Gospodarstvo

Vlada se je držala pravil EU, a nekatere druge države ukrepajo po svoje

Ljubljana, 20. 12. 2022 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, S.B., N.Š
Komentarji
63

Slovenija bo po besedah predsednika vlade Roberta Goloba sledila morebitnim ugodnejšim okvirjem drugih članic EU za pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen energentov, če bodo te pred tem dobile zeleno luč Evropske komisije. Golob je po srečanju z gospodarstveniki izrazil tudi zadovoljstvo nad padcem cen elektrike v zadnjih dneh. Vseeno pa vsi v gospodarstvu niso zadovoljni.

Elektrika
Elektrika FOTO: Shutterstock

Premier je po srečanju s predstavniki delodajalcev na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) izrazil prepričanje, da prinaša okvir za pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen elektrike, plina in pare, ki sta ga v minulih dneh potrdila vlada in DZ, največ, kar dovoljuje evropska zakonodaja oziroma trenutni krizno prilagojeni okvir za državne pomoči v EU.

Ker pa predvsem iz vrst gospodarstva prihajajo opozorila, da nekatere članice – omenjalo se je Nemčijo in Nizozemsko – ukrepajo po svoje in posegajo po neki obliki cenovnih kapic za velike poslovne odjemalce, je Golob danes napovedal, da bo Slovenija svoj zakonodajni okvir prilagodila morebitnim ugodnejšim rešitvam drugih članic, če bodo te dobile zeleno luč Bruslja.

Na ta način naj bi zagotovili, da slovensko gospodarstvo ne bo imelo slabših pogojev poslovanja glede na konkurenco. Ob tem je premier ocenil, da za zdaj takšnega sprožilca ni. Dejal je, da se je Slovenija pri pripravi zakonodajnih rešitev držala evropskega okvirja, ker ni želela s svojim ravnanjem prejudicirati ugodnejših nacionalnih rešitev drugod po EU.

Tudi danes zato vladni predstavniki po njegovih besedah niso želeli obljubljati konkretnih rešitev, ki jih pozneje ne bi mogli izpolniti. Če pa bi se izkazalo, da evropski okvir ne velja za vse enako, pa se bo, kot rečeno, temu prilagodila tudi Slovenija.

Golob je sicer izrazil zadovoljstvo, da so v zadnjih dneh – tudi zaradi dogovora članic EU o mehanizmu za omejitev borznih cen plina – borzne cene plina in tudi elektrike precej padle, s tem pa so se znižale ponudbe dobaviteljev za oskrbo slovenskih podjetij z električno energijo v letu 2023.

Če je gospodarstvo še prejšnji teden opozarjalo, da nekatere ponudbe presegajo raven 500 evrov za megavatno uro, so zdaj po besedah predsednika vlade nekoliko pod 350 evri. "To ne pomeni, da so nizke, saj razmere tega ne dovoljujejo, so pa v okvirjih pričakovanj in glede na pogoje vladne uredbe predvidljive za naslednje obdobje," je dejal premier.

Skupaj s subvencijami, ki jih predvideva zakon za pomoč gospodarstvu v energetski krizi, naj bi to velikim poslovnim odjemalcem v Sloveniji na podlagi zadnjih izračunov omogočilo povprečne cene na ravni približno 200 evrov, kar da je na ravni pričakovanj. Vseeno pa Golob upa, da bo cena do konca leta še padla.

Vlada je namreč konec novembra sprejela uredbo o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za velike poslovne odjemalce do konca tega leta, ki izračun zgornje cenovne meje veže na nemško borzo elektrike.

Obenem je začel danes veljati omenjeni zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki vključuje subvencioniranje visokih cen elektrike, plina in pare, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij. Uporabljati se bo začel 1. januarja in bo veljal celotno leto 2023.

Predsednik GZS Tibor Šimonka je izrazil zadovoljstvo nad premierjevimi napovedmi in nad tem, da bo vlada na ravni EU zagovarjala specifike slovenskega gospodarstva, ki je med najbolj industrializiranimi v EU z visokim deležem predelovalne industrije in energetsko intenzivnih panog. Golob je gospodarstvu, tako Šimonka, obljubil, da bo skušal Evropsko komisijo prepričati, da te specifike upošteva.

Prav tako je bilo po Šimonkinih besedah govora o dodatnih ukrepih za zagotavljanje likvidnosti podjetij, ko bodo ta februarja prihodnje leto začela dobivati bistveno višje račune za energijo od sedanjih. Te bi lahko izvedli bodisi prek SID banke ali kako drugače.

Dialog z gospodarstvom se bo po napovedih predsednika vlade nadaljeval, na koncu pa Golob pričakuje jasen in razumljiv okvir z enostavno izvedljivimi rešitvami, ki bodo odpravile nemir v gospodarstvu ob prehodu v novo leto.

