Gospodarstvo

Vlada ustavlja prodajo Istrabenzovih hotelov na Obali

Ljubljana, 14. 02. 2019 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti. Š. / D.L. / STA
Komentarji
26

Vlada je kot skupščina DUTB sprejela sklep, da ustavi prodajo delnic Istrabenz Turizma, s katerimi so zavarovane terjatve slabe banke. Družbo, ki ima v lasti šest hotelov na Obali, želi država vključiti v turistični holding.

Hoteli v Portorožu.
Hoteli v Portorožu. FOTO: Thinkstock

Vlada je v vlogi skupščine Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odločila, da ustavi prodajo delnic Istrabenz Turizma, s katerimi so zavarovane terjatve slabe banke do Holdinga Istrabenz. DUTB bo unovčila zavarovanje, ki ga predstavlja zastavljen delež v družbi, in sicer na način izvensodne prilastitve zastavljenih delnic, so sporočili po seji vlade. 

Unovčitev zavarovanja praktično pomeni, da se postopek prodaje delnic Istrabenz Turizma, ki ima v lasti šest portoroških hotelov, ustavi.

Družbo, ki ima v lasti šest hotelov na Obali, želi država vključiti v turistični holding. DUTB mora zato po besedah državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo Eve Štravs Podlogar izvesti vse potrebne postopke za vzpostavitev ustrezne namenske družbe, na katero bo prenesla pridobljene delnice. "Vse to z namenom nadaljnje prodaje tega premoženja," je dodala. 

"Vlada poudarja, da je primarna odgovornost za nastop zapadlosti terjatve in ustavitev prodajnega postopka delnic Istrabenz Turizma na strani prodajalca, to je družbe Istrabenz Holding d.d., ki ni ravnala skladno s Sporazumom o finančnem prestrukturiranju družbe in kršila določbe pogodbo o finančnem prestrukturiranju dolgov," so zadevo komentirali v vladnem sporočilu po seji. 

Pred ustanovitvijo te namenske družbe bo moral po odločitvi vlade Slovenski državni holding (SDH) pripraviti naložbeni dokument, v katerem bodo izkazane dolgoročne sinergije ter ekonomski učinki konsolidacije lastništva turističnih družb.

SDH bo moral dokument pripraviti "v tesnem sodelovanju" z gospodarskim in finančnim ministrstvom ter vsemi ostalimi ključnimi partnerji, na katerih sloni realizacija strategije razvoja turizma. Dokument bo nato potrdila vlada.

Po ustanovitvi namenske družbe bodo predvidoma stekli postopki za javno prodajo ali za dokapitalizacijo te družbe. S tem bi zagotovili, je povedal Dragonja, da bi imela družba zadosten obseg lastniškega kapitala in da bi se zmanjšal delež dolžniškega kapitala.

Pri tem država neposredno s proračunskim denarjem ne bo sodelovala, se bodo pa, tako Dragonja, "izkoristili investicijski potenciali državnih skladov, poleg tega se želi v lastništvo te družbe privabiti tudi druge tipe vlagateljev, ki doslej niso sodelovali v turističnem sektorju".

Pri slednjih gre po njegovih besedah za "investicijske sklade, pokojninske družbe in zavarovalnice s svojimi zavarovalnimi rezervacijami, ki jih lahko po principu razpršenih vlagateljev vlagajo v tovrstne naložbe".

Konkretno o imenih Dragonja ni govoril. Med interesenti za Istrabenz Turizem je bila sicer tudi Kapitalska družba (Kad) skupaj s svojo Modro zavarovalnico.

Vlada se je za unovčitev zavarovanja odločila zaradi kršitev sporazuma o finančnem prestrukturiranju Istrabenza in pogodbe o prestrukturiranju dolgov, je na tiskovni konferenci dejal Dragonja.
Vlada se je za unovčitev zavarovanja odločila zaradi kršitev sporazuma o finančnem prestrukturiranju Istrabenza in pogodbe o prestrukturiranju dolgov, je na tiskovni konferenci dejal Dragonja. FOTO: POP TV

Konsolidacija zdraviliško-hotelskega turizma

Kot je pojasnila Eva Štravs Podlogar, je odločitev za ustavitev prodaje Istrabenz Turizma skladna z usmeritvami strategije razvoja turizma. S tem bodo vzpostavljeni pogoji za nadaljnjo lastniško in poslovno konsolidacijo zdraviliško-hotelskega turizma.

