Gospodarstvo

Vlada sprejela paket energetske zakonodaje, dodan poseben poroštveni zakon

Ljubljana, 01. 09. 2022 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je sprejela paket energetske zakonodaje, je povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer. "Želimo se zelo dobro pripraviti na morebitne eskalacije tako na trgu električne energije kot na trgu zemeljskega plina," je pojasnil in dodal, da so sprejeli tri zakone. Poleg predlogov novele zakona o oskrbi s plini in interventnega zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo je vlada vključila še poseben poroštveni zakon za energetska podjetja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Potrdili paket energetske zakonodaje
    02:57
    Iz 24UR: Potrdili paket energetske zakonodaje
  • Iz SVETA: Varovalka za dobavo plina
    03:05
    Iz SVETA: Varovalka za dobavo plina
  • Kumer o sprejetem paketu energetske zakonodaje
    10:50
    Kumer o sprejetem paketu energetske zakonodaje

 

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade uvodoma pojasnil minister za infrastrukturo Bojan Kumer, so poroštveni zakon oblikovali v zadnjih dneh, njegov cilj pa je, "da damo in omogočimo energetskim družbam dostop do upravičenih likvidnih obratnih sredstev z državnim poroštvom".

"Ciljamo na proizvajalce električne energije, na dva stebra, ki ju imamo v Sloveniji, in na največjega dobavitelja plina za Slovenijo, da mu omogočimo dostop do tretjih trgov in s tem do alternativne oskrbe z zemeljskim plinom ne le iz Rusije oz. evropskega plinskega sistema, temveč tudi z drugih kontinentov," je povedal in pojasnil, da bomo tako poskrbeli za zanesljivejšo in bolj varno oskrbo z zemeljskim plinom.

Vlada potrdila predlog novele zakona o oskrbi s plini 

Poleg tega je vlada po pričakovanjih potrdila predloga novele zakona o oskrbi s plini in interventnega zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo.

S predlogom novele zakona o oskrbi s plini, ki je bil v medresorski obravnavi skoraj dva meseca, se zaradi povečanih tveganj v dobavni verigi zemeljskega plina zaradi posledic ruskega napada na Ukrajino predvideva dodatna zaščita gospodinjskih odjemalcev plina, malih poslovnih odjemalcev in skupnih gospodinjskih odjemalcev, je spomnil Kumer.

Pojasnil je, da uvajajo štiri institute, in sicer širimo pojem gospodinjskega odjemalca s t. i. skupnim gospodinjskim odjemalcem, s čimer odrešujejo odjemalce v večstanovanjskih stavbah. "S tem imajo enake pogoje pri oskrbi z zemeljskim plinom, ne glede na to, ali so v individualnih stanovanjih ali skupnih večstanovanjskih stavbah," je pojasnil.

Bojan Kumer
Bojan Kumer FOTO: Bobo

Potrdila tudi predlog interventnega zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer

S predlogom interventnega zakona pa država oblikuje zakonske podlage za različne oblike ukrepanja v energetskem sistemu v primeru višje stopnje tveganja oz. krize. Zakon, ki bo veljal do konca leta 2025, po ministrovih besedah temelji na štirih stebrih – olajšano uporabljanje vseh zmogljivosti v državi za zagotavljanje normalne oskrbe v primeru krize, skrb za zanesljivost oskrbe, zmanjšanje uvozne odvisnosti in blažitev pritiskov na cene energije.

"Vlada bo imela možnost razglasiti višjo in nižjo stopnjo tveganja," je pojasnil Kumer in dodal, da se je treba za učinkovito upravljanje kriz pripraviti. 

Glede skrbi za zanesljivost oskrbe je dejal, da želijo v Slovenijo prinesti evropsko zakonodajo, ki je bila sprejeta junija, in sicer gre za uredbo o obveznem skladiščenju zemeljskega plina. Gre za najmanj 15 odstotkov količine skladiščenega plina. "Slovenija nima lastnega skladišča na svojem ozemlju, a ima vseeno pogodbeno obveznost, da si v najbližjih skladiščih zagotovi zaloge. To je prepuščeno podjetjem, ki uvažajo plin v Slovenijo," je pripomnil.

