Gospodarstvo

Vlada potrdila: letos bo prodala najmanj 50 odstotkov in eno delnico NLB

Ljubljana / Bruselj, 13. 07. 2018 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
41

Vlada je sklenila Evropski komisiji predlagati spremembe zavez glede prodaje NLB, po katerih bi država z IPO do konca leta 2018 prodala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico, preostali del do nadzornega deleža 25 odstotkov in ena delnica pa do konca leta 2019. Hkrati bo vodstvu SDH naložila ponoven začetek postopka prodaje.

Vlada je določila tudi besedilo predloga zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB in ga v DZ pošilja po nujnem postopku.
Vlada je določila tudi besedilo predloga zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB in ga v DZ pošilja po nujnem postopku. FOTO: POP TV

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman, bodo Evropski komisiji predlagali spremembe zavez glede prodaje NLB, ki so jih s komisijo usklajevali, tako da "z veliko verjetnostjo" pričakuje, da bo komisija predlog podprla.

Če bo komisija v postopku odločanja o izdaji spremenjene odločbe zahtevala morebitne bistvene vsebinske popravke zavez, pa je vlada naložila finančnemu ministrstvu, da ji v soglasje predloži dokončno besedilo spremenjenih zavez pred izdajo odločbe.

Vlada bo upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH) naložila, da skliče skupščino SDH, na kateri bo vlada potrdila sklep o ponovnem začetku prodajnega postopka za NLB "po metodi javne ponudbe delnic (IPO) s ciljem, da se postopek prodaje NLB izvede na način, da se do konca leta 2018 proda najmanj 50 odstotkov plus eno delnico, preostali del, ki presega 25 odstotkov plus eno delnico, pa do konca leta 2019", so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

NLB

Glede tega, kakšno ceno si želi, je Vraničar Ermanova pojasnila, da o njej ne želi špekulirati, je pa njena želja, da SDH in NLB opravita svoje delo v okviru prodajnega postopka maksimalno učinkovito in izpogajata dobro ceno.

Na vprašanje, kako verjetno je glede na prejšnje izkušnje, da bo prodaja vendarle izpeljana, pa je odgovorila, da se ves čas zavzema za postopek, ki bo omogočil maksimiranje povračila davkoplačevalskega denarja iz sanacije banke konec 2013 in ki bo utrdil banko kot pomembno regionalno finančno ustanovo. Ministrica upa, da bodo te cilje z njo delili tudi tisti, ki morajo zdaj sprejemati ukrepe. V tem primeru ne vidi posebnih ovir, da se postopek uspešno zaključi.

S sprejetjem zakona se bo po prepričanju vlade ohranilo vrednost kapitalske naložbe

Ker želi, da bi prodaja potekala pod tržnimi pogoji, pa je vlada danes skladno s pričakovanji tudi potrdila besedilo predloga zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB pred učinki sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog LB.

Cilj predloga zakona je zagotoviti nadomestitev negativnih finančnih posledic, ki NLB nastajajo zaradi prisilnih izpolnitev (rubežev) pravnomočnih sodnih odločb hrvaških sodišč, ki so po prepričanju Slovenije v nasprotju z ustavnim zakonom ter mednarodnimi sporazumi, kot je memorandum z Mokric.

S sprejetjem zakona se bo po prepričanju vlade ohranilo vrednost kapitalske naložbe in nevtraliziralo vpliv teh sodnih odločb na ceno banke v prodajnem postopku. Prav tveganja zaradi teh postopkov je vlada izpostavila lani, ko je prodajni postopek tik pred koncem prekinila, saj je kot skupščina SDH ocenila, da ponujeni razpon cene za delnico ni bil ustrezen.

Ministrica pričakuje, da bodo s tem zakonom tako lahko zagotovili, da bo prodajni postopek potekal po tržnih načelih in da na ceno ne bodo vplivali netržni vzroki sodnih postopkov zaradi prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem.