Dragonja je poseg v postopek upravljanja terjatev DUTB do Istrabenza - teh je za 109,3 milijona evrov - utemeljeval s "šibkostjo korporativnega upravljanja v DUTB, ki se je odrazila v tem postopku". DUTB je sicer aktivno upravljala s to izpostavljenostjo, odkupila je namreč za okoli deset milijonov evrov terjatev od drugih upnikov, ni pa nato sprejela nobene nadaljnje odločitve, je dejal.

Vlada je tudi ocenjevala, da je unovčevanje terjatev do Istrabenza potekalo nepregledno, saj so terjatve do Istrabenza in delnice Istrabenz Turizma prodajale vzporedno, s čimer da "ni bila zagotovljena optimalna vrednost prodajnih postopkov, ti postopki tudi niso bili skladno s strategijo razvoja turizma". Zato vlada že 14. decembra lani DUTB naložila, da mora do zaključka prodaje delnic Istrabenz Turizma ustaviti postopek prodaje terjatev do Istrabenza.

Vlada se je za ustavitev prodaje delnic Istrabenz Turizma odločila nekaj dni pred iztekom roka za oddajo zavezujočih ponudb. Nezavezujoče ponudbe je sicer oddalo sedem interesentov, med njimi naj bi bil tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je od Istrabenza že kupil stari hotel Palace. Nezavezujočo ponudbo za Istrabenz Turizem so ločeno oddale državne družbe Kad skupaj z Modro zavarovalnico, Sava in SDH.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezblagi
22. 02. 2019 13.56
Vprašati se treba kam je otekel denar od prodaje hotelov in bo hitro jasno, kdo je kradljivec SLO premoženja.
politik70
15. 02. 2019 07.11
-2
Upam da bo Magna zagnala proizvodnjo. Nebi pa se čudil če Magna nebi zagnala proizvodnje. Nekaj sumljivo se obnaša in se mi zdi da se bojo potuhnjeno izmuznili iz Slovenije. Ni problem Marinček... Nekaj so se za kalkulirali.
krnekilojz
15. 02. 2019 08.59
+2
ni problem marinček? in kje ti živiš? edini problem je ta propala oseba, ki dreka iz novega mesta pa čeprav je že vse podpisal pri drugi organizaciji! njega je treba odstraniti, ker vemo zakaj nagaja, laže in zavaja.
FAUSTOS1
14. 02. 2019 16.32
+12
zgleda ,da bo ta vlda vendar spoznala ,da mora ohraniti slovenijo in ne razprodajati kot je začela sds ko je bila na vladi-mecator .kolinska .istrabenz nobena vlada pozneje ni upala tega zaustavit ker se je bala sds in nsi ,ki želita vse razprodati-verjetno bosta ti stranki čez nekaj dni že vložili interpelacijo zoper vlado
olimpija35
14. 02. 2019 14.59
+16
pravilno..srbe treba zabremzat z njihovimi namerami
nightifly
14. 02. 2019 14.12
-4
Saj res , so ze zasegli tistih dvesto in cez milionov € ali $ ,ki jih ima Stefka Kucan na oof shore banki nekje v Tropih , da lahko kupuje caj za premrzle Jansevce , ki se kar naprej poskusijo degradirati predsednika in skuriti knjige o njemu ,,,pa jim ne uspe nikakor . Potem pa pride odresujoci cajcek .Vidite ,se zena predsednika Slovenije misli na te umske reveze , da ne pocr...,pardon ne zmrznejo v Murglah .
Uporabnik1375217
14. 02. 2019 13.50
+2
Politicno mesetarjenje, da bo cimvec nase, levakom pa ne nese mimo nosu in za slabo stanje krivijo kapitalizem haha.
01xxy
14. 02. 2019 13.47
+15
Člani vlad, ki so razprodajale Slovenijo naj prosijo usodo, da ne bi bilo izrednih razmer, saj verjetno vedo, kje bodo končali...
nightifly
14. 02. 2019 14.02
+9
