Gospodarstvo

Vlada za nadzornika SDH predlaga Simiča in Emeršiča

Ljubljana, 10. 07. 2020 20.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je na dopisni seji sklenila, da za nova nadzornika Slovenskega državnega holdinga (SDH) predlaga davčnega strokovnjaka Ivana Simiča in nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave zavarovalnice Grawe Boža Emeršiča. Končno besedo o imenovanju bo imel DZ.

Vlada je sklep sprejela na podlagi predloga finančnega ministra Andreja Širclja. Na ministrstvu so za izbor imen izvedli javni poziv. Čeprav je že na prvotnega, objavljenega sredi aprila, prispelo 22 prijav, strokovna komisija ministru ni mogla predložiti zadostnega števila ustreznih kandidatov. Zato so izvedli dodaten poziv, na katerega je prispelo še 17 prijav.

Strokovna komisija je po navedbah iz vladnega urada za komuniciranje združila ocene kandidatov iz prvega predloga ministru s kandidati, ki jih je pridobila in ocenila na podlagi dodatnega poziva. Soglasno je oblikovala predlog šestih kandidatov in ga po pridobitvi vseh potrebnih potrdil izročila ministru.

Ministrstvo za finance je predlog strokovne komisije proučilo in odločilo, da vladi predlaga dva kandidata iz predloga strokovne komisije, in sicer Emeršiča in Simiča. Vlada je predlog ministrstva potrdila in ju predlagala za imenovanje v nadzorni svet SDH za mandatno obdobje petih let.

Emeršič je sicer nekdanji dolgoletni predsednik uprave zavarovalnice Grawe, v času ministrovanja Andreja Bertonclja pa je nekaj časa služboval tudi na finančnem ministrstvu.

Simič pa je davčni strokovnjak, nekdanji prvi mož takrat še davčne uprave, v zadnjem času pa je aktiven tudi v svetovalni skupini vlade za pripravo protikoronskih ukrepov in vodi strateški svet za debirokratizacijo.

Ivan Simič
Ivan Simič FOTO: POP TV

V preteklih dneh se je sicer v medijih omenjalo, da bi lahko vlada poleg Simiča, ki naj bi sodil v kvoto največje koalicijske stranke SDS, za nadzornika SDH predlagala tudi nekdanjega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank Andreja Prebila, ki je pred tem deloval tudi v družbah Hoteli Bernardin in Sava Turizem ter v turističnih podjetjih znotraj sistema ACH. Prebil naj bi bil blizu predsednice DeSUS Aleksandre Pivec.

Imenovanje dveh novih nadzornikov je potrebno, ker se bo sredi julija iztekel mandat nadzornikoma Dušku Kosu in Damjanu Beliču. V nadzornem svetu SDH so poleg Kosa in Beliča predsednica Karmen Dietner z mandatom do konca leta 2023 ter Igor Kržan in Janez Vipotnik z mandatom do sredine oz. konca leta 2022.

O vladnem predlogu bo zdaj odločal DZ, za imenovanje pa kandidata potrebujeta 46 glasov.

Ena prvih pomembnih nalog Simiča, Emeršiča in ostalih nadzornikov bo imenovanje novega predsednika uprave SDH s polnim mandatom. Gabrijel Škof je namreč minuli teden odstopil s položaja, vodenje holdinga pa je začasno prevzel Kržan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
13. 07. 2020 09.12
+0
ja nekateri so pa sposobni do nezavesti.mi pride naprej kot tisti iz filma smrtonosno orožje,ki je pomagal utajevati davke mafijcem
RdecaZvezda
11. 07. 2020 09.13
-2
Zgoraj nič,spodaj nič,kdo je to ,to je mojster Emeršič.
User300173
10. 07. 2020 21.46
+2
A ni Pivčeva izjavila, da v primeru ne izbire DeSUS-ovega kandidata, izstopa iz koalicije?