Gospodarstvo

Vasle: Trenutne gospodarske razmere terjajo ukrepanje vseh politik, ne samo denarne

Ljubljana, 13. 09. 2019 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V gospodarskem okolju se povečujejo tveganja, ki lahko še dodatno upočasnijo rast, opozarja guverner Banke Slovenije. Evropska centralna banka je po njegovih besedah pripravljena okrepiti instrumente in uporabiti nove, če se bo izkazalo, da je to potrebno, "a trenutne razmere terjajo ukrepanje vseh politik, ne samo denarne".

Med tremi največjimi tveganji v gospodarskem okolju so trgovinska vojna, ki jo sproža politika ZDA, ohlajanje rasti na Kitajskem in tveganja, povezana z izstopom Velike Britanije iz EU, je za STA po zasedanju osrednjega organa evrske denarne politike, katerega član je tudi guverner Banke Slovenije, dejal Boštjan Vasle.

"Vsa ta tveganja imajo potencial, da še dodatno upočasnijo gospodarsko rast, to pa vpliva na dodatno znižanje inflacije," je izpostavil Vasle. Evropska centralna banka (ECB) je na četrtkovi seji v želji po pospešitvi inflacije sicer sprejela paket ukrepov, med njimi tudi vnovično vzpostavitev programa odkupovanja obveznic.

Evropska centralna banka
Evropska centralna banka FOTO: Shutterstock

"Strinjali smo se, da je zaradi takšnih spremenjenih ekonomskih razmer potreben odziv ekonomskih politik, nujno pa je, da se odzovejo ne samo denarna politika, ampak tudi druge, predvsem fiskalna," je poudaril. Upa, da bodo tudi vlade in Evropska komisija priporočilo glede usklajenega delovanja vseh politik vzele resno.

"Če samo ena politika odločno ukrepa, to ne more spremeniti poteka ekonomskih dogajanj, glede na to v kakšnem stanju smo in kakšni izzivi so pred nami," je opozoril.

Kar se tiče same denarne politike, so se sicer na svetu ECB po Vasletovih besedah strinjali, da ukrepanje z enim ali dvema ukrepoma ni dovolj, pač pa je potreben paket. "Logika tega paketa je, da ECB z znižanjem svoje obrestne mere ne vpliva samo na kratkoročne obrestne mere, ampak da poskuša vplivati tudi na obrestne mere daljšega časovnega obdobja," je pojasnil četrtkove odločitve banke.

Glede možnih nadaljnjih ukrepov v primeru dodatne zaostritve gospodarskih razmer je pojasnil, da je prva stvar, ki bi jo lahko naredili, če se za to pokaže potreba, da se povečajo količine in spremenijo pogoji odkupov vrednostnih papirjev, kar bi samo po sebi pomenilo dodatno rahljanje finančnih pogojev in prek tega izboljšanje pogojev za gospodarsko rast in na koncu cen. "Pripravljeni smo torej okrepiti naše instrumente in uporabiti nove, če se bo izkazalo, da je to potrebno," je bil jasen Vasle.

Za zdaj po Vasletovih besedah sicer "govorimo o umirjanju gospodarske rasti in ne o recesiji". Glavni udarec gospodarski rasti po njegovih pojasnilih prihaja prek upočasnjevanja mednarodne trgovine, ki je v veliki meri spodbujeno z izmenjavo carinskih ukrepov med ZDA in Kitajsko. "To vpliva na predelovalne dejavnosti in industrijo in tu se kaže največji zastoj," je pojasnil.

Drugi del gospodarstva, tako v Sloveniji kot evrskem območju, pa je storitveni sektor, ki še beleži dobre rezultate. "To se pozna tudi na dobrih rezultatih na trgu dela, v Sloveniji celo zelo dobrih," je še pojasnil. Slovenija mora sicer po Vasletovi oceni nasloviti tri ključna področja, če želi ohraniti stopnje rasti, ki jih imamo sedaj oz. če jih želi izboljšati.

Banka Slovenije, splošna
Banka Slovenije, splošna FOTO: Dreamstime

"Prva je produktivnost. Podatki za zadnjih 10 ali 15 let kažejo, da se zaostanek, ki ga Slovenija beleži v primerjavi s povprečjem EU, ni zmanjšal. Še vedno zaostajamo za 20 odstotkov in to se vleče že več kot desetletje," je opozoril.