Nezadovoljstvo z ukrepi, sledila naj bi odpuščanja, celo odhodi v tujino

A marsikateri gospodarstvenik je nezadovoljen, pomisleke jasno izražajo obrtniki. Zaradi zakona, ki uvaja subvencije za blaženje energetske krize, nekateri grozijo tudi s protesti in odhodom v tujino.  

Vlada je podjetja pozivala, da podpišejo pogodbe za prihodnje leto, nekateri so to storili takrat, čas se jim je iztekal, in podpisali pogodbe za 450 evrov za megavatno uro. A danes so cene elektrike veliko nižje, zato se počutijo zavedene. 

Namesto subvencij pa želijo kapico na energente, to bi bilo po njihovem mnenju bolj smiselno. Izpostavljajo, da so se za to možnost odločile tudi druge države, da pa so za zdaj dobili le izgovore, zakaj naša vlada temu ni sledila. S takimi cenami ne morejo biti konkurenčni z drugimi državami, še pravijo, zato lahko v prihajajočem letu sledijo odpuščanja, prav tako tudi odhodi v tujino. 

V Obrtni zbornici sicer še verjamejo, da bodo našli skupni jezik. "V kolikor se to ne zgodi, pa bo očitno potrebna zaostritev dialoga v smislu protestov. Ni nujno, da bomo šli na ulice, obstajajo drugi mehanizmi, da tudi mi pokažemo, da smo lahko proaktivni v smislu zaostrovanja dialoga, ker očitno je to nekaj, kar vlada v  tem času razume," pravi Marko Gorjak z Obrtne zbornice Maribor. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

