Gospodarstvo

Vlada začasno omejila cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja

Ljubljana, 30. 12. 2022 20.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je po več kritikah gospodarstvenikov na seji sprejela omejitev cene elektrike tudi za mikro, mala in srednja podjetja. Uredba bo začela veljati z novim letom. Pri Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) so z ukrepom zadovoljni.

Energetska kriza
Energetska kriza FOTO: Shutterstock

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Cenovna kapica na energijo bo za te odjemalce začela veljati s 1. januarjem 2023, končala pa se bo s koncem junija 2023. V tem času bodo ta podjetja za dobavo električne energije plačevala nekoliko nižje cene. 

Najvišja maloprodajna cena za višjo dnevno tarifo bo 217 evrov za megavatno uro, za nižjo dnevno tarifo 155,5 evra in za enotno tarifo 195 evrov za megavatno uro. Cene ne vključujejo davka na dodano vrednost.

Količina električne energije, ki jo dobavitelj proda po tej ceni, po predlogu ne bi smela presegati 90 odstotkov porabljene električne energije odjemalcev za prvo polletje 2021. S tem so odjemalci spodbujeni k varčevanju, saj je dobavitelj končnemu odjemalcu električno energijo, ki presega to količino, dolžan ponuditi po tržni ceni, so po seji vlade še zapisali na ministrstvu za infrastrukturo.

Če v letu 2021 ni porabe, se upošteva leto pred tem

Če na merilnem mestu v tem obdobju v letu 2021 ni bilo porabe, se upošteva 90 odstotkov povprečne porabe merilnega mesta v enakem obdobju v letih 2018, 2019 in 2020. Če gre za merilno mesto, ki je bilo priključeno šele v letu 2021 ali 2022, se za posamezen obračunski mesec v 2023 upošteva 90 odstotkov povprečne mesečne porabe v času, v katerem je bilo priključeno.

Dobavitelj, ki bo od uveljavitve uredbe dobavljal elektriko končnim odjemalcem, za katere je uredba predvidena, ne bo smel prenehati z dobavo tem kategorijam odjemalcev. Končnim odjemalcem bo moral na zahtevo posredovati ponudbo in na njeni podlagi skleniti pogodbo o dobavi skladno s pogoji iz uredbe. S tem pa končni odjemalci ne bodo izgubili pravice do menjave dobavitelja.

Omejitev maloprodajne cene iz uredbe bo veljala ne glede na morebitne predhodno podpisane pogodbe o dobavi za dobave v prvem polletju 2023, ne bo pa veljala za odjemalce, ki imajo za leto 2023 že sklenjene pogodbe o dobavi po cenah, nižjih od cenovnih omejitev v uredbi.

Vlada s tem upoštevala predloge gospodarstvenikov

Vlada je s sprejemom uredbe, za katero na ministrstvu za infrastrukturo pojasnjujejo, da je skladna z jeseni sprejeto uredbo EU o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, uslišala zahteve gospodarstva, predvsem iz vrst obrtnikov in podjetnikov, da bi država za segment malega in srednjega gospodarstva, ki predstavlja daleč največji delež vseh podjetij, uvedla cenovno kapico in mu tako na najbolj enostaven način pomagala pri spopadu z energetsko draginjo.

Danes sprejeta uredba bo dodana v nabor ukrepov za spopad z energetsko draginjo, ki že veljajo ali bodo veljali v letu 2023.

OZS zadovoljna: Ena lepših novic

Kot so sporočili iz OZS so z ukrepom več kot zadovoljni, saj da so na nujnost regulacije kot edina rešitev za ohranjanje konkurenčnosti slovenskih podjetij opozarjali že dlje časa. Dodali so, da je z današnjo odločitvijo vlada 'presekala gordijski vozel'.