Drugo področje, kjer so nujni ukrepi, je po Vasletovih besedah povezano z demografijo. "Demografska slika Slovenije se hitro spreminja. Tisti del, ki je delovno aktiven, se krči in brez prilagoditve sistema se bo začela zmanjševati tudi razpoložljiva delovna sila, na drugi strani pa se bo povečevalo število tistih, ki so odvisni od socialnega, pokojninskega in zdravstvenega sistema. To bo privedlo do prekomernega povišanja stroškov in si ne bomo mogli financirati niti sedanjega obsega storitev."

Tretja stvar pa so javne finance. "Če ne bomo sprejeli ukrepov na področju produktivnosti in demografije, bo imelo to enormne pritiske na javne finance in bo izrinjalo ostale izdatke. To vodi najprej v začaran krog stagnacije, nato pa do padca gospodarske aktivnosti, brez te pa ni kakovosti življenja, ki smo je vajeni danes," je sklenil Vasle.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ne rabimo predsednika
19. 09. 2019 16.39
ali je bivši guverner Jazbec že vrnil nezakonito odpravnino?
Klotilda H
15. 09. 2019 08.52
+1
PRED SLOVENIJO JE NAJHUJŠA RECESIJA V ZGODOVINI: v zadnji recesiji smo izgubili še edini adut, ki smo ga imeli. to je bila nizka zadolženost države, ki se je v nekaj letih povzpela na povprečje EU.
bracobaldo
13. 09. 2019 20.00
+3
Kdor je kdaj delal v tujini ve da je ta finta z slabo produktivnostjo, laž. S tem vas verjetno držijo dol s plačami.
Mauzahecmauzares
13. 09. 2019 18.40
+2
Kapitalizem brez kritja vrednosto denarnih valut, prinese krizi na vsake 7-10let. Amerika dolarje štanca vsak dan, ko ni bi bil vezan dolar na nafto ne bi bil vreden nič. Že po defoltu ima umetno napihnjeno vrednost.
wolfterier
13. 09. 2019 15.56
+6
Elito so nafilali,za rajo je pa spet zmanjkalo,nje.
nevtroalko
13. 09. 2019 14.45
+4
ECB bi morala upravljat z denarjem tako da do krize nepride. skupek nesposobnežov ki si naprinta plače. Zdaj pa hočejo da se vsi žrtvujejo.
ArkaMast
13. 09. 2019 14.42
-2
Jankovic in Zvon1,2 naj vrneta denar!!! ... JJ pa naj pojasni kako do zastonj 400.000€, da jih gremo se mi tja iskat pa bo tezav konec. Ne?
saturnsky23 saturnsky23
13. 09. 2019 16.37
+0
EkonomskaSvoboda
13. 09. 2019 14.32
+16
Kordiš je sploh biser. Nikoli ni bil v vojski - a vsem pridiga kakšna mora biti. Nikoli ni kupil lastnega stanovanja - a vsem pridiga o stanovanjski politiki (pač pa zaseda službenega, ob 4.000 euro plače). Nikoli ni imel družine, a pravi, da demografija in padajoča nataliteta v Sloveniji ni problem. Nikoli ni delal kjerkoli izvan parlamenta niti en sam samcat delovni dan - a bi on kar po odrejal kaj je in kaj ni pravično na trgu delovne sile. Nikoli ni zaslužil niti 1 evra na trgu - a bi podjetnike "z bajonetom teral v morje". Want more? Dokler se bo Šarec pustil izsiljevati takim populističnim analfabetom bo zlagoma drsel navzdol, dokler se mu ne bo zgodil SMC. Naj uradi po mizi in Levico odslovi. Skrajni čas, sicer nam bo vsem trda predla.
Kruh+sol!
13. 09. 2019 14.12
+6
Namesto Levice v vlado NSi pa bo vse takoj OK.
ArkaMast
13. 09. 2019 14.47
-1
Nsi naj od MB Skofije izterja 100 miljonov dolga, pa so lahko tudi predsedniki vlade in drzave. ... pa cerkev naj se ne vtika v solstvo in družino, ker nimajo svojih otrok. So kot LGTB. .... No, po tem pa naj bodo v vladi.
Principat
13. 09. 2019 11.49
+4
