Gospodarstvo

Večina Dancev za evro

Koebenhaven, 08. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najnovejše danske raziskave kažejo, da je večina danskega javnega mnenja naklonjena uvedbi skupne evropske valute.

Večina Dancev (52 odstotkov) bi se na referendumu opredelila za uvedbo evra, 40 odstotkov bi jih glasovalo proti, 8 odstotkov vprašanih pa je neopredeljenih. To so pokazali rezultati javnomnenjske raziskave inštituta PLS Ramboell, ki jo je pred dnevi objavil danski časnik Jyllands-Posten. Anketa je bila opravljena med 5. in 7. avgustom, v njej pa je sodelovalo 1018 ljudi.

Uvedbi evra so bolj naklonjeni moški
Uvedbi evra so bolj naklonjeni moški FOTO: Reuters

Uvedbi evra so bolj naklonjeni moški (58 odstotkov) kot ženske (47 odstotkov) - med slednjimi je 43 odstotkov nasprotnic skupne valute, podoben delež (46 odstotkov) nasprotnikov evra pa lahko najdemo tudi med mladimi, starimi od 18 do 25 let.

Sicer je kar devet od desetih vprašanih prepričanih, da bo evro nekoč nadomestil dansko krono, 7 odstotkov anketirancev je nasprotnega mnenja, ostali pa o tem vprašanju nimajo mnenja, je še razkrila anketa. 49 odstotkov tistih, ki menijo, da bo evro uveden tudi na Danskem, meni, da se bo to zgodilo v prihodnjih dveh letih, 37 odstotkov, da v treh do petih letih, 8 odstotkov pa, da bodo Danci svojo krono pokopali v šestih do desetih letih.

Danska je poleg Velike Britanije in Švedske edina članica Evropske unije, ki z letošnjim letom ni uvedla gotovine skupne evropske valute, potem ko so Danci na referendumu konec septembra leta 2000 evro zavrnili s 53 odstotki glasov. Sedanja neoliberalna vlada premiera Andersa Fogha Rasmussena je sicer odločna pristašica evra, vendar pa še ni sprejela odločitve o razpisu novega referenduma o tem vprašanju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3