Gospodarstvo

Solidarnost zaradi Teš 6 vložila ovadbo zoper Pahorja, Križaniča in Lahovnika

Ljubljana, 04. 04. 2018 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Stranka Solidarnost je na Vrhovno državno tožilstvo vložila kazenske ovadbe zoper Boruta Pahorja, Franceta Križaniča in Mateja Lahovnika. Sporna naj bi bila predvsem vloga, ki so jo v povezavi z investicijo v Teš 6 igrali kot člani skupščine HSE. Iz predsednikovega kabineta so navedbe zavrnili, rekoč, da njegova vlada za projekt ni bila odgovorna.

Stranka Solidarnost je danes na Vrhovno državno tožilstvo vložila kazenske ovadbe zoper Boruta Pahorja, Franceta Križaniča in Mateja Lahovnika. Utemeljeno sporna naj bi bila predvsem vloga, ki so jo omenjeni v povezavi z investicijo v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) igrali kot člani skupščine Holdinga slovenske elektrarne (HSE).

Stranka Solidarnost je tožilstvu naznanila sum storitve več kaznivih dejanj, med njimi zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev ter opustitve dolžnega ravnanja oz. nevestnega dela v službi, so pojasnili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Ovadenim očitajo, da so Alstomu omogočili protipravno pridobitev premoženjske koristi. Povzročeno škodo ocenjujejo na 350 milijonov evrov plus obresti.

Po navedbah Solidarnosti je bilo leto 2009, ko so vlado sestavljali tudi Pahor, Križanič in Lahovnik, odločilno za investicijo v Teš 6. Pri tem pa ne gre le za politično vlogo, saj je vlada hkrati delovala tudi kot skupščina HSE. "Ne govorimo o bolj ali manj neoprijemljivi politični odgovornosti, ampak tudi o dejanjih oseb, ki so imele vlogo v konkretnem državnem podjetju," je poudaril predsednik stranke Uroš Lubej.

Gorazd Marinček je spomnil, da je prišlo v letu 2009 po odločitvi nadzornega sveta HSE do bistvene podražitve projekta Teš 6, in sicer s slabih 600 milijonov evrov na 1,43 milijona evrov. Taka sprememba se ne bi smela zgoditi brez potrditve skupščine družbe HSE, torej vlade, je poudaril. Ovadena trojica – Pahor je bil takrat predsednik vlade, Križanič in Lahovnik pa ministra za finance oz. gospodarstvo – pa je s tem opustila dolžno ravnanje.

Odnos organov pregona je podcenjujoč, naša kazenska ovadba pa je pospeševalo, da bi se dejansko začelo reagirati na dokumente, ki so zbrani in dostopni, da štiriletno delo preiskovalne komisije ne gre v nič, Gorazd Marinček

Vlada bi morala, tako Marinček, naročiti revizijo razvojnega programa. Namesto tega pa so prekoračili pooblastila z dejanji, ki so omogočila izvedbo projekta, ki ni imel potrditve skupščine.

Novembra 2009 si je novi nadzorni svet HSE "prilastil pristojnosti skupščine" in odobril starševsko garancijo za investicijo hčerinskega podjetja, Teša. Lahovnik pa je izdal pozitivno mnenje h kratkoročni zadolžitvi HSE v višini 30 milijonov evrov, s čimer so bili izpolnjeni pogoji za plačilo avansa Alstomu in dejanski začetek investicije v Teš 6.

"Takrat je v veljavo dejansko stopila pogodba z Alstomom, podpisana dve leti prej v Parizu. Tako ne bo držalo, da Pahorjeva vlada ni sprejela nobene pomembne finančne odločitve oz. da se v njenem času ni zgodilo nič finančno pomembnega ali odločilnega v zvezi s projektom. 3. december 2009 je namreč štartni datum začetka investicije. Padalec je bil porinjen skozi vrata," je dejal Marinček.

