Gospodarstvo

Vizjak predlaga kazenske ovadbe

Ljubljana, 22. 11. 2010 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanec SDS Andrej Vizjak zaradi zakasnitev pri gradnji spodnjesavskih hidroelektrarn predlaga kazenske ovadbe. Po njegovem je skrajno nerazumljivo in neodgovorno, da se zapleta pri izgradnji HE Krško.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: POP TV

Za izvedbo infrastrukturnih del za HE Krško je ministrstvo za okolje krški Infri minuli teden odobrilo zadolževanje v višini 10 milijonov evrov, drugače pa projekt verige spodnjesavskih elektrarn zadnji leti stoji, menijo člani odbora za njeno izgradnjo. Ob tem je poslanec SDS Andrej Vizjak za krivce predlagal kazensko odgovornost.

Kot je Vizjak povedal, so v mandatu zadnje vlade priča neverjetno lahkotnemu igračkanju s slovensko energetiko, politične menjave vodilnih v energetiki pa nadaljevanju začetih in pomembnih energetskih projektov, kamor uvršča izgradnjo verige spodnjesavskih hidroelektrarne, niso v prid, meni Vizjak.

Po njegovem je skrajno nerazumljivo in neodgovorno, da se zapleta pri izgradnji HE Krško, katere energetski del bo dokončan prihodnje leto, infrastrukturni z akumulacijskim jezerom pa v najboljšem primeru v poldrugem letu ali dveh letih po končanem energetskem delu.

Nastala bo gospodarska škoda, ki bo mesečno znašala približno pol milijona evrov, zaradi večmilijonske škode, ki bo nastala zaradi nedelovanje HE Krško pa bi moral nekdo tudi kazensko odgovarjati, je poudaril. Dodal je, da se zaradi bojkota odgovornih tudi projekta HE Brežice in HE Mokrice ne premakneta z mesta.

Njegovemu mnenju podobni so bili tudi sklepi odbora. Ta je vse vpletene v izgradnjo verige pozval k ukrepanju in izpolnitvi s koncesijskim zakonom predvidenih obvez, hkrati pa bo odbor o škodi, ki bo nastala zaradi neupoštevanja večkrat potrjenih rokov, obvestil vlado, premierja Boruta Pahorja in odgovorne.

Nek
Nek FOTO: Reuters

Zatika se pri gradnji HE Krško

Kot so na današnji seji odbora v Sevnici povedali njegovi predstavniki, se po njihovem mnenju trenutno najbolj zatika pri gradnji HE Krško, ki bi morala po prvotnih načrtih leta 2012 začeti s poskusnim obratovanjem, po besedah direktorja družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (Hess) Bogdana Barbiča pa bo njen energetski del prihodnje leto končan.

Trenutno gradijo prizidek za turbinsko zgradbo, hkrati pa potekajo pripravljalna dela za izgradnjo petega prelivnega polja in poglabljanje rečnega korita. Vso elektro opremo imajo v skladišču, izdelava turbinske in hidromehanske opreme je v zaključni fazi, z montažo opreme pa bodo začeli prihodnje leto, je pojasnil.

Po njegovi oceni bi moral biti akumulacijski bazen, da bi HE Krško lahko začela poizkusno obratovati, končan in napolnjen najpozneje do prihodnjega septembra. Pogodbe, ki bi omogočala njegovo izgradnjo, pa še vedno niso podpisali, je povzel.

Zaplet je pojasnil direktor Infre Vojko Sotošek, ki je dejal, da so na osnovi v maju ponovljenega razpisa za izgradnjo infrastrukture He Krško kot najbolj ugodnega izvajalca izbrali novomeški CGP, njihovi izbiri pa je sledilo več pritožb, zaradi katerih so kot najugodnejšega drugič izbrali SCT Asfalting, tej odločitvi pa je nedavno sledila vnovična revizija.

Postopek je v teku, Sotošek pa računa, da ga bo mogoče izpeljati do konca leta. Glede na te zaplete in vse dosedanje zakasnitve pri gradnji omenjene krške infrastrukture še predvideva, da bo projekt končan vsaj dve leti po zaključku gradnje energetskega dela HE Krško, je še povedal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totnhem
23. 11. 2010 16.52
Takšnega ministra kot sta bila Vizjak in Lahovnik neboste več imeli ali pa nočete,samo svojo poznanstvo nesposobno še vlačite okrog.
botjabotja
23. 11. 2010 08.31
Jurij Pinter 22.11.2010, 18:50 5 Vizjak bo sl v zgodovino kot eden najnesposobnejsih ministrov gospodarstva:Danasnja kriza je posledica njegovega delovanja Pozabil si mu "obesiti" še cunami na Filipinih.
STRELA-10
23. 11. 2010 07.24
ANDREJ sam tako naprej si naš car in delaš dobro za vse nas,ki živimo na jugu.
standard
22. 11. 2010 21.58
Vizjak, pa še one za nazaj sproži. Če že čistiš začni pred domačim pragom.
ares3
22. 11. 2010 21.23
pa kaj pomagajo ovadbe če pa tako vse zastara norca se delate iz samih sebe
JanezNovakJohn
22. 11. 2010 21.08
Končno se tudi jaz z vizjakom strinjam.
tali?ni tom
22. 11. 2010 20.30
mojster vizjak mora nekje najprej pojasnit zakaj je pred leti ignoriral voljo ljudstva in povozil referendum o nedeljskem delu trgovin ter podlegel prijateljem tajkunom!!! ta človek zame ni verodostojen in zato po moje ne more in ne sme nikogar predlagat za kazenski pregon ker je sam prekršil najvišjo inštanco v državi" VOLJO LJUDSTVA"
Milan Koleznik
22. 11. 2010 20.03
saj ni sam vse imel,tako kot ta vlada oziroma njeni ministri,delil je,to je dobro,ne slabo.
JanezNovakJohn
22. 11. 2010 19.32
Tudi fotovoltaika nikogar ne zanima, ker je denar razdrobljen in ga nihče od politikov ali lobijev ne more vtakniti v svoj žep. Bavarska ima 80% streh prekritih z sončnimi paneli. Mi pa skoraj nič. Pa več sonca imamo.
titovka
22. 11. 2010 19.12
UPS, SEM SE ZAFRKNILA, SEM MISLILA, DA BO SEBE OVADIL KO JE TALAL DENAR SVOJIM SODELAVCEM.....
alterego
22. 11. 2010 18.55
kaj češ, dobavitelji se menjajo pa to mal traja...
Jurij Pinter
22. 11. 2010 18.50
Vizjak bo sl v zgodovino kot eden najnesposobnejsih ministrov gospodarstva:Danasnja kriza je posledica njegovega delovanja.Ce bi sprejel investitorje kot so:EON,Magna,Siemens,POOR,Gazprom bi Slovenija dosti lazje prebrodila krizo.Spomnite se diletantov:Zagozen,Petek,Koletnik(20 miljonov cerkvenemu zvonu) Projekt Sostanj se je zacel v njegovem mandatu,ce ga primerjate z projektom precrpavalne elektrarne na kozjaku je to prava tiskarna denarja za krizne case.
MYDAY
22. 11. 2010 18.48
na ta način si pa ne boš rok opral....vizjak dragi imaš ti tudi kar nekaj masla na glavi