Vpeljujejo še dva nova instituta, in sicer nadomestno oskrbo in osnovno oskrbo. Nadomestna oskrba bo, če se dobavitelj odloči za prenehanje delovanja, garantirala varnost, da bodo imeli odjemalci še vedno plin in s tem tudi zagotovljeno ogrevanje. Osnovna oskrba pa je institut, s katerim dodatno pravico dajejo vsem odjemalcem, da si lahko plin zagotovijo po osnovni gospodinjski oskrbi. "Vsem dobaviteljem pa nalagamo, da te cenike, ki morajo biti primerljivi, objavijo," je povedal.

Četrti institut, ki ga uvajamo, pa je enoten informacijski sistem. "V Sloveniji imamo zelo dobro delujoč trg zemeljskega plina, ki je zelo konkurenčen. Dobavitelji so bili v preteklosti slabo medsebojno informacijsko povezani, zato želimo pospešiti digitalizacijo na plinskem področju, da bo ta povezljivost večja," je pojasnil.

Tretja kategorija, ki jo naslavljajo in jo želijo dobro definirati, so manjše dovozne odvisnosti. "Tu urejamo samooskrbo in dajemo možnost za pravočasno pripravo ne samo za to, ampak tudi za naslednjo zimo," razlaga Kumer. Želijo, da bi družbe pospešeno investirale v obnovljive vire energije. Poleg tega hočejo, da vlada določi temperature ogrevanja. "V zakon nismo želeli zapisati trde dikcije, se pa bomo držali priporočil okoli 20 stopinj Celzija," je povedal in delil še, da so napisali podlago, ki bi lahko kasneje urejala osvetljevanje objektov in prostovoljno zmanjšanje uporabe zemeljskega plina. 

Četrta kategorija pa je cenovna draginja. Povedal je, da bodo v sklopu te kategorije naslovili tudi pritiske na cene električne energije in zemeljskega plina. Ostalim državam članicam so dejali, da je treba nujno poseči na energetske borze. "Veliko finančnih borz je v preteklosti doživelo zlom in so imele določene omejitve. Energetske borze tega nimajo. Tudi po naši zaslugi bo prišlo do določenega posega," je napovedal.

Kumer: Z nakupom kurilnega olja velja še počakati

Poseg na trg kurilnega olja ni več vprašanje, vprašanje je le, kako regulirati, je v odgovoru na novinarsko vprašanje na to temo odgovoril minister. Gospodinjstvom, ki se ogrevajo s tem energentom, zato svetuje, naj z nakupom še počakajo. "Želimo, da je ta ukrep čim prej sprejet," je zatrdil.

Po Kumrovih besedah vse več analiz kaže, da bo morala vlada poseči tudi na trg kurilnega olja. Trenutno pripravljajo simulacije in izračune, na kakšen način ukrepati. Na voljo naj bi bili trda in mehka regulacija, vlada pa se nagiba k mehki, je razkril minister. Na izrecno vprašanje, ali gospodinjstvom, ki za ogrevanje uporabljajo kurilno olje, priporoča, naj še počakajo z nakupom, je odgovoril pritrdilno.