nikoli se nisem obregnil , ampak danes ob teh podatkih se resnično lahko obrnemo konstruktivno* z strokovnjaki na opevano Levico z Kordišem in Mesecem na čelu ,, zelo resno mislim
EkonomskaSvoboda
13. 09. 2019 14.28
+6
Mesec in Kordiš se spoznata na vse in sta naša rešitelja. Jaz bi rekel Mesca za predsednika vlade, Kordiša pa za finančnega ministra. Pa da vidimo. Pa pasoše pripravite. Samo za razliko od Venezuelcev s slovenskimi koreninami (ki jih interventno uvažamo v Slovenijo) mi nimamo kam iti.
*Violate*
13. 09. 2019 11.21
+10
Reveži se še niso pobrali od zadnje krize in evo, prihaja že nova. Žalostno, kako soodvisni smo mi od velikih držav in kako bo njihovo stanje udarilo po žepih nas, tu nekje v Sloveniji. Da nismo dovolj samozadostni, da vsaj svojo državo pokonc držimo, res sramotno. In se strinjam z zadnjimi tremi točkami v članku, ampak očitno vlada ne vidi problema. Začne se v šolstvu, nadaljuje se s študiranimi ljudmi, ki jih nimajo kam dat in jim nazivi stojijo v škatlah, problem je tudi na splošno v pomanjkanju služb - samo poglejte na zavod cca 2500-3000 delovnih mest ob cca 70-80000 brezposelnih (pa to je samo na papirju, kako je v realnosti je bolje sploh ne razmišljat), ljudem drugega kot socialna pomoč ne preostane, stanovanjska politika je poden (ste imeli tu na Fokus dober prispevek, kako zavoženo je vse skupaj), mladi ostajajo doma, traja leta predno pridejo na stalno delovno mesto in so kreditno sposobni, delovna mesta so večinoma za določen delovni čas in za pokrivanje odsotnih redno zaposlenih - kje je stabilnost v tem, jaz ne vem, stari ljudje se držijo služb, ker se zavedajo, da so pokojnine porazne, ožeti stari ljudje pomeni tudi večje koriščenje zdravstvenih storitev v starosti, za mašnico na vrhu pa zaključimo še vpliv napisanega na blagajno - nekega leta se bo vse podrlo, ob takem številu brezposelnih, ki se opirajo na pomoč, ko bodo ljudje začeli hoditi prepozno v penzijo, zalog za pokojnine pa ne bo, ker ni delovno aktivnega prebivalstva, ki bi to pokrival in vplačeval. Isto z zavarovanjem. Isto z vplivom na produktivnost države. In oni govorijo o nekem povišanju rodnosti - prosim lepo, še za trenutno živeče ne znate poskrbet. In pa tudi to - vpad rodnosti, ker si mladi preprosto ne morejo privoščiti sebe preživljati, kaj šele otroke - se bo še hudo poznalo čez dobro generacijo ali dve. Vsak posameznik, ki malo razmisli o tem, vse vidi, v kakšen propad države mi peljemo, uni v parlamentu pa nič.
DAEMONIUM
13. 09. 2019 11.13
+17
A zdaj pa bodo se iz narodne banke nekaj solili pamet? Kje je odgovornos Mitja Gasparija in Marka Kranjca za odgovornost zaradi neukrepanja pri bancnih luknjah???? Taksni guvernerji so lahko sano v tej komunjarski druzbi v Avstriji pa s svojim znanjem ne bi bila tudi vratarja na dunakski centralni banki. Zaradi njihove osebne nesposobnosti danes cela drzava zivi slabse, kak sta naredils v zvezi pokvarjenega Kramarja ki je neposredno odgovoren za bancne luknje NLB in si je povrhu dal se izplacati se milion nagradee?? Taksna lopovscina brez odgovornosti je res, kot lahko vsakdo vidi (podobno kot primer Jankoviceve druzine, kjer sedaj celotna drzava odplacuje njihove neplacane kredite preko dokapitalizacije faktor banke) mozna le v rezimih ki so jih naredili komunisti. Skratka ti ljudje so lahko "bancniki" samo v slovensken izrojenem politicnrn sistemu kjer uspevajo Jankovici, Kramarji ter nekaj tisoc njim podobnih in seveda zblojeni volilci, ki ne vidijo prsta pred nosom pa ceprav sami na svoji kozi dnevno cutijo vso izrojenost in bedo tega edinstvenega socialisticnega sistema v Evropi!
