Gospodarstvo

Poziv vladi, naj se aktivno vključi v reševanje problematike presežnih delavcev Gorenja

Velenje, 12. 05. 2020 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Velenjski mestni svetniki so vlado pozvali, da stori vse, kar je v njeni pristojnosti, in se aktivno vključi v reševanje problematike presežnih delavcev Gorenja. Na skupni sestanek v Velenje so povabili tudi premierja Janeza Janšo. Pričakujejo, da bo vodstvo vse aktivnosti glede odpuščanja delavcev zamrznilo in poskusilo najti rešitve z namenom zaščite zaposlenih.

Velenjski podžupan Peter Dermol je poudaril, da je za Velenje pomembno vsako delovno mesto, saj je proces ustvarjanja novih delovnih mest dolgotrajen. Od države pričakuje, da bi v šaleško regijo pripeljala kakšnega večjega investitorja, ki bi odprl večje število delovnih mest. Od vodstva Gorenja pa se nadeja, da bo počakalo na protikrizne vladne ukrepe, saj je v obravnavi že tretji paket pomoči, ki bi ga lahko uporabilo tudi Gorenje.

Velenjska občina je ob tem dala pobudo, da se odprejo diplomatske poti, zato so pisali predsedniku države Borutu Pahorju, s katerim so v zvezi s tem že opravili dva pogovora. Pahor je s pobudo seznanil Janeza Janšo in zunanjega ministra Anžeta Logarja, prišli pa so do ugotovitve, da bi se diplomaciji raje izognili.

Po Dermolovih besedah velenjska občina zaposlenim v Gorenju nudi vso podporo pri ohranjanju delovnih mest. Ocenil je tudi, da je občina izpolnila svoj del obljub do Gorenja z znižanjem komunalnega prispevka in sprejemom prostorskega akta s pozitivnim mnenjem h gradnji nove tovarne televizijskih aparatov, da bi lahko kitajski Hisense kot nov lastnik Gorenja izpolnil svoje obljube od prevzemu podjetja leta 2018.

Prva odpuščanja naj bi se zgodila v drugi polovici junija in julija, pred kolektivnim dopustom v Gorenju.
Prva odpuščanja naj bi se zgodila v drugi polovici junija in julija, pred kolektivnim dopustom v Gorenju. FOTO: Gorenje Hisense

Velenjska svetnica Veronika Juvan, ki 20 let dela v Gorenju, je postregla s podatkom, da naj bi približno 150 delavcev sredi junija z lokacije v Velenju prišlo na delo v Ljubljano. Dejala je, da so kriteriji vodstva Gorenja glede odpuščanja za svet delavcev nesprejemljivi.

Prejšnji teden pa jih je vodstvo družbe obvestilo, da bodo za delo v proizvodnji najemali agencijske delavce. Tudi temu načrtu svet delavcev nasprotuje. Prva odpuščanja, tako Juvanova, naj bi se zgodila v drugi polovici junija in julija, pred kolektivnim dopustom v Gorenju.

V Hisense Gorenju so danes v zvezi z navedbami svetnice Juvanove o najemanju agencijskih delavcev pojasnili, da je v podjetju vedno nek odstotek zaposlenih za določen čas, saj se število zaposlenih nenehno prilagaja potrebam proizvodnje. Ta je v drugi polovici leta običajno bolj zasedena in so tudi potrebe po delavcih večje.

"Agencijskih delavcev pa že od julija lani, ko smo zaključili prvi program presežnih delavcev, ne najemamo, saj to po zakonu eno leto po odpuščanjih ni dovoljeno. Torej agencijskih delavcev ne smemo zaposlovati vsaj do 1. julija 2021," so navedli v družbi.

Dodali so, da pa je vodstvo predlagalo skrajšanje obdobja prepovedi zaposlovanja agencijskih delavcev z 12 na tri mesece. "S tem bi država omogočila lažje zaposlovanje v primeru kasnejših večjih kadrovskih potreb in fleksibilnost pri zaposlovanju ob sezonskosti proizvodnje, ko naenkrat potrebujemo večje število delavcev za določen čas," so še pojasnili.

Ta predlog sodi v sklop predlogov, o katerih se v okviru delovne skupine pogovarjajo z državo. Kot je znano, se je družba Hisense Gorenje ob nedavnem obisku gospodarskega ministra Zdravka Počivalška strinjala, da skupaj z državo najde čim več dodatnih rešitev za uporabo mehkih metod zmanjševanja števila delavcev ter za čim hitrejšo ponovno rast in zaposlovanje, ko se bi naročila spet povečala.