Cena kurilnega olja je bila sicer regulirana že od začetka novembra do sredine maja. Ob začetku regulacije je bila pri okoli evru za liter, vmes je upadla pod en evro, ob koncu regulacije pa je začela naraščati. Pri tem je dosegla že 1,64 evra na liter, trenutno pa je treba pri trgovcu Petrol za liter tega energenta odšteti 1,55 evra. O metodologiji za vnovično regulacijo cen kurilnega olja je v sredo med drugim razpravljala tudi delovna skupina za premagovanje draginje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
04. 09. 2022 10.52
Zakaj ne sankcijonirajo vse te dobavitelje energije in hrano, ki zvišujejo nenormalno cene, ki nimajo veze z Ukrajino?? To so VOJNI DOBIČKARJI, vemo, kaj se je dogajalo z takimi v preteklosti.
zoran pušenjak
02. 09. 2022 11.39
+0
Levaki bodo financirali svoja energetska podjetja potem pa jih zase privatizirali. Edini v Sloveniji je možno, da ljudje plačamo prevzeme
nebulae ngc6720
02. 09. 2022 08.53
+1
prosim za referendum o zakonu ali naj kupujemo ruski plin in nafto!!!!!
nebulae ngc6720
02. 09. 2022 08.53
+2
ne vem zakaj davkoplačevalci financiramo potjetja! pred 10 leti smo pa banke!
JB
01. 09. 2022 19.26
hevi šit model, in če je on zadovoljen .... sem predvsem jaz lahko zadovoljen .....
JB
01. 09. 2022 19.27
AudišLOVEvenija
01. 09. 2022 19.11
+2
riski plin ima 30% večjo ucinkovitost,
AudišLOVEvenija
01. 09. 2022 19.12
AudišLOVEvenija
01. 09. 2022 19.09
-1
kva pa una neki z rokam... razlaga... bit če bum bum i tresk tresk...
bronco60
01. 09. 2022 18.59
+1
Ste kaj drugega pričakovali od levičarjev?? Janševa vlada je delila vsem, tudi vsem upokojencem in garačem za minimalca, ta oblast pa deli samo gobezdačem iz nevladnih organizacij in pa socijalcem, ter tistim z majhno pokojnino, za katero so sami odgovorni. Leta in leta eni samo dajemo, eni in isti pa samo jemljejo. So priviligiranci pa ne vem, zakaj.
OrodniK
01. 09. 2022 18.52
+2
"...ukrep da bomo dobro pripravljeni na obvladovanne MOREBITNE ESKALACIJE cen energentov" Dragi minister morda niso opazili da je do eskalacije cen ŽE PRIŠLO?!?! Kaj se prav norca delajo z naroda?!?🤨😤
Andrew16
01. 09. 2022 18.15
+5
Lepo se smeška tale minister "pokerface". Nategun, kot večina iz golobnjaka. bruhhhhh
zajebant2
01. 09. 2022 18.01
+6
Nesposobna vlada
Brakedirt
01. 09. 2022 18.16
+1
dron
01. 09. 2022 18.39
+0
zajebant, za ta strokovni komentar sta z pojbičem porabila skoraj celi dan.Spet boš prikrajšan za pasjo radost, da o kikirikiju ne govorimo.
kekec9999
01. 09. 2022 17.36
+3
Zmaga pa predlog št.3.....z nabavo kurilnega olja velja še počakati.....Za tale predlog pa res ne rabimo, do sedaj zelo uspešne Golobove vlade.
Brakedirt fafa očetu
01. 09. 2022 16.53
-4
Vlada je sprejela vse in še več za slehernega posameznika
vvvilice
01. 09. 2022 16.40
+4
Malo bodo mešetarili s cenami in dodatki, potem pa pustili, da cene odgolobijo v višave.
vvvilice
01. 09. 2022 16.39
+8
Drago in še dražje bo, tak je plan. To so samo drobtinice, da raja ne znori in se počasi privadi, potem pa cene stalno gor. Kdor bo zmogel bo, ostali bodo prodali kar imajo, tudi stanovanja, in v nekaj letih porabili še ta denar. Tak je plan Interesa. Zapomnite si to dobro!
kakorkoliže
01. 09. 2022 17.09
+6
Temu se reče legalna kraja težko prisluženega denarja.
zombie_killer
01. 09. 2022 16.37
+8
Pocakte s kurilnim oljem da bo sel na 1.8 z regulacijo pa nazaj na 1.7.. sam bodo rekli, da ste prisparali 😀
plastikman
01. 09. 2022 16.33
-11
Nisi opazil, da je cela Evropa v istem loncu? Samo pri nas se vsaj trudijo pomagat ljudje
kakorkoliže
01. 09. 2022 16.00
+6
Najprej dvig cen do neba, potem pa reguliranje, pa je še vedno elektrika dvakrat dražja kot pred kovid krizo. Ljudstvo pa ploska.
El pi5tolero
01. 09. 2022 15.50
+9
Luzerji! Uni prej kao fasisti so dal vsem, teli pa sam lenuhom pa kolesarjem…
01. 09. 2022 15.32
-5
Ta vlada je verodostojna ne jj vlaba ki je skrbela le za svoje zepe in bone za ljdi za katere bomo placevali se leta