"Ob zaključku leta je to zagotovo ena lepših novic, ki bo marsikateremu podjetju polepšala skok v novo leto. S predlagano rešitvijo reguliranih cen smo lahko, glede na celotno situacijo, zadovoljni," ocenjuje predsednik OZS Blaž Cvar

Nadaljevali so, da bodo podjetja s pomočjo uredbe lahko sedaj sodelovala pod podobnimi pogoji nabave elektrike, tako na domačem trgu kot v mednarodnem okolju. "Temu, čemur smo bili priča – da je cena za MWh zanihala tudi za 100 EUR v roku treh dni – enostavno nismo mogli reči normalne tržne razmere," so izpostavili.

Dejali so, da obžalujejo, ker se odločevalci za sprejem niso odločili že prej, a da so navsezadnje gospodarski minister Matjaž Han, minister za infrastrukturo Bojan Kumer in premier Robert Golob le izpolnili obljube po regulaciji. "Seveda je cena, četudi regulirane električne energije, še vedno izredno visoka, a je s tem soočena večina držav EU in bo z njo vsaj na kratek rok potrebno preživeti," so še zaključili.

Z 2023 se nadaljuje tudi regulacija cen plina in elektrike za gospodinjstva

Vlada je s septembrom tako omejila cene elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in nekatere zaščitene odjemalce, regulacija se nadaljuje tudi v letu 2023. Obenem je ta mesec sprejela uredbo, s katero je za prihodnje leto cene omejila še za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine.

Podjetja so ali še bodo medtem za letos prejela povračila stroškov energentov, medtem ko je bil za leto 2023 nedavno sprejet Zakon o pomoči podjetjem v obliki subvencijske sheme. Pred tem je bil do konca tega leta z uredbo določen tudi izračun najvišje dovoljene cene elektrike, ki temelji na cenovnih gibanjih na nemški borzi elektrike.

Gospodarstvo zaradi še vedno izjemno visokih ponudb dobaviteljev za oskrbo v letu 2023 z vladnimi ukrepi ni bilo zadovoljno, so pa cene tako elektrike kot plina v zadnjih dneh občutno padle, s tem pa tudi ponudbe. V vladi si napovedali, da bodo po potrebi ukrepali dodatno, še posebej, če bo Evropska komisija kakšni drugi članici odobrila ugodnejše ukrepe od slovenskih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