V celotni skupini Hisense Europe so odpuščanja napovedali zaradi posledic pandemije novega koronavirusa; v slovenskem delu je presežnih 828 od skupaj 5580 zaposlenih. V podjetju Gorenje naj bi bilo tako presežnih 544, v podjetju Hisense Gorenje Europe 155, v podjetju IPC 84 in v podjetju Gorenje Gostinstvo 45 delavcev. Te številke si bodo sicer v podjetju prizadevali še zmanjšati. Bodo pa postopki v zvezi s presežnimi delavci v vseh omenjenih družbah v Sloveniji končani do 1. julija.

Prejšnji teden so se, kot dogovorjeno ob obisku gospodarskega ministra v Gorenju, na prvem srečanju sestali predstavniki družbe in ministrstva. Predstavniki družbe so med drugim podali nekatere predloge, s katerimi bi lahko dodatni del predvidenih presežnih delavcev odpustili po t. i. mehkih metodah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minkica91
19. 05. 2020 21.37
+1
tisti, ki so pokasirali denar od prodaje podjetja, naj ga vrnejo, pa bo. Vprašajte žIdana, on je glavni v SD.
Nikolajev
13. 05. 2020 20.47
+4
Razlog za propad podjetja je bilo premalo direktorjev. Bilo jih je zgolj 57. Če bi Gorenje imelo 1500 direktorjev in 3000 pomočnikov, bi ta firma obstala. ...........Dodano vrednost ustvarja administracija, ne pa brezvezni inženirji.
Supervillain
14. 05. 2020 21.43
+2
Propad Gorenja haha zakaj se potem ta trenutek vedno več dela samo z manj delavci haha??
Nikolajev
13. 05. 2020 20.44
+4
Če bi bilo Gorenje kvalitetna firma, bi jo kupili že Japonci, a jo niso. Gorenje bi propadlo.
mackon08
12. 05. 2020 20.00
+6
Velenjski svetniki zdaj cvilijo, kje so pa bili vsa leta ko se je načrtno zapravljalo Gorenje. Kitajci so lastniki in odpustili bodo toliko ljudi koliko se jim bo zdelo in imajo čisto prav. Oni delajo za dobiček kot vsak dober gospodar.
Supervillain
12. 05. 2020 18.05
+7
Čudaki že pišete konec je zaprlo se bo pa delamo trenutno v proizvodnjah kot nori hahaha samo število delavcev se bo zmanjšalo kaj vam ni jasno.??
majmun11223344
12. 05. 2020 17.20
+4
Zbogom gorenje. Tvoje ime sem videl marsikje na svetu, v negdanji skupni državi si bil pojem kvalitete in dobrega izdelka. A žal.. Prihaja tvoj čas... Tvoji delavec, žalujoči, ne skrbi, verjetno bodo dobili kakšno nadomestilo, podporo. Zaspi sedaj Gorenje, bil si velikan, prevelik za malo deželo, podalpski, polno hlapcev, zdraharjev, belih in rdečih... Zaspi sedaj... Zaslužilo si si Gorenje...
Supervillain
12. 05. 2020 18.01
+0
EEgon
12. 05. 2020 17.00
+5
Po komentarjih sodeč so tudi levaki obupali nad tekovino SD in bodo pustili Gorenje, da se ga pokoplje. Sedaj lahko sindikat vidi komu je držal štango pri uničevanju Gorenja. Ģorenje zbogom.
ROMELS
12. 05. 2020 16.45
+7
Velenjskim SD fevdalcem se čas izteka.
Supervillain
12. 05. 2020 15.19
+8
Gorenje ostaja v Velenju samo zmanjšali bodo število zaposlenih vam ni nič jasno haha.Lp
Supervillain
12. 05. 2020 15.18
+4
Za čudake,ki ne vedo nekaj delavcev bo odpuščenih s tem,da je veliko tudi takšnih,ki delajo za določen čas kot samo Gorenje se pa ne bo zaprlo ali selilo,ker potem ga ne bi kupili z namenom,da ostane Gorenje Velenje haha pa še tovarna televizorjev pride zraven Gorenja toliko o tem.
Jožajoža
12. 05. 2020 15.12
-8