Ovadbe sicer v veliki meri temeljijo na poročilu komisije DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6, ki ji predseduje Matjaž Hanžek. Vendar pa se je Solidarnost za to dejanje odločila samostojno in s komisijo o tem ni usklajena.

Kot je še dodal Marinček, so se za ovadbe odločili tudi zato, ker je ravnanje pri Teš 6 postalo "način delovanja pri določenih investicijah državnega pomena".

Ali so bila domnevna kazniva dejanja storjena namerno, Lubej ni želel ugibati. "Šlo je najmanj za opustitev ravnanja in prekoračitev pooblastil, kakšen je bil namen, pa bi morali preiskati državni organi," je dejal. Marinček pa je poudaril, da je ravnanje "vsekakor bilo zavestno".

Zaradi ovadbe od predsednika države Pahorja v Solidarnosti pričakujejo, da bo nemudoma podal odstopno izjavo. Če do tega ne bo prišlo v roku treh dni, bodo sprožili peticijo za ustvarjanje pritiska javnosti za njegov odstop, je še napovedal Lubej.

Borut Pahor ne vidi razlogov, da bi odstopil.
Borut Pahor ne vidi razlogov, da bi odstopil. FOTO: Miro Majcen

Pahor in Križanič zanikata navedbe

Na njihove navedbe se je danes odzval tudi predsednik republike Borut Pahor. 

"Takratni premier in sedaj predsednik republike Borut Pahor je prepričan, da niso podani utemeljeni razlogi za ovadbo. V pričanju pred preiskovalno komisijo in v številnih pojasnilih javnosti v zadnjih letih je pojasnil, da ni opustil nobenega dolžnega ravnanja, kaj šele, da bi namerno ravnal v škodo države. Svoje delo je v težkih časih opravljal vestno," so sporočili iz predsednikovega kabineta. 

Vlada, ki jo je vodil, projekta Teš 6 ni niti začela niti končala, so dodali, zato je nenavadno, da je politična odgovornost pripisana izrecno njegovi vladi. V tem sklepi odstopajo od poročila. 

"Politično odgovornost je kot takratni premier že prevzel, ko je bila njegovi vladi izglasovana nezaupnica in na naslednjih volitvah ni uspel ponoviti mandata za predsednika vlade. Po tem so mu volivke in volivci izkazali zaupanje in ga dvakrat, leta 2012 in leta 2017, izvolili za predsednika republike. Zato ni razlogov, da bi odstopil," so še sporočili iz kabineta Boruta Pahorja.  

Franc Križanič pa je povedal, da se mu zdi glede na zbrane podatke vlaganje ovadbe "sila nenavadno". "Pričakujem, da bo tožilec ovadbo zavrgel, ker je brezpredmetna," je povedal in dodal, da gre po njegovi oceni za samoreklamo Solidarnosti. Kot je dodal, se obtožbe v zvezi z njim nanašajo na skupščino HSE "zelo na začetku", kjer je bil Teš 6 vključen posredno. Ker ni bil pozoren, se takrat kljub dejstvu, da je bil sam vključen v pripravo študij o Tešu 6, ni izločil iz odločanja. Je pa takrat "vse še delovalo v redu, cena je bila videti obvladana, investicija pa donosna", je še zagotovil.

