Gospodarstvo

Vivendi si kupuje čas s posojilom

, 18. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Francoski medijski koncern Vivendi Universal se je s konzorcijem 11 bank uspel dogovoriti za tri milijarde evrov srednjeročnih posojil.

Vivendi Universal
Vivendi Universal FOTO: Reuters

Kredit bo po besedah predstavnikov bank nadomestil predhodno posojilo v višini milijarde evrov, ki ga je podjetje zaradi obveznosti gotovinskih izplačil izposlovalo julija. Nov dogovor z bankami bo tako blagajno šepajočega medijskega giganta, ki je bil še julija na robu bankrota, napolnil za dve dodatni milijardi evrov, poročajo tuje agencije.

Odobrena posojila dajejo po mnenju ekonomskih analitikov družbi šest mesecev "mirnega spanja", v katerih lahko dogovori novo strategijo in zaključi prodajo premoženja, namenjeno zmanjšanju 20 milijard evrov vrednih dolgov.

Bančniki sicer opozarjajo, da se morajo z Vivendijem in predstavniki tistih bank, ki so koncernu že odobrile posojila, dogovoriti še o prednostnem poplačilu svojih srednjeročnih kreditov. Vendar pa dodajajo, da njihova zahteva po zavarovanju kreditov s premoženjem družbe, s katero morajo soglašati drugi kreditodajalci, dogovora z Vivendijem ne ogroža v večji meri.

Posojilo, ki so ga Vivendiju odobrile banke ABN-AMRO, BNP-Paribas, SDC Ixis, Citigroup, Credit Agricole Indosuez, Credit Lyonnais, CSFB, Natexis Banques Populaires, Royal Bank of Scotland, Societe Generale in Sumitomo Mitsui Banking Corporation, ima sicer tri roke dospelosti, in sicer dva kratkoročna in enega srednjeročnega, ki naj bi se iztekel predvidoma decembra 2004.