Bogastvo ,razen drobiza je ze zunaj ,to je jasno , pa ne v Svici vec ,ker je s septembrom lani prenehala veljavnost bancne tajnosti ,torej so vsi racuni ,ki so posledica transferjev denarja iz poslov vidni in sledljivi . Zato pa oaze vsepovsod po svetu se vedno lepo poslujejo . In se bolj zanimivo je , da so to postale kar nekatere Evropske drzave - zal je tako .Luxembourg ,Irska ,Avstrija .... Londonski City,kjer se se vedno obrne in prikrije stotine miliard skoraj vsak dan .,,,,,to pa pomeni ,da bodo lastniki Slovenci tehga denarja v eni uri cez mejo ,in to ze veliko prej ,preden se bo sploh prvi Slovenec zavedel ,da gre vse dol . Zal je tako . Skoda , da je treba o tem danes pisati po 3 desetletjih ,ker sem preprican ,da bi bila Slovenija resnicno druga Svica danes ,ce ne bi bilo lopovskih in nesposobnih politikov ,pa se takih ,ki so naredili en velik razdor med ljudmi . Danes denarja ni vec ,ostal pa je razklan narod ,in kar je se najhuje -pohleven in tiho . Osramoceni ljudje , njihovi zulji pa v tujih bankah . To je strahotno in zalostno .
nightifly
14. 02. 2019 13.46
+15
Ce clovek pomisli ,kaksno skodo je naredil EN clovek , bivsi kadet Tacna , policajcek Igor ..il Terribile , in jasno vsi ob njemu ,ki so to pomagali uniciti in preparkirati ukradeno druzbeno premozenje v tujino . Sramota . In po moje se vedno vse skrivajo pod najbolj uporabno frazo -konsolidacija . To pomeni z drugimi besedami -resevanje iz mocvirja ,iz globokega pekla s tem ,da je to resevanje na ramenih naroda . Ampak mene skrbi narod ,ki je tiho . Samo tiho ,in zal bo vedno tiho . Pa ne razumem zakaj je tiho .Tako ali drugace so taki lopovi ,drzavi Sloveniji v slbih 30 letih ukradli vse kar je bilo vrednega . Brez stevila miliard so si vzeli prav na lahko brez kazni . Tega bavcarja so komaj komaj spravili za resetke , s komaj 5 leti aresta in verjamem ,da ze potekajo napori njegovih mentorjev in prijateljev ter krimi. sodelavcev ,da ga bodo kmalu spravili ven pod bilokaksno pretvezo . Se enkrat sramota . Sramota z velikimi crkami .
politik70
14. 02. 2019 13.52
+9
Če dodamo koliko škode je naredil gospod Ivan Janez Janša ki je tole vse omogočil Igorčku….
vezuv_
14. 02. 2019 13.45
+12
A se bo ponovila zgodba Mercatorja, pa Fructala..... Vlada naj pokaže to, kar je zgradila, kar je dalo delavcem delovna mesta, prodajati to, kar so ustvarile starejše generacije je zelo lahko. Zakaj nebi prodali cele Slovenije v enem kosu, pa z njo skupaj tudi vlado? Tako pa našo državo se prodaja po kupčkih. Žalostno.
MIH?E
14. 02. 2019 13.43
+7
V Ljubljani hotelirstvo Jankovič, v Portorožu bo pa ??!
01xxy
14. 02. 2019 13.41
+13
Vlade bi morale ustaviti prodajo Mercatorja, pa Žita, pa Droge, pa bank, pa.... Te vlade, ki so razprodajale slovensko lastnino, so lopovske in narodno izdajalske.
Castrum
14. 02. 2019 13.30
+9
Enrat se je politika ( LDS) že konkretno vmešala v Israbenz. Vemo kaj je bilo potem, a ne?
nebel
14. 02. 2019 13.22
+4
Bla, bla. Potrjeno iz vseh dosedanjih hotelih v državnem lastništvu, so ti delali izgubo in bili na meji, zaposleni zdolgočaseni, če sem prijazen. Ko so prešli v privat roke, so zacveteli in zaživeli bolj ali manj normalno. Pomeni tole samo, da bi nekdo rad preko države malo pomočil svoj kljunček.
TOX6
14. 02. 2019 13.19
+2
še ena zlata jama za finaciranje murgeljskega kartela. točno bodo določili kupca, da jim bo lahko poleg vseh obveznosti oddvajal režimski davek???nabavna cena bo prilagojena glede na procent kartelskih dajatev!!!!
nightifly
14. 02. 2019 14.09
+2
santamaura
14. 02. 2019 13.10
+29
Od Istrabenz Turizma je Slovencem ostala le turistična pašteta, ki ima okus po meduzah in hrvaških kurah.
Nabru3
14. 02. 2019 12.52
+19
KAPIBARA
14. 02. 2019 12.50
+18
Še ena izmed mnogih "kraj državljanov" od države- Pa kdaj mislijo nehat..??
Mauzahecmauzares
14. 02. 2019 12.45
+10
Skropucalo od članka.
jugatneme
14. 02. 2019 12.32
+15
Kaj čmo, tako je to...bi prodali a ne bi prodali, in ne bi prodali a bi prodali...ker binebinebinebine prodali...
jugatneme
14. 02. 2019 12.32
+9
nonstop
14. 02. 2019 12.25
+2
G.Kostic bo vse kupil in bo kralj portoroza..