Gospodarstvo

Motnje v dobavi plina?

Minsk, 27. 12. 2006 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

Prihodnji teden utegne priti do motenj pri dobavi ruskega plina državam EU, ki teče čez ozemlje Belorusije.

Plinovod
Plinovod FOTO: Reuters

Beloruske oblasti so sporočile, da bi prihodnji teden lahko prišlo do motenj pri dobavi ruskega plina državam Evropske unije, ki teče čez ozemlje Belorusije.

Iz Geoplina so nam sporočili, da morebitna prekinitev dobave ruskega plina prek Belorusije ne bo vplivala na oskrbo plina v Sloveniji, saj imamo alternativen vir plina iz Alžirije.

Ruski energetski velikan Gazprom je napovedal, da bo z letom 2007 močno povišal ceno plina za Belorusijo, ta pa se povišanja brani z grožnjami, da bo v zameno ovirala dobavo ruskega plina evropskim državam.

Neoviran tranzit ruskega plina čez ozemlje Belorusije do zahodne Evrope je odvisen od tega, ali bo Gazprom zadovoljil domače potrebe Belorusije, je v Minsku povedal namestnik predsednika beloruske vlade Vladimir Semaško. "Gre za medsebojno odvisnost," je dejal in pojasnil, da je Rusija odvisna od tranzita prek Belorusije, Belorusija pa je odvisna od ruskega plina. "Mi nimamo pogodbe o dobavi plina, Gazprom pa nima pogodbe za tranzit, ki predstavlja 22 odstotkov vsega plina, ki ga izvozi Gazprom," je dodal.

Semaško ni jasno povedal, ali je Belorusija pripravljena zaustaviti ves promet s plinom prek svojega ozemlja.

Iz Gazproma so v torek sporočili, da morebitna prekinitev dobave plina ne bi vplivala na oskrbo držav Zahodne Evrope, saj naj bi bile zaloge v Nemčiji in Avstriji zadostne.

S slabih 47 na 200 dolarjev

Gazprom je beloruskim oblastem sporočil, da bo od 1. januarja 2007 močno dvignil ceno za plin, ki jim ga dobavlja. Če Minsk v to ne bo privolil, mu bo Gazprom v ponedeljek prenehal dobavljati ta izredno pomemben energetski vir.

Belorusija je doslej Gazpromu plačevala 46,68 dolarja za 1000 kubičnih metrov plina, po novem pa ruski energetski velikan od nje zahteva 200 dolarjev za enako količino plina. Kot je dejal Semaško, Belorusija v takšno podražitev ne bo nikoli privolila, temveč je pripravljena plačati največ 75 dolarjev.

Spor med Moskvo in Minskom močno spominja na lanski spor med Rusijo in Ukrajino, do katerega je prav tako prišlo zaradi podražitve ruskega plina. Ker ukrajinske oblasti niso hotele plačevati nove cene, je Gazprom na začetku letošnjega leta začasno prekinil dobavo plina Ukrajini, zaradi česar je bila motena tudi dobava evropskim državam.

Pri sporu med Gazpromom in Belorusijo je očitno, da se ruski energetski velikan želi otresti odvisnosti od plinovodov v tej nekdanji sovjetski republiki. Gazprom je namreč dal možnost, da se cena plina ne bo podražila, če bo Belorusija privolila v prodajo 50-odstotnega deleža v operaterju beloruskih plinovodov Beltransgaz, v kar pa Minsk nikakor ne želi privoliti, čeprav je gospodarsko izredno odvisen od trgovine z Rusijo.

Okoli 80 odstotkov ruskega plina se državam EU dobavlja prek Ukrajine, 20 odstotkov pa prek Belorusije. EU je na energetskem področju močno odvisna od Rusije, saj od nje dobi več kot 40 odstotkov vsega uvoženega plina ter več kot 30 odstotkov vse uvožene nafte.

Evropa ni zaskrbljena

Evropska komisija ne kaže zaskrbljenosti zaradi spora med Rusijo in Belorusijo glede cene plina, čeprav bi zaradi tega lahko bila motena dobava plina Evropski uniji. "Nismo preveč zaskrbljeni. Ni krize, vsaj zaenkrat ne," je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Amadeu Altafaj Tardio. "Po naših ocenah bodo zaloge EU, v določenih državah članicah, več kot zadostovale za soočenje s krizno situacijo," je dodal.

Gazprom je medtem opozoril, da ne bo mogel v celoti nadomestiti izpada pošiljk zemeljskega plina v Evropsko unijo, če se bo rusko-beloruski spor o ceni tega energenta tako zaostril, da bi Belorusija zaradi zadovoljevanja domačih potreb delno prekinila dobave ruskega zemeljskega plina v članice EU. Če se Minsk in Moskva ne bosta uspela sporazumeti o ceni plina, bo Gazprom s 1. januarjem 2007 prekinil dobavo plina Belorusiji, je sporočilo podjetje.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
28. 12. 2006 13.41
kakšen premog.... raje čiste vire. Ali čistejše. Strinjam se: jedrska, geotermalna (če se pri nas da... ne prav veliko), hidroelektrarne.... bi se res dalo.
goso
27. 12. 2006 22.58
Evropa se bo morala zamisliti. Zmanjšat odvisnost od plina. Premog, jedrska, geotermalna. Takoj povečat. Rusija bo še prosila , da bi plin lahko izvažala.