Lahovnik je medtem potezo stranke Solidarnost označil kot predvolilno potezo zunajparlamentarne stranke, ki je pred kratkim dobila negativno mnenje računskega sodišča glede financiranja. "Smo v predvolilnem času, stranka želi pridobiti na pozornosti," je dejal in poudaril, da sam že osem let ni več aktiven v politiki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
11. 04. 2018 19.03
Zakaj pa samo zoper Pahorja , Križaniča in Lahovnika , zakaj pa ne še zoper Janšo in Vizjaka , Meha in ostali šaleški lobi ??
slovenskidelavec
08. 04. 2018 16.15
+1
Odgovorni bi že zdavnaj morali SEDET. PRAVNA DRŽAVA, KJE SI
etul
06. 04. 2018 10.10
+4
Zdnji čas da so Lahovnika mal prestrašli,še o Merkatorju ga boi morali naj razloži zakaj ni pustil Šrotu Agrokorju delnic za 220 eur po delnici prodat,čez eno leto ko je bil on nadzornik v Merkatorju so jih pa z lahkoto za 80 eur po delnici temu istemu Agrokorju prodali ,le kam je šla razlika?
sinhron
06. 04. 2018 07.57
+6
Zakaj pa niso tožili tudi Janše in Vizjaka , ki sta podpisala sporno pogodbo ? Edina , ki sta bila nasprotnika gradnje TEŠ 6 in opozarjala na nepravilnosti sta bila Radičeva in Golubič ( oba iz ZARES )in zato bila s strani SDS deležna velikih podtikanj , šikaniranj itd . !
dragan krstic
07. 04. 2018 14.51
-2
Sej je Hanžek hotel obtožiti Janšo in SDS pa so mu levakarji odsvetovali, ker obtožba ne bi uspela. Kapiš asinhron?
slovenskidelavec
08. 04. 2018 16.16
brezveze13
05. 04. 2018 17.25
+1
hvala bogu nisem lopov in ne sodelujem v kriminalnih združbah ker bi vsled tega po vsej verjetnosti bil v vladi in bi tako bil nekoč obsojen
KladivoSi
05. 04. 2018 13.32
+5
Pri nas je korupcija dober primer Darvinovega zakona, slovenci smo se prilagodili sami naravi naše skurompirane politike. Stara afera je kot nalašč za, očrnitev SD(vsi vemo, da so barabe), in zaščitit SDS(niso nič boljši). Zakaj v predvolilnem obdobju ne začnete peticijo za aktualne teme,.. NLB,hrvati,izseljevanje mladih,drugi tir, zmanjšanje JS,REFORME. Ker vam ni mar do države, sploh pa bi lahko še kdo kakšno resnico(npr. Jelenčič) medijsko izjavo. Zato pa pravno zastarelo sranje mešate, kjer noben ne more odgovarjat. Ste pa bolani, če mislite, da boste s takimi forami oprali svoje grehe pred volitvami. Ne volimo vas, ker vam vrjamemo, pač pa ker nimamo druge možnisti. Poštenjakov med vami ni, je pa manj grenko, če te nov obraz pelje žejnega čez vodo.
dragan krstic
07. 04. 2018 14.59
+0
Če znaš rezonirat je edina varianta za vsaj zmanjšanje korupcije izvolitev desne vlade. Pa ti bom povedal zakaj: glavni in največji mediji so v rokah rdečih tovarišev. Oni diktirajo kaj morajo pisati novinarji da obdržijo delovna mesta. Z novo levo vlado se ne bo nič spremenilo, karavana bo šla naprej, korupcija tudi. Če bo nova vlada desna, ji bodo ti levičarski mediji še celo preveč gledali pod prste. Ta vlada bi bila neprestano pod nadzorom levih kritikov tako da ne bi smela delati napak. Sploh pa 10 let levih vlad je prineslo revščino v državo. Pa ne da je za to še vedno kriv Janša.
Duhecx
05. 04. 2018 09.17
+6
