Gospodarstvo

Vlada naproti trgovcem z gorivi pri obveznosti dodajanju biogoriv

Ljubljana, 08. 07. 2022 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada je izdala dopolnjeno uredbo o obnovljivih virih energije v prometu, s katerim trgovcem omogoča večjo prožnost pri obveznosti dodajanja obnovljivih virov energije, torej biogoriv, v pogonska goriva. Trgovci bodo lahko v primeru nedoseganja predpisanih deležev v tekočem letu cilje dosegli s presežki v prejšnjih ali naslednjih treh letih.

Uredba namreč ureja področje predpisanega obveznega energijskega deleža biogoriv v pogonskih gorivih.

Pri bencinu in dizlu je v tem letu ta delež na primer pri najmanj 10,1 odstotka, v 2023 najmanj 10,3 odstotka, v 2024 najmanj 10,6 odstotka, do 2030 pa se zviša na 20,8 odstotka. Obveznost se torej izpolnjuje na letni ravni.

Vlada zdaj uvaja možnost odstopanja od predpisanih energijskih deležev obnovljivih virov energije v posameznem letu. Zavezanci lahko cilj v primeru nedoseganja predpisanega deleža v posameznem koledarskem letu dosežejo s presežkom energijskega deleža obnovljivih virov energije v enem izmed predhodnih treh let ali v obdobju naslednjih treh let oziroma s prenosom presežka energijskega deleža v obdobje, kjer delež ni bil dosežen.

Bencinska črpalka
Bencinska črpalka FOTO: Thinkstock

Namen uvedbe te prožnosti je po pojasnilih vlade prilagoditev na izjemne okoliščine, ki so letos nastale zaradi ruskega napada na Ukrajino, a ob hkratnem prizadevanju, da država na dolgi rok ohrani trend doseganja ciljev razogljičenja na področju prometa. S predlagano ureditvijo bo po prepričanju vlade omogočeno lažje prilagajanje razmeram na trgu.

Ukrepanje države na področju dodajanja biogoriv v sklopu prizadevanja za naslovitev draginje pri naftnih derivatih je bila tudi želja trgovcev s pogonskimi gorivi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Papyrus123
04. 08. 2022 21.07
+1
Od KDAJ je vojna v Ukrajini razlog da se OPEC odloca za take cene goriv? Inflacija tudi "posledica vojne" poglejte ze lansko nenormalno inflacijo v ZDA zaradi Bidnove politike in tudi pri nas zatadi vseh Covid dodatkov...€ in $ ni printal Putin, sej ovce je mozno prepricat da je se za počeno gumo kriv Putin...neverjetno
elll
09. 07. 2022 11.07
+3
ker višanje cen hrane ni zadostno se bo zdej hrano spreminjalo v biogorivo
Harpuna
08. 07. 2022 18.26
+3
Kakšna izmišljotina,da zaradi napada na Ukrajino.Kaj smo iz Ukrajine uvažali nafto?Vse skupaj je samo vojno dobičkarstvo,predvsem s strani ZDA.