čudno, vsi tujci nenadoma želijo pobegnit iz sloveniji, ko so janšisti prevzeli oblast.vsi vedo, da ta desna vlada bolj škodi,kot pomaga gospodarstvu. živ še je spomin tujih investitorjem na črno obdobje 2004-2008
bobnar 8
12. 05. 2020 15.11
+9
Zanima me kje so bili tisti dan Kontič,Dermol in kompanija ko so vladajoči prodajali velenjsko Gorenje? Zakaj niste ukrepali takrat?? Zdaj pa vabite Janšo na sestanek ko je mogoče že prepozno
EEgon
12. 05. 2020 15.08
+9
Poglejte volilci stranke SD, v Velenju vas je SD politika na suho nategnila. V bodoče dobro razmislite koga boste volili, nekoga ki vas je nategnu na celi črti (SD) ali kaj drugega. Saj ne potrebujete volit desnico če vam ni všeč, vendar zakaj volite vedno iste nategune (TEŠ6, Gorenje), zakaj se ne naučite ničesar iz zgodovine?
EEgon
12. 05. 2020 15.06
+11
ZAKAJ se more vpletati vlado v reševanje SD podjetja. Poglejte 1.kupec Panasonic je želel kupiti podjetje in bi verjetno nekaj proizvajali (npr. na Češkem se proizvajajo TV Panasonic), vendar vaši veljaki (Kondić+SD+šlager pjevač) niso želeli kapitalističnega lastnika. Nato ste poiskali Kitajce, ki so že v štartu načrtovali nateg Gorenja in jim ga z veseljem prodali. Zakaj bi sedaj Slovenci reševali zablode SD stranke in njihovih naivnih volilcev iz Velenja??? Zakaj!
lumpimonster
12. 05. 2020 15.01
+7
Pac odpuscajo in scasoma bodo vse odpustili ker nismo vec 1990 ampak 2020 in tehnologija prevladuje
Supervillain
12. 05. 2020 15.13
+3
Nimaš ti pojma vseh ne bodo odpustili nekaj pa kje si videl,da za trakom dela kdo drug kot delavci ali misliš,da bodo vse roboti delali takšnega dela za trakom ni haha delam tam.
lumpimonster
12. 05. 2020 15.00
+5
Kr naj jo zaprejo in preselijo na kitajsko....ker karkol bodo nardil vam nebo vsec lol nikol
Supervillain
12. 05. 2020 15.14
+1
Ne bo se zaprlo ali selilo haha potem ga ne bi kupili Gorenje ostaja v Velenju skupaj s proizvodnjami vem,ker delam tam.
Nimasmisla
12. 05. 2020 14.54
+7
Kdo.je že prodal gorenje kitancim a janša
Carmenlula
12. 05. 2020 14.33
+21
Kopirano iz Velenje.com..Za razumevanje Kr. neki. Se nam v Velenju obetajo v kratkem volitve? Če poslušam in gledam te Velenjske voluharje imam občutek, kot da si pripravljajo teren za ponovno osvojitev mesta. Vsi se sedaj spravljajo na predsednika vlade, kako je v času korone prevzel oblast in jo zlorabi v svojo korist. Pa to se nam dogaja že 30 let v Velenju. Če moraš kaj urediti, lahko to storiš samo, če imaš znance na položaju v velenjski občini. Sedaj vsi čivkajo, kaj bodo naredili za delavce Gorenja, ker jih želijo preslepiti in jim pobrati glasove na volitvah. Delavci Gorenja niso neumni in niso naivni, da vam bodo nasedli na to podlo, lastno koristno izkoriščevalsko metodo. Velenjčani/Gorenjčani, nismo pozabili kaj vse ste nam storili pred tem. Če napišem samo nekaj stvari: - pokradli denar, da smo ostali z ne obnovljenimi cestami - pokradli parkirišča na račun kolesarskih zmazkov, katerih nihče ne uporablja, ampak se vozijo tak kjer je normalnemu človeku samoumevno, da se bo peljal in ne skozi parkirišča - podražili parkirne abonmaje - podražili komunalo - pokradli zelenice - z svojim zaničevalnim odnosom do lastnikov Gorenja, povzročili še slabše stanje kot je - zaposlili vso svoje sorodstvo v javne zavode Zakaj dajejo občutek, da se pripravljajo na volitve: - skačajo v luft vsi v SD kako bodo pomagali