Kje so pa sedaj bili 9 let.Sedaj so pa pametni ko bi dva lista več vedeli kot v knigi piše.Sama politika,kdo še stoji zatem
tron3
05. 04. 2018 09.03
+2
Bistvo je, da se nekdo želi znebiti Pahorja, je tako, igralci, ki bodo domačo nalogo opravili so se pa tudi že predstavili.
proofreader
05. 04. 2018 08.29
+13
Lahovnik ni v politiki, se pa stalno oglaša in pametuje na Vv faktorju.
vstajnik1941
05. 04. 2018 08.29
+7
Zanimivo, kako vrača Solidarnost uslugo financiranja SDju in
proofreader
05. 04. 2018 08.25
+7
Janša se je celo preselil v Velenje, da bi lažje nadziral svoj projekt.
Pikabalonca
04. 04. 2018 22.41
-3
SD - jevci v Velenju še kar kričijo Tito, Partija..
Pikabalonca
04. 04. 2018 22.41
-2
mario7
05. 04. 2018 07.51
+4
številka89432
04. 04. 2018 21.52
+11
kar lepo kotlovnco ste naredli g. predsednik in družba, ni kej.
dragan krstic
04. 04. 2018 21.30
+18
Slovenija je tako majhna država da predsednika države absolutno ne potrebuje. Z 2 mio prebivalcev smo primerljivi z Dunajem ali Minhnom. Posmeh davkoplačevalcem pa je 213 občin ter 213 županov ter ostale birokracije po teh občinah.
srebrnibreg
04. 04. 2018 21.34
+8
srebrnibreg
04. 04. 2018 21.36
+5
Naj se ve kdo je kriv za posmeh davkoplačevalcem in kdo se je iz njih na ta način ponorčeval.
dragan krstic
07. 04. 2018 15.04
-1
srebrnibreg, največ občin je ustvarila LDS stranka z Drnovškom na čelu. Janševa vlada 2004-2008 samo 6. Resnično imam dovolj tvojih laži in tvojih kompanjonov praška in brakedirta.
srebrnibreg
04. 04. 2018 21.30
+10
Zakaj Hanžek ni povedal, da je Pahorjeva vlada od Janševe ta projekt podedovala že s čez 100 milijonskim minusem? Potem je pa še seveda sd tudi svoje dodal, ker je Velenjski župan bil sd-jev pa so na vsak način hoteli imeti to že na začetku zgrešeno investicijo.
piu
04. 04. 2018 21.02
+13
Vsi navedeni akterji so veljali za kvazi ugledne ekonomiste, ki pa ekonomska znanja bogatijo z nakupi v hipermarketih........ dlje ne morejo...... Lakovnik je profesor torej teoretik, o praktičnih znanjih nima pojma.....
srebrnibreg
04. 04. 2018 21.06
+8
Zato pa je tudi pobegnil iz takratne vlade v kateri je bil.
srebrnibreg
04. 04. 2018 20.23
+11
Dejstvo je, da pri teš 6 gre že od začetka za veliko zavajanje javnosti in laganje s strani vlade pod vodstvom sds-a. Dokaz pa je v tem, da so izgradnjo tega objekta ocenili na nekih 600 milijonov taisti so pa kupili opremo za čez 700 milijonov. Verjetno so opremo hoteli s pajčevino na drevesa vesiti, ker za izgradnjo objekta kam bi to opremo dali več zdavnaj ni bilo denarja.
srebrnibreg
04. 04. 2018 20.26
+8
Moram pripomniti da je takratna vlada predvsem preko Vizjaka zahtevala in tudi dosegla izločitev čez 700 milijonov vredne opreme iz nakupa javne nabave.
zulj001
04. 04. 2018 21.00
+6
Ne vem kaj je počela Hanžkova parlamentarna komisija ,vse kaže ,da ščitijo JJ. ....
srebrnibreg
04. 04. 2018 21.03
+7
zulj- to je preveč očitno. To sicer ne pomeni, da tudi SD ni nič kriv ampak Pahorjeva vlada je prevzela projekt s kakšnimi 100 milijoni minusa pa še lopate ni nihče zasadil v zemljo za blok kjer bi naj bila nameščena oprema.
dragan krstic
04. 04. 2018 21.12
-6