Zakon je po njenih besedah pomemben tudi za to, da bi v času, ko je država še 100-odstotna lastnica banke, dosegli izplačilo dividend. NLB je imela konec lanskega leta 270,6 milijona evrov bilančnega dobička, ki vključuje preneseni dobiček in lanski čisti dobiček v višini 189,1 milijona evrov.

Skupščina NLB konec junija je sklenila, da te dividende za zdaj ne izplača, saj Evropska centralna banka zaradi tveganj glede postopkov proti LB oziroma NLB in morda tudi kot element pritiska po omenjeni lanski odločitvi vlade, da ne izpelje že skoraj zaključene prodaje vsaj polovice banke, zapovedala, da mora za izplačilo dividend pridobiti vnaprejšnje soglasje. Tega za zdaj še ni dala.

Predlog zakona določa, da negativne finančne posledice, ki jih ima NLB zaradi prisilne izpolnitve pravnomočnih sodnih odločb hrvaških sodišč nadomesti sklad za nasledstvo. Predlog določa, da bo sklad nadomestil samo tiste negativne finančne posledice, ki bodo posledica prisilne izpolnitve pravnomočnih sodnih odločb oziroma rubežev, in ne morebitnega prostovoljnega plačila.

Problematika prenesenih deviznih vlog nerešeno nasledstveno vprašanje in ne obveznost Slovenije

Sklad je bil sicer ustanovljen z namenom izvajanja sporazuma o vprašanjih nasledstva in s tem povezano za namen uveljavljanja pravic in poravnavanje obveznosti Slovenije v postopku delitve premoženja, pravic in obveznosti nekdanje skupne države ter opravljanja drugih nalog, povezanih z vprašanji nasledstva nekdanje Jugoslavije.

Vlada zato ob sprejemu zakonskega predloga še enkrat poudarja, da je problematika prenesenih deviznih vlog nerešeno nasledstveno vprašanje, in ne obveznost Slovenije v tem postopku. Zakon zato ne vzpostavlja odgovornosti NLB, sklada ali Slovenije za prenesene devizne vloge LB na Hrvaškem, saj bo sklad zgolj nadomestil negativne finančne posledice banki.

Ministrica pričakuje, da bodo s tem zakonom tako lahko zagotovili, da bo prodajni postopek potekal po tržnih načelih.

Za izvajanje zakona bosta morala sklad in NLB po vladnih pojasnilih skleniti pogodbo, h kateri bo morala predhodno dati soglasje vlada. Predlog zakona določa minimalno vsebino, ki jo bo morala vsebovati pogodba. NLB se bo morala na primer zavezati, da bo proti odločitvam hrvaških sodišč uporabila pravna sredstva in da bo skladu vrnila sredstva, če bo uspela s pravnim sredstvom ali če bo povrnjena sredstva prejela na kakšni drugi podlagi. V sodnih postopkih bo sodeloval tudi poseben pooblaščenec vlade.

Predlagani zakon bo začel veljati po tem, ko bo Slovenija od Evropske komisije prejela odločbo o spremenjenih prodajnih zavezah za NLB. Ministrica Vraničar Ermanova si želi, da bi bil predlog zakona v DZ obravnavan čim prej.

Na vprašanje, ali ji je po teh pomembnih odločitvah vlade odleglo, je odvrnila, da ves čas v zvezi s tem nosi zelo veliko odgovornost, ki se je zaveda. In ta odgovornost zdaj ni nič manjša, kvečjemu večja. Jo je pa pripravljena z ekipo nositi še naprej do imenovanja nove vlade.

Komisija jemlje na znanje odločitev vlade glede NLB

Evropska komisija jemlje na znanje odločitev vlade za spremembo zavez glede prodaje NLB. Kot so navedli, ostajajo s slovenskimi oblastmi v konstruktivnem stiku.

