevoznik ZET od danes že vozi po spremenjenem voznem redu, nekatere tramvajske in avtobusne linije imajo manjše število odhodov. "Sprememba prihaja zaradi globalnih okoliščin, ki vplivajo na oskrbo in logistične verige, s tem pa tudi na organizacijski vidik prometa," so sporočili iz ZET. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1480)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mity79
16. 03. 2022 15.34
Še dobro,da imam avto na vodo.
Pipi Strel legenda
14. 03. 2022 21.59
+3
Bravo vlada🏆
sebe..
14. 03. 2022 21.59
+4
Trenutno imamo v povprečju nižje cene goriva od skoraj vseh sosednjih držav . Celo Hrvaška ima v povprečju višje cene goriva kot v Sloveniji! V Italiji pa so cene goriva nekje za četrtino višje od naših (podatki posodobljeni 11.3.2022, preverite na spletni strani AMZS ). Cene goriva v Sloveniji so glede na mednarodne tržne razmere očitno še zelo dobre. Hrvaška ima nižji življenski standard kot Slovenija, v povprečju pa višje cene goriv. Ukrepi s strani vlade bodo blažili krizo na trgu energetikov, seveda pa je ne bodo mogli ustaviti, saj se kriza ni ustvarila v Sloveniji, in je ni ustvaril Janša, čeprav si morda nekateri to tako razlagajo ... Če je nafta na tujem teritoriju, cene žal ne določamo sami, pa čeprav bi bilo nafte (ali plina) v neomejenih količinah.
Moncsa
15. 03. 2022 09.01
+3
Na Madžarskem omejitev cene goriva na 1,4 € že 2 meseca. Tudi z njimi bi se lahko primerjali, kajne? Vseeno boljš kot nič.
Kr en tam dol
14. 03. 2022 21.57
+0
Še mal pa bo na dobu reguliral s snježičem pa hojslnom med skuonim tuširanjem
Suna darms
14. 03. 2022 21.59
+0
Kr en tam dol
14. 03. 2022 21.56
-2
Dobr da hojslu top hibrid pa osemkolesniki
supplement
14. 03. 2022 21.56
-4
Upam da čimprej dvignejo cene goriv v nebo ,da lahko normalno kot se spodobi pridem na petrol,tankat,popiti kavico,kupiti špežo,plačat položnice,odigrati loto in stave,prebrati časopis,se spočiti,pogovarjati z prijaznim osebjem ......................................................................... .
Moncsa
15. 03. 2022 08.59
+2
In plačati za vso robo (hrana in vse ostalo) 2x-no ceno. Genij.
Kr en tam dol
14. 03. 2022 21.54
+0
Smrt janschizmu svoboda trošarinam pa davkom glupim
Defragment
14. 03. 2022 21.56
+2
Suna darms
14. 03. 2022 21.58
+1
JANŠIZMU ŠE MNOGO LET!!! DOL S KOMUNIZMOM. ZA VEČNE ČASE!
dron
14. 03. 2022 21.53
+1
vinjak, danes obrnil dva odojčka, varnostniki bili v civilu.
Suna darms
14. 03. 2022 21.51
+0
ŽIVEL JANŠIZEM!!!
Suna darms
14. 03. 2022 21.50
+2
najboljša vlada kadarkoli na slovenskem!!! hvala Janez!!!
jakec1575
14. 03. 2022 21.47
+1
Nekatera hrana je sla gor za 12 do 15%. 1 teden prepozna odlocitev
Defragment
14. 03. 2022 21.53
+1
Hrana SE NE DRAŽI samo zaradi cene goriv. Žita so se podražila zaradi vojnih razmer. Ker določene države omejujejo izvoz (Madžari, Srbi etc.) so posledično krmila za goveda, svinje, perutnino dražja. Držilo se bo meso, mleko, kruh itd..
Bolfenk2
14. 03. 2022 21.46
+1
Vsi, ki so kupovali gorivo na zalogo so si naredili malo minusa. Hvala vlada za nižje cene goriva in višje plače z novo dohodninsko zakonodajo.
Suna darms
14. 03. 2022 21.47
+0
Sopab
14. 03. 2022 21.48
+3
Pred prvo podrazitvijo niso v minusu. Takrat so zalogo delal
grumf
14. 03. 2022 21.55
Dejan Krk
14. 03. 2022 21.45
+2
na madzarskem so ga *zamrznili* na 1.25e
jakec1575
14. 03. 2022 21.45
+1
Kaj to pomaga danes ko so trgovci ze dvignili cene. 1teden prepozno
jakec1575
14. 03. 2022 21.45
+2
Slovenec007
14. 03. 2022 21.44
-3
JJ kupuje volivce z njihovim denarjem hahahahaha beeeeeeeee beeeeeee
Defragment
14. 03. 2022 21.45
+0
Levaki pa SAMO s praznimi obljubami. Kot VEDNO!
Defragment
14. 03. 2022 21.44
+0
Kdor ni ZA zmanjšanje cene goriv naj gre jutri z volovsko vprego v službo! A prav? Še boljše bi pa bilo,mda vsi kinso proti znižanju, naj plačajo prostovoljno 2,20 € kot v Nemčiji. Nimam nič proti.
za naše
14. 03. 2022 21.42
+4
Te cene bi morale biti samo za slovenske državljane ,če bodo vsi sosedi tankali pri nas ,to ne bo dolgo trajalo!
grumf
14. 03. 2022 21.56
veste, že pred časom smo se pridružili EU. V tej družbi take zadeve, kot jo vi omenjate - niso mogoče.
Slovenec007
14. 03. 2022 21.42
+3
ovce pa u vrsto po 2 ure pa 3000l nafte tankal po 1,7€ hahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhaah
berkmandlc
14. 03. 2022 21.41
+1
Dans pejte tankat ker jutri bo ceneje😜
ZIPPO
14. 03. 2022 21.40
+1
Sploh pa kdo je ta Amerika, da opozarja Kitajsko, medtem pa dostavlja orožje Ukrajini in vsa leta izvaja vojaške invazije, seveda "upravičene"??? Govorijo o mirnih rešitvah, dostavljajo orožje. Tudi naš Pahor danes isto trobi pri Marcelu, ma brezveze...