31. 12. 2022 19.46
+0
Med fašizmom si se skrival sedaj ti ni nič všeč pojdi nazaj v diktaturo ki jo je hotel uvesti tvoj jj z njegovo sds ovsko lažjo in pomočjo orbanizma
Ugovor vesti 133.člen
31. 12. 2022 11.54
+1
Med "fašizmom" smo imeli poceni elektriko, sedaj med "svobodo", pa je elektrika zelo draga. Nekaj ne štima!
bodi
31. 12. 2022 11.11
+6
Sonce, veter, reke,in nuklearke še vedno dajejo elektriko zakaj se potemtakem draži megavat. Dobro nat.... ujete narod sram vas bodi
RdecaPesa
31. 12. 2022 10.25
+4
Energenti so trzna komoditeta. Cena energentov se oblikuje na trgu. Prosti trg je alfa in omega kapitalizma. Leta in lera ste trobili, da nocete vmesavanja drzave v poslivanje podjetij, da hocete svobodno trgovanje, da se trg sam regulira na podlagi konkurence. Zdaj to imate. In ko zagusti (zato ker so ljudje pohlepni), bi vas pa morala resevati drzava z javnim denarjem??? Niste vi za podjetnike... Takoj v joku priletiite nazaj k mami...
slohren
31. 12. 2022 09.58
+10
Tole je huda legalna kraja davkoplačevalskega denarja, scenarij za holivud..
ich123
31. 12. 2022 09.34
+8
Ha, začasno omejila cene elektrike ter za stalno dvignila davke !!!
RdecaPesa
31. 12. 2022 10.14
+3
Ce ti hoce vlada subvencionirat strom, mora ta denar id nekod dobiti, se ti ne zdi? Za tvojo rit namenja denar vseh nas in nisem preprican, da se s tem strinjam. Vlada ni prodajalec energentov.
Truth
31. 12. 2022 11.39
+0
Ne vlada ni prodajalec energentov. Golob, predsednik vlade pa je bil prodajalec energentov. V povezana podjetja ( z njim ) je proda elektricno energijo s Krskega za 10 let naprej skrajno prepoceni, si izplacal miljonske nagrade, sedaj pa njegovi kolegi to elektriko nazaj prodajajo po 10 kratniku cene, on dobiva mastne kuverte, davkoplacevalci pa placujejo. In pol miljona Slovencev je tega norega podjetnika izvolilo. NORO!
Sadjevec
31. 12. 2022 09.26
+2
Če slučajno kdo ne ve, ob teh cenah proizvajalci elektrike kujejo rekordne dobičke (in s tem tudi Republika Slovenija, kot lastnik večine elektrarn). Cena elektrike na celotnem evropskem področju se oblikuje izključno glede na ceno najdražjega vira (ki je danes plin), ob tem, ko se stroški proizvodnje elektrike iz vseh drugih virov niso bistveno spremenili. Koliko plinskih elektrarn poznate?
RdecaPesa
31. 12. 2022 10.15
+0
RdecaPesa
31. 12. 2022 10.28
-2
A prodajalci mask pa med korono nisi kovali dobickov? Temu se rece povprasevanja in ponudba, prosti trg. Osnova kapitalizma. Zgleda da Slovenci se zlepa ne bomo preboleli socializma...
Sadjevec
31. 12. 2022 11.20
+1
Morda ne vem vsega, ampak to da vsi plačujemo visoko ceno zaradi zgodbe s plinom, kot sem napisal pa bo kar držalo. Preveri malo več informacij in ne samo tiste, ki so ti všeč.
Sadjevec
31. 12. 2022 11.22
+0
Prosti trg in laž nimata nič skupnega…
WD40
31. 12. 2022 09.01
+0
kdo bo naslednik JZ da bo lobiral v zdravstvu in energetiki . Janez je šel med svoje gor .
RdecaPesa
31. 12. 2022 10.18
+0
Mislim, a to da se janscha ze leta druzi z glavnimi lobisti in prekupcevalci v zdravstvu, ti ne pove nic??? Vse te zgodbe o zemljaricu si bile samo kamuflaza, odvracanje pozornosti. Eni ste pa res trdi...
razumi če lahko
31. 12. 2022 08.57
+9
Sedaj se vidi zakaj so se oklepali stolčkov pri Geniju ! Če bi izgubili vpliv bi sedaj vsi propadli ker so poceni prodali elektriko sedaj imajo pa vse vajeti v rokah tako , da lahko rešujejo z državnim denarjem kaj se pač rešit da !
biggbrader
31. 12. 2022 08.55
+7