Evropska komisija je konec januarja sprožila poglobljeno preiskavo, saj Slovenija, kot rečeno, do konca 2017 ni izpeljala vmes enkrat že spremenjene zaveze o delni privatizaciji NLB. Slovenija je komisiji decembra lani predlagala spremembe zaveze, a je ta izrazila dvom, da so te kljub predlaganim alternativnim ukrepom enakovredne prvotni prodajni zavezi. Ljubljana je Bruslju sicer predlagala, da bi del banke prodala letos, postopek do prodaje 75 odstotkov minus eno delnico pa dokončala v prihodnjem letu.

Na podlagi tega so nato potekala pogajanja o določitvi konkretnega roka in kompenzacijskih ukrepih. Med izravnalnimi ukrepi naj bi podaljšali del omejevalnih ukrepov, ki za banko veljajo že sedaj. To so neodvisno korporativno upravljanje, omejitve poslovanja, prepoved prevzemov. NLB se je že morala umakniti iz nekaterih nestrateških dejavnosti, v primeru podaljševanja zavez bi morala še zmanjšati obseg poslovanja doma, ne brezpogojno pa bi se morala posloviti tudi od zavarovalnice NLB Vita.

V NLB si sicer razumljivo želijo, da bi vsi ti ukrepi čim prej prenehali veljati, rešitev za to pa je, da vlada že letos proda vseh 75 odstotkov minus eno delnico banke, s čimer padejo vse zaveze.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
25. 07. 2018 13.48
Katera vlada, sedanja, ki je ni ali prihodnja, ki je ni. Kaj torej nakladate?? To je samo dokaz, da izvoljeno vlado v resnici predstavljajo marionete, ki se grebejo za koritniški prostor in je torej razumljivo, da se na državljane poserjejo?? Kajti vlada je sprejela zakone, kjer je mafijašem in koruptivnežem dovoljeno krasti, še vzeti se jim nič ne sme....... to je verjetno odločila tista vlada v senci.....
cool1
16. 07. 2018 09.17
+7
Prodajte že to greznico, če ne, jo bomo morali spet dokapitalizirati, se ve s čigavim denarjem !
Dule Med
15. 07. 2018 19.25
-1
A še je kaj sploh za prodati, kar ni vlada prodala ?
Ata_Smrk
13. 07. 2018 22.44
+3
a vam je Junc(hik)se malo stopil na prste? ja, krči pa išijas pa to... da ni bilo Alenke komisarke na pomoč, ccc. propala ljubaf. chef pato.
Ata_Smrk
13. 07. 2018 22.44
+0
darlok
13. 07. 2018 22.31
+5
Moj komentar ni ravno direkt na članek, a menim, da povzema bit naše politike. Eni se imajo za leve, drugi za desne. Nasprotniki enih in drugih se zmerjajo s komunisti in fašisti. Resnica pa je ta, da nobena tako imenovana levica ni vredna primerjave s KPJ pod vodstvom Tita, tako imenovana desnica pa prav tako ni vredna primerjave z nacional-socializmom. Če bi imeli Titov komunizem ali pa Hitlerjev nacizem, bi DOSTI bolje živeli, kot pa sedaj živimo.
sid33
13. 07. 2018 22.09
+5
Levaki so vse razprodali, kar je bilo za prodat...
nikhrast
14. 07. 2018 08.31
-1
Vse bomo končno imeli v svojih rokah, samo sprašujem kje so slovenski sindikati, kje je slovenski kapital da bi vse to pokupil. Slovenci se zgražajo da gre precej tega v tuje roke, pa saj ni čudno, saj sovražijo kapital.
Madeni
13. 07. 2018 21.53
+4
LEVIČARJI so kot FAŠISTI ko so bežali iz RUSIJE rušijo, lamajo uničujejo vse za seboj..
