Gospodarstvo

Vedno več potnikov

Ljubljana, 17. 12. 2006 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preko Brnika je lani potovalo 1,2 mio potnikov, v prvih mesecih letos pa je število potnikov že preseglo milijon.

Preko brniškega letališča je lani potovalo 1,2 milijona potnikov
Preko brniškega letališča je lani potovalo 1,2 milijona potnikov FOTO: Dare Čekeliš

Največje slovensko letališče Aerodrom Ljubljana je lani zabeležilo skoraj 26.000 vzletov in pristankov v javnem prometu, kar je skoraj 18 odstotkov več kot predlani. Preko brniškega letališča je potovalo dobrih 1,2 milijona potnikov, v prvih devetih mesecih 2006 pa je število potnikov že preseglo milijon, kar je 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Lani so na Brniku največkrat vzletela letala Canadair CRJ Regional Jet in letala Airbus 320, navaja državni statistični urad.

Največji slovenski letalski prevoznik Adria Airways je največji partner Aerodroma Ljubljana. Zadnja leta slovenski prevoznik beleži enoodstotno rast števila prepeljanih potnikov. Medtem ko se je lani z Adrio Airways prepeljalo dobrih 944.000 potnikov, je to število v prvih desetih mesecih letos znašalo že 896.000 potnikov. V rednem prometu je slovenski letalski prevoznik letos prepeljal skoraj 15 odstotkov več potnikov kot v enakem obdobju lani, število komercialnih letov pa se je povečalo za 8,6 odstotka.

Najbolj obremenjeno evropsko letališče ostaja Heathrow, preko katerega je potovalo dobrih 67 milijonov potnikov, kar je za skoraj en odstotek več kot v letu 2004. Sledita letališče Charles de Gaulle v Parizu z nekaj več kot 53 milijoni potnikov (skoraj petodstotna rast) in letališče Frankfurt am Main z 52 milijoni potnikov (dvoodstotna rast).


Letos se je na brniškem letališču občutno povečal tudi promet blaga. V prvih desetih mesecih so na letala naložili in iz njih razložili nekaj več kot 6000 ton blaga in pošte, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani 31 odstotkov več. Največ blaga in pošte je bilo prepeljanega na relacijah z letališči Bergamo/Orio al Serio v Italiji, Frankfurt v Nemčiji, Dunaj/Schwechat v Avstriji in Istanbul/Ataturk v Turčiji.

Lani se je promet potnikov v EU v primerjavi z letom 2004 povečal za dobrih sedem odstotkov, na največjem slovenskem letališču, Aerodrom Ljubljana, pa za 16 odstotkov. Najvišje rasti letalskega prometa so zabeležile predvsem nove članice EU, kjer je vodilna Latvija (77-odstotna rast), sledi ji Slovaška (46-odstotna rast), Litva in Estonija (44-odstotna oz. 41-odstotna rast). Najnižja rast je bila zabeležena v Luksemburgu (1,9 odstotka). Letalski potniški promet je upadel na Švedskem in na Malti, in to za 3,3 oz. 1,2 odstotka.

Lani je bilo iz letališč držav članic EU največ potnikov (nekaj več kot 30 odstotkov) prepeljanih na relacijah z ostalimi evropskimi državami, ki niso članice EU; okrog 23 odstotkov potnikov je bilo prepeljanih na letih med Severno Ameriko in EU, nekaj več kot 10 odstotkov potnikov pa je letelo v države severne Afrike. Najmanj potniškega prometa je bilo zabeleženega med Evropo in Avstralijo ter Oceanijo (0,7 odstotka potnikov) oz. med Evropo in azijskimi državami iz nekdanje Sovjetske zveze (0,5 odstotka).

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.