andrejak28
13. 09. 2019 10.45
+13
Kaksna kriza ze spet naj bi dali normalnim delavcem place kak se spodobi ki bi potem ta denar zapravljali in nebi bilo nobene krize sedaj pa samo sluzijo tisti ki imajo denar in nevedo vec za kaj bi ga zapralvljali in takoj nastane “umetna”kriza kjer bodo še več služili bogati ki že tako ali tako imajo prevec normalni pa spet dobro jutro
EkonomskaSvoboda
13. 09. 2019 14.25
+1
Sprejmite že dejstvo, da smo mi mikrodržavica. Manj naj se kot je meščanov Munchena na Bavarskem. Kot taki bomo VEDNO zelo odvisni od dogajanja v svetu. Tako bo še dolgo in čudi me, da nekateri še kar ne morejo verjeti.
orcus
13. 09. 2019 10.25
+7
Je ze panika..... najprej cvilijo podgane
EkonomskaSvoboda
13. 09. 2019 10.16
+16
Komentatorji spodaj so spregledali bistvo. Vasle pravi: "Prva je produktivnost. Podatki za zadnjih 10 ali 15 let kažejo, da se zaostanek, ki ga Slovenija beleži v primerjavi s povprečjem EU, ni zmanjšal. Še vedno zaostajamo za 20 odstotkov in to se vleče že več kot desetletje,". Tudi zato so pri nas manjše plače kot v Avstriji - za isto delovno mesto. Na produktivnost pa vpliva tudi produktivnost javnega sektorja. Se je kdo kdaj vprašal kakšne je produktivnost javne uprave? Ni se.
grumf
13. 09. 2019 09.52
+8
Zanimiv v katerem trnutku je prišla vest o nižanju gospodarske rasti. Kako prikladno za vlado (ali lobije), da bo tako poskušala ustaviti ukinitev dopolnilnega zavarovanja :)
tron3
13. 09. 2019 09.44
+19
Kok fajn, cene nepremičnin že padajo, cene rabljenih luksuznih avtomobilov padajo itd, kdor ima dnar, bo marsikaj lahko kupil kmalu za 30% manjšo ceno, torej mal je še treba počakat z nakupi. Za vse ki so preplačali zgoraj navedeno pa mi je žal ker so jih nategnal kot se spodobi.
orcus
13. 09. 2019 10.26
-1
Ce pa nimas denarja. Nebi bisel tu vor ce bi ga imel
optimist11
13. 09. 2019 20.17
+1
žalostno ,vendar resnično, Bogataši postanejo v krizi še bogatejši, reveži pa še večji reveži...in to je namen kriz.
wolfterier
13. 09. 2019 09.24
+10
No,svoje so nafutrali,bogati so še bogatejši,za rajo je pa zmanjkalo.Po Titu Šarec !
Portolonca
13. 09. 2019 09.16
+22
Kje je KUČANOV ZET ki je tako Bombastično po partijsko kot Miloševič nastopal na tribunah z zvezdo in tulil Javni sektor je temelj in gibalo gospodarske rasti in si ne bo trgal od ust..zakaj sedaj ukrepanje kje je Kordiš z Bajonetom in ostali mentalno moteni predstavniki FDV ja..koga boste šli izkat da bo dela za vas Bosanci nočejo več. In kje so ostali, ki nosijo zvezdo in delijo pamet po Komunistični od Boga zapuščeni Sloveniji. ??
Portolonca
13. 09. 2019 09.19
+16
In kje so tisti Doktorji Komunizma, ki bi imeli en cekret za vse, ali tako kot Kovač ki bi imel en kotel za vse sedaj pa se imenujejo INTELIGENCA -IZOBRAŽENCI kateri odstavljajo legitimno izbranega Pahorja na volitvah. seveda...
poneumljanje
13. 09. 2019 10.12
-6
Na Trstenjakovo pojdi, tam so tvoji idoli bivša smetana spreobrnjenih komunistov !
tron3
13. 09. 2019 08.55
+19
Kaj je Vasle povedu, da so bli zadnje leto slepi in gluhi, ker se že dalj časa piše in govori, da bo gospodarska kriza. Torej vsak mesec 5, plačujemo gluhoneme in slepe, da nič ne vidijo in ne slišijo.