Kollerik
13. 07. 2018 20.31
-12
razprodaja Slovenije, močno podprta s strani "desnih" kvizlingov.... spet bo gnarja iz tujine na njihove račune...
zek
13. 07. 2018 21.11
+13
Hee g Cerar, g Židan, g Erjavec so desni???? Ali ti modeli ne sestavljajo sedaj LEVO KOALICIJO???
bozo1984
13. 07. 2018 20.07
+13
Zdaj ko ste jo do konca oropali,bi jo prpdali,kaj pa je z denarjem katerega smo v NLB prispevali davkoplacevalci. A ga bomo dobili vrnjenega z zamudnimi obrestmi.
Madeni
13. 07. 2018 19.58
+8
Nikoli niso svinje šle stran ali prodale KPRITO..
Dejanr00x
13. 07. 2018 19.45
+9
Morjo prodat da skrijejo sledi :D
Razumnež
13. 07. 2018 19.42
+12
Ne verjamem da bodo prodali korito, kjer se napajajo... enostavno ne verjamem.
mhri47
13. 07. 2018 19.30
+9
če bi banke prodali pred 20 leti danes ne bi bili zapufani do grla
mak0521
13. 07. 2018 19.03
+7
Stara vlada v odhajanju je začela delati?! Morda morajo prepričati Šarca preden postanejo nova stara vlada
Uporabnik113089
13. 07. 2018 18.49
+10
Že to da ste novico o prodaji polovice komunističnega gratis - bankomata dali v rubriko gospodarstvo je dovolj žaljiva za tri četrt Slovencev in Slovenk, ki garajo za minimalca in že več kot 30 let čutijo na svojih plečih, kaj pomeni dokapitalizacija tega legla banditizma.
aristotel
13. 07. 2018 18.46
+4
In prišel je žalosten dan naša izdajalska vlada prodaja temelj državnosti sistemsko banko na kateri sloni suverenost Slovenije,ne da bi poskrbela za pošteno transparentno upravljanje kot to delajo normalne in skrbne države,ki jim je mar za sedanjost in prihodnost ne najlažje je prodati in si umiti roke,ki je tudi za drobiž prodala NKBM in še ogromno odličnih podjetji, večina prebivalcev in volivcev se ne zaveda kaj za Slovenijo pomeni NLB...to je povsem enostavno in argumentirano v reviji Mladina št.28/ 13/07/18 na strani 2 pod naslovom So politiki in Politiki ! obrazloženo (preberite si to) Nobeden nas ne more iz EU prisiliti razen sami sebe .To dokazuje da imamo politiko ki dela v imenu kapitala in Sloveniji daljnosežna nepopravljiva dejanja...
LOPOVIGOTOVISTE
13. 07. 2018 18.39
+26
CE BI JO PRODALI TAKRAT KO JO JE JANSA HOTEL PRODATI BI DOBILI ENKRAT VEC ZA NJO IN 4 MILIJARDE BI NAM SE DODATNO OSTALO V DAVCNI BLAGAJNI...
Uporabnik113089
13. 07. 2018 19.02
+5
Ma ne bi ostalo nič v blagajni tudi v tem primeru. Banka Slovenije in Furs tako skrbita za državni denar, kot bi Romi skrbeli za bakrene žlebove slovenskih cerkva....
Adminjef
13. 07. 2018 18.25
+9
Zakaj pa ste čakali cel mandat? Zakaj ne prodate vseh delnic?
Kollerik
13. 07. 2018 20.30
-4
pa še tebe zraven, ti si sigurno najbolj vreden...
tron3
13. 07. 2018 18.22
+12
Ša bližje resnici lahk mal pristopmo, Vlada pač nima več dnarja, pa more prodat, drgač ne bo za plače v JS in pokojnine he,he.... lepo, lepo lukno Vam je pustu Mirč in plesoča in v transe padajoča nevesta.
Aijn Prenn
13. 07. 2018 18.20
+14
V tej banki sem zaprl vse račune kar sem jih imel odprtih in nočem več slišati zanjo.