Golob je res en čuden ptič, ki nam bo zagrenil življenje za dolgo časa. Dela napako za napako ali pa slovenski elektro šejki res samo rešujejo svoje zadnjice eden drugemu ?! Ko je pred časom napovedal kapico za gospodinjstva (0,12€), so praktično vsi prodajalci štroma, vključno z GENi, čez noč podražili el. Enako se je zgodilo pred dvema tednoma, ko je napovedal kapico za podjetja okoli 0,2€, smo preko noči dobili skoraj vsi pozdravček od prodajalcev štroma - nov cenik za leto 23 je tako za podjetja od 0,4 - 0,5 €, kar pomeni, da bojo vsi prodajalci el. uveljavljali državno subvencijo za razliko, kar pomeni da bojo prodajalci bajno zaslužili, podjetja pa bojo še vedno plačevala trikratnik letošnje oz. lanske cene. NAMERNO, iz ZLOBE do podjetništva, ali iz prislovične NEUMNOSTI lewe opcije ?
RdecaPesa
31. 12. 2022 10.31
-3
Podjetnistvo se odvija na prostem trgu. Brez vpletanja drzave. Odrasti ze enkrat in se postavi sam zase, ne pa da ob vsaki tezavi cmizdis in zahtevas drzavno pomoc. Taki niste za podjetnike. Ljudje ne bomo dajali javnega denarja ker ti poslujes brez rezerv in se ne znajdes na trgu.
buco_konj
31. 12. 2022 08.55
+0
Oneji cene vsega, od kruha do mesa! Ceno elektrike za mikro podjetja omejevat?! Samo čakam v kateri obliki bomo to nazaj plačali, z obrestmi
razumi če lahko
31. 12. 2022 09.07
+1
Ni problem onejevanje problem je zakaj je sploh do teh podražitev v Sloveniji prišlo in to je zato ker so elekrto podjetja vključno z Golobom prodala el. v tujino poceni in sedaj jo morajo dražje odkupiti !
User1538643
31. 12. 2022 08.55
+3
A kaj nam tale srednji na sliki počenja? 🤓
Julijann
31. 12. 2022 08.46
+9
Leto 2023 bo leto hudih preizkušenj. Gospodarstvo se že ohlaja, drugo leto nam bo pa padlo na poden.
Brus123
31. 12. 2022 09.14
+7
Ne samo nam, celi EU! Kavboji uspeva njegov načrt!!
Tičfirič
31. 12. 2022 08.44
+4
Holobček počasi privatizira elektro, da si neredi gnezdo
RdecaPesa
31. 12. 2022 10.34
+2
Clovek bozji, elektrika je ze davno privatuzirana, khe pa tu zivis????? Elektrika je trzna komoditeta v EU un po svetu ze vec kot 30 let. V Sloveniji pa od vstopa v EU dalje. Bebcek.
razumi če lahko
31. 12. 2022 08.43
+3
Saj jim ni preostalo drugega prvo so razprodali poceni tujcem in želeli pokasirati razliko na gospodarstvu ! Za leto 2023 sem dobil ponudbo 410 na mwu kar je 160 ,% večkot prej tako da bo teh 210 kar ok !
Abrams
31. 12. 2022 08.26
-1
Hišnik je zgubu frenda. Zelmja ga je vzela. Edin tko se vas rešimo. Vse ostalo je zgodovina ....
xiamen
31. 12. 2022 08.25
+5
danes Slovenija 10.44 eur/MWh
Hrast1234
31. 12. 2022 08.23
+4
Kupujte električne avtomobile, so rekli. Poceni energija, so rekli.
Julijann
31. 12. 2022 08.40
+3
In delavci ki v sužnjelastniškem odnosu kopljejo kobalt za potrebe električnih avtomobilov. A to " zelenih" ne gane.
biggbrader
31. 12. 2022 09.03
+0
xiamen
31. 12. 2022 08.20
+3
na strani 'euenergy.live' Ze en teden cene za MWh padajo...
Abrams
31. 12. 2022 08.24
+3
Slava jim, tistih 500 mio so dobil nemci, zdej majo počitnce. Naslednji bodo električarji z paneli. V naslednjih dveh letih se bodo podražili za 400%. Tako se dela biznis z bud..... Bravo Mencinger dobr profesor si !!!
Abrams
31. 12. 2022 08.16
+7
Ne se sekirat, čez dve leti, ko bomo končno elektriko odplačali, bo cena spet nizka. Temu se reče "ples naivnih mega gospodarstvenikov, brez gospodarstva". Ampak je faca, če ne za druzga, da si upa ljudem lagat v obraz. Bravo horicjan, nizko leteči HOLOB.
Abrams
31. 12. 2022 08.19
+5
Žalostno je pa to, ki si je ta srenja pod povprečnežev na ta račun izplačala nagrade. Pa kr zagovarjejte jih. To ste hoteli to imate. Ni druge izbire. Pa čist odkrito, malo poznam našo predsednico. Isti kaliber.
RdecaPesa
31. 12. 2022 10.36
+2