Gorenjčanom - redarstvo ne piše kazni na gorici - redarstvo ne piše kazni v centru - povsod je promocija stranke SD poleg transparentov Gorenja - Dermola so dovolj spromovirali, bil je tudi na RTV Slo - za vsak slučaj imajo Katičko (čeprav bo silila v parlament takoj ko bo mogoče, stolček pa predala drugemu SD članu kateri je prejel le 4 glasove vključno z lastnim) - Kolarjevo so presedlali še pravi čas, da ne zgleda kot na vrat na nos Zato mi, Gorenjčani/Velenjčani odločno zavračamo vaše nepotrebno repenčenje in zahtevamo takojšen odstop župana in naj bodo volitve, da bomo ljudje pokazali svojo voljo in izvolili ljudi katerim zaupamo. Spomnimo z nekaj imeni kako poteka zaposlitev v Velenju: 1. Župan - Bojan Kontič - žena pomočnica direktorja ZD Velenje: Tanja Kontič 2. Podžupan (pripravnik za župana) - Peter Dermol - žena nadzorni odbor MOV: Neca Dermol 3. Direktor KP - Gašper Škarja (sin Bojana Škarje - zvesti SDjevec in svetnik) - žena SAŠA inkubator: Biljana Škarja 4. Svetnica - Odgovorna sestra splošne medicine ZD Velenje - Aleksandra Vasiljević (tesna prijateljica župana in žene) - oče KS Šalek: Ilija Vasiljević - sestra urad pravne službe: Zdravka Vasiljević 5. Svetnik - Mersad Dervišević - pravna služba: Elma Dervišević - žena ZPIZ Velene: Elvisa Dervišević 6. Svetnik - Adnan Glotić - žena kabinet župana: Alma Glotić 7. Kabinet župana: Maksimilijan Arlič - sin svetnik: Klemen Arlič (prej je bila mama svetnica) TO JE SRAMOTA, DRAGI VELENJČANI ODPRITE OČI!!!
Carmenlula
12. 05. 2020 14.36
+12
In tako v večini mest in ti pozivajo, ulico na banditizem na proteste zoper 15. marca postavljeno vlado na demokratični način
EEgon
12. 05. 2020 15.12
+5
OK. Prebral vse te priimke in dobil občutek, da berem zaposelne v Donji Vakuf BiH.
Carmenlula
12. 05. 2020 14.29
+15
Novinarji zdej pa razkrijte Kozmetično Ekonomijo Bobinca in kadrovsko politiko Židanovcve stranke ki je uničila dobesedno z svojo kadrovsko politiko podjetje, zdej imate ččas da napišete kdo vse sedi na funkcijah povsod na komunali, Občini samo SD županova žlahta in ostali kot Romuniji, bodite enkrat pošteni pa napišite en pošten članek o rdečem banditizmu, rdečem ropanju in uničevanju države. In povprašajte kako so hoteli vsiliti Jugoslovanski esperanto ko sp skupaj rajali po Banja luki vse kar je dobro so SD jevci preselilo v Srbijo v Slovenijo pa 250 milijonov velika od kozmetične ekonomije finančna luknja. In ti zdej pozivajo Janša reši nas...?? P javno napišite kaj je povedal lastnik vi živite v 60, komunizma in vašega socializna ali rdečega pajdašenja ni več.
Carmenlula
12. 05. 2020 14.31
+16
Če na Občino, Komunali, zdravstvenem domu odpustijo samo SD jevce in njihovo žlahto lohka zaposlijo vse delavce iz Gorenja.
popaj33
12. 05. 2020 14.31
+11
mislim ,da te bo admin prej blokiral in izbrisal tale komentar,ker je članek resničen in na mestu,medijska hiša pa vemo kaka je !
123maradona
12. 05. 2020 14.47
-6
Hahaha, odpustijo SDS ovce? Super komentar,...5+.
123maradona
12. 05. 2020 14.48
-2
Zakaj bi medijska hiša izbrisala komentar,....ups da ga grem kopirati?
123maradona
12. 05. 2020 14.52
-2
...saj je komentar carmenlula povzet iz drugega mesta (ni razloga za izbris).
Brusnjak Franc
12. 05. 2020 14.22
+12
ko gre vse k hudiču je pa dober Jansha,zanimivo