Takoj ko sem videl b log od srebrnega sem vedel da bo vključil Janšo in SDS. To pa res nisem pričakoval od srebrnega. PonavaDI IMA ZELO OBJEKTIVNE BLOGE.
zulj001
04. 04. 2018 21.13
+8
Seveda,Hanžkovi levičarji so veliki podporniki JJ......
srebrnibreg
04. 04. 2018 21.15
+4
Napiši kaj ni tako kot sem glede sds napisal.
Bojan-F
04. 04. 2018 19.14
+19
Spet spomin zlate ribice ... vrednost TES6 je bila trasirana 2006 ... takrat (november) je bila ocenjena na 1.070.000.000 € ... ko so se v TES6 in HSE po podpisu pogodbe z Alstomom (27.6.2008) uspeli uskladiti je bila vrednost ocenjena na 1.340.000.000 € (marec 2009) ... do novembra 2009 so uspeli sfrizirati na 1.120.000.000 € ... končalo se je (verjetno) pri 1.430.000.000 € ...
Bojan-F
04. 04. 2018 19.22
+19
... cena tehnološke opreme (v glavnem Alstom) je od aprila 2006 do konca izgradnje poskočila za 2,97-krat ... kot veste opravičilo je ... g. Jansa dr. Janez (ki je sondiral teren) ... minister gospodarstva g. Vizjak Andrej ... ravnatelj HSE g. Zagozen pok. Joze ... in podpisnik pogodbe z Alstomom g. Rotnik Uros ... niso znali ne anglesko in se manj francosko ...
Bojan-F
04. 04. 2018 19.24
+9
... torej, kaj imata g. Meh Srecko in g. Kontic Bojan s povecanjem cene tehnoloske opreme za 2,97-krat?
Pikabalonca
04. 04. 2018 19.27
+5
Ne TRABUNJAJ 50 000 ( Velenje, Šoštanj, Šmartno ) in okolica..ljudi ti bo povedalo kakšno vojno so si šli MEH, KONTIČ..Medved..in pod vplivom ( prisilo ) SD ja, sosednja ŽUPANA in cel SD z vso partijsko kamarilo..so edini in samo oni in nihče drug kot oni so to izvedli..3000 Ljudi ti lohla samo nA PV ju pove da so vsako minuto poslušali samo o Bloku 6..Seje samo o bloku 6..Vse povsod organizator SD, pa spet SD in samo SD..
SKRIPT
04. 04. 2018 19.29
-7
Bojan-F
04. 04. 2018 20.19
+11
Da ponovim ... kaj imata Meh Srecko in Kontic Bojan s podrazitvijo tehnoloske opreme iz 401.222,900 € na 1.191.801.000 €?
zulj001
04. 04. 2018 19.06
+5
Kaj pa SD-jeva poslanca Kontič in Meh,v parlamentu sta to investicijo povzdigovala do nebes.... Na naslednjih volitvah ne pozabit glasovat za SD ,če se le da namenite še veliko glasov LEVICI ,da bodo lahko sestavili koalicijo in to bo največji garant ,da v naslednjem mandatu dohitimo VENEZUELO......
Brakedirt
04. 04. 2018 19.22
+5
zulj001
04. 04. 2018 20.19
+2
Za prazno nakladanje sem ti hotel stisniti minus pa mi ne DOVOLIJO ,povsod imate "vaše".......
Pikabalonca
04. 04. 2018 18.51
+3
Največ sta kriva MEH, KONTIČ dva SD jevca Jugoslovanska KOMUNISTA ki sta vsak zase vložila v proceduro zakon o poroštvu za 440 milijonov evrov in tako direktno sama povzročila za pol milijarde stroškov.Vse so skuhali KOMUNISTI jasno ko beli DAN..
Pikabalonca
04. 04. 2018 18.56
+3
Za Kontiča je pa DARJA RADIČ javno povedala, da ji je goziil z INTERPELACIJO zaradi Bloka 6 a rabite še bolj jasen DOKAZ..
Brakedirt
04. 04. 2018 19.23
+8
komuniste imas na trstenjakovi,tiste ki ti pisejo listke da lahko potem tukaj fehtas
SKRIPT
04. 04. 2018 19.30
+4
dragan krstic
04. 04. 2018 21.17
+2
dragan krstic
04. 04. 2018 21.19
+6
Pahor je kriv ker je popustil svojim "strokovnjakom" iz SD. Kamor ti mojstri svoj nos vtaknejo tam trava ne raste več.