21. 12. 2022 11.13
+0
vlada ponudila prst, sedaj bi pa radi še roko in nogo. Da bi sami kaj naredili , to pa ne, razen deljenja nagrad za, kvazi, uspešnost
bronco60
21. 12. 2022 09.24
+2
Mi nismo Nemčija, pa tudi enakopravni nismo, da si ne bo kdo zatiskal oči. Nemčija, Francija bodo pač naredile po svoje, mi se pa držimo pogube, kot pijanec plota.
zoran pušenjak
21. 12. 2022 08.37
+0
Lopovska vlada. Golob še vedno obvladuje nergetiko in hoče zato korist za sebe. Fučka se njemu za gospodarstvo, glavno da je on zadovoljen z izkupičkom
proofreader
21. 12. 2022 08.26
+5
Golob je poceni kupoval iz nuklearke in drago prodajal naprej.
marker1
21. 12. 2022 08.17
+6
Kakšna pravila neki, saj imamo lastno pokritost 85%. Žal je to pokritost zapravil GEN-I v tujini, da si je napolnil svoj žep. Razlika med proizvodno ceno in prodajno ceno elektrike je ogromna. Kje je g. premier? Vsak proizvaja svojo elektriko, da bo ceneje. Kje je ta elektrika?
zibertmi
21. 12. 2022 12.30
+1
smo tudi del globalnega trga evrope.sami smo hoteli tja,sami kot taki v svetu niti nebi preživeli.trgovina vsebuje vse od hrane do energije.če ne prodajaš drugim tudi nimaš kaj kupovat,ker v denarnici nimaš nič.kaj in v kolikšni meri se kaj šez mesece zgodi ne ve nihče,tudi v gospodinjstvu je tako.bi bilo pa dobro,kot so izpostavili gospodarstveniki,predvse direktor devesofta iz trbovelj,da se ljudem pove do kdaj so časovno prodali našo elektriko,pa pravijo v elektrogospodarstvu,da je to poslovna tajna,da bi se namesto ,da se zadolžijo,pripravili na odkup naše energije ,ko bo na voljo
zibertmi
21. 12. 2022 12.31
+1
in elektrogospodarstvo tudi obvladuje sds.hse je dolga leta vidil košorok,ki ga je janez nastavil v gen i
Mnogo
21. 12. 2022 08.07
+6
To kar pocne ta vlada, eni se kar plesite, vendar bolj na poskok, delovanje Goloba je popolnoma enako kot Jovanke!
Uomo 46
20. 12. 2022 21.56
+0
Globalistične lovke sežejo do vsakega posameznika ... Emšo (žig suženjstva) ni zastonj, s tem smo njihova last ... In tako to nezavedno doživljaja že več rodov ... Popolnoma samoumevno, kajti s tem si last njihovega sistema, ki trenutno propada, nimajo več kontrole ...
Uomo 46
20. 12. 2022 21.52
-1
Von derlajeva urška bo zakuhala hudiča in pol, če se je takoj ne odstavi ... Njeni lepljivi prsti so vsepovsod kjer je postrani deljenje denarja ... Najraje ima farmacetvski sivi denar ...
mak0521
20. 12. 2022 21.49
+6
Pa kdo temu nakladanju verjame???
User300173
20. 12. 2022 21.40
-4
Politike nikakor ni za hvaliti, takoj še kakšno dodatno zakuhajo državljanom. Ampak, vseeno ko sam ocenjuješ, si le oblikuješ svoje mnenje o tem politiku, toliko reda rabi in svoje duše. Pri Golobu ne morem še dobro oceniti kot laični državljan predvsem zato, ker mora PV stalno skakati in nikoli pri miru, da mu "vzamem mero". Namreč puklasti se je lotil drvarstva in tako vneto meče Golobu polena pod noge, da revež še malicati ne more pri miru. Mislim da bo puklastemu drv zmanjkalo, RKC kler ne da več na puf, hoče plačilo.
Uomo 46
20. 12. 2022 21.20
+7
Globalisti v Bruslju želijo zasužnjit vsakega posameznika ...
vvvilice
20. 12. 2022 21.16
+15
Haha, pravil EU se predvsem ne drži sam vrh EU! Ne, ni haha, je žalostno, jezljivo. Posebno izstopa uršula.
Jožajoža
20. 12. 2022 21.10
-13
Avdičič se je pošalil z Janšo.Janša je bil takrat predsednik vlade in nastop naj mu ne bi bil všeč. Zato je poklical ministra za notranje zadeve Dragotina Mateta, on generalnega direktorja policije, ta direktorja PU Postojna, on direktorja PP Cerknica, ta pa Avdića. Ko je Avdić prišel v pisarno k direktorju postaje, se je ta smejal in mu povedal, da se mu zdi njegov nastop »dobra fora«, ampak da če računa na kakšno kariero v policiji, je nima več ... »Jaz gledam samo, kako delaš. Meni je to dovolj. Ampak kaj dlje od tod pa ne bo šlo.« in tako je diktator janša zapečatil kariero avdiča in še najmanj milionom slovencev.JANŠA JE ZLO
100slovenc
20. 12. 2022 21.17
+5
User300173
20. 12. 2022 21.32
+1
Jožajoža
20. 12. 2022 21.33
-1
bojer
20. 12. 2022 21.07
+1
Predsednik vlade je "brihten" možakar in tudi gospodarstvenik. Ne razumem pa, da na veliko deli subvencije, namesto ukrepanja pri izvoru, torej na cenah energentov.
Jožajoža
20. 12. 2022 21.00
-5
Res,priporočam vam,da si včasih pogledate kako oddajo na nORI32VT.in tako boste spoznali,da jih zaradi takih janšističnih primitivcev ala tomažićć zapuščajo volilci.celo uro poveličuje samo Goloba.in,če ga toliko omenjajo,je pač zelo pomemben.samo za dobrimi konji se kadi
Delavec_Slo
20. 12. 2022 20.57
+8
Kaj pa dobimo mi mali podjetniki, ki delamo na terenu- novo kapico?
Korintos11
20. 12. 2022 20.59
+5
Malo potrpi, Ursoli volne zmanjkalo, on je štrikarica.
Defragment
20. 12. 2022 20.53
+13
Petra Sovdat je v Financah dobro napisala članek “Reševanje Gen-I”. Preberite si. Samo toliko, da bo slika o naši državi jasnejša.
kakorkoliže
20. 12. 2022 21.24
+7
So redki novinarji s hrbtenico in svojo glavo.
fljfo
20. 12. 2022 20.47
+11
Golob...Danes je bila za večerjo francoska in pohan sir...A to lahko?
Zmaga Ukrajini ...
20. 12. 2022 20.48
-2
fljfo
20. 12. 2022 20.50
+3
Veš, da mi ni težko...za francosko in pohan sir ubijam
Zmaga Ukrajini ...
20. 12. 2022 20.51
+3
In to zvečer? No, kakorkoli,... dober tek.👍
fljfo
20. 12. 2022 20.53
+1
Pred eno uro...in spat grem čez 3...ni panike...Mene bolj zanima, če to po golobovo gre skozi
Korintos11
20. 12. 2022 20.57
-1
A ni sir iz mleka, mleko pa kravice dajejo?
fljfo
20. 12. 2022 20.58
+1
Zmaga Ukrajini ...
20. 12. 2022 21.07
+1
fljfo
20. 12. 2022 21.24
+0
Oknaj 4
20. 12. 2022 20.46
+10
Hudo bo če se gospodarstvenikom strga film in tega se Golob ne zaveda
proofreader
20. 12. 2022 20.45
+18
Golob pol milijarde svojim kolegom. Levičarji pa tiho in plešejo.