Gospodarstvo

Vlada za petodstotno obdavčitev ob unovčevanju virtualnih valut

Ljubljana, 07. 04. 2022 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je na tokratni seji sprejela predlog zakona o debirokratizaciji obdavčitve unovčenja virtualnih valut, ki uvaja obveznost plačevanja davka od vrednosti unovčenih valut. Predlog zakona tako predlaga petodstotno davčno stopnjo na vrednost unovčenih virtualnih valut nad zneskom 10.000 evrov letno, veljal pa bi za vsa unovčenja po začetku veljave.

 

Vlada v sporočilu za javnost poudarja, da predlog zakona ureja obdavčitev unovčevanja virtualnih valut "na administrativno enostaven in razumljiv način", obenem pa prinaša zagotovitev javnofinančnih prihodkov z naslova take obdavčitve. "Zakonska ureditev tega področja bo pripomogla h konkurenčnejšemu položaju Slovenije na področju obdavčitve virtualnih valut, zlasti v luči vedno bolj negotovih razmer na svetovnih finančnih trgih, kjer virtualne valute pridobivajo na pomenu, s tem pa se višajo tudi oportuniteti stroški, ki jih država nosi zaradi neažurne obdavčitve tega novega vira davčnih prihodkov," so zapisali.

Vlada predlog pošilja v obravnavo državnemu zboru in predlaga sprejemanje po nujnem postopku. Finančno ministrstvo ocenjuje, da bodo prihodki državnega proračuna z naslova novega davka v prvih nekaj letih znašali najmanj milijon evrov letno.

Obtavčitev nad zneskom 10.000 evrov letno.
Obtavčitev nad zneskom 10.000 evrov letno. FOTO: Shutterstock

Zakon bi veljal za fizične osebe, davčne rezidente Republike Slovenije, ki bi unovčili virtualno valuto – torej bi menjali virtualno valuto za fiat valuto in sredstva od prodaje nakazali na transakcijski račun ali pa bi opravili nakup blaga, storitev ali drugega premoženja z virtualno valuto. Predlagani zakon pa se ne bi uporabljal za pravne osebe, ki imajo virtualno valuto evidentirano med sredstvi pravne osebe, ali za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost in imajo virtualno valuto evidentirano med sredstvi dejavnosti, ki jo opravljajo. Pri fizični osebi, ki kupuje in prodaja virtualno valuto v svojem imenu in za svoj račun, se ne šteje, da opravlja dejavnost, ne glede na število opravljenih transakcij.

Davčna obveznost bi nastala v trenutku unovčenja virtualne valute, razen v primeru dokazane izgube. Obenem bi lahko vsaka fizična oseba letno neobdavčeno unovčila za 10.000 evrov virtualnih valut.

Davčna osnova za davek bi bila sicer določena na način, da bi se od seštevka vrednosti vseh unovčenj virtualnih valut v koledarskem letu odštel znesek oprostitve v višini 10.000 evrov. Davek bi se plačeval po petodstotni stopnji od davčne osnove.

Zavezanec bi lahko davčni obračun predložil enkrat letno ali pa takoj po vsakem unovčenju virtualne valute. V vsakem primeru bi davek plačal v roku 30 dni od dneva predložitve davčnega obračuna.

Vlada predlaga, da zakon začne veljati 15. dan po objavi v uradnem listu. Veljal bi za vsa unovčenja po začetku veljave. Ne glede na to, da zakon v letu 2022 ne bi veljal celotno koledarsko leto, pa bi zavezanci za davek lahko tudi letos koristili celotni znesek oprostitve v znesku 10.000 evrov, še navaja vlada. Trenutno fizične osebe, ki ne opravljajo dejavnosti, od unovčevanja virtualnih valut ne plačujejo davka. Ali oseba opravlja dejavnost, Finančna uprava RS (Furs) ugotavlja za vsak primer posebej, pri tem pa med drugim upošteva število opravljenih transakcij in vrednost unovčenj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brazi
10. 04. 2022 21.33
A ce unovcis 100.000$ za €, bo tudi 5% davek?
Jernej Rozenberger
10. 04. 2022 20.42
Zakaj se pa tako mudi z tem postopkom? Aja volitve so pred vrati bo treba pobrat
jank
07. 04. 2022 20.18
+1
Še minister Vizjak je rekel, da se bo obdavčitev znižala na nič, ko bo prodal delnice Petrola in ko bo kupil biteke.
noma
07. 04. 2022 19.48
-3
Vlada naj obdavči rudarje oz jim zaračuna elektriko po 10x ceni za prodajanje te megle.. Kam gre ta svet adijo pamet..
StudyBitcoin
07. 04. 2022 19.50
+0
123soba
07. 04. 2022 19.40
-2
Demokracija, davek na dobiček pri prodaji delnic je do 5 let 25% in se vsakih 5 let zmanjša za 5%. Pri kripto valutah je pa 5% ne glede koliko časa si jih imel.
dko_old
07. 04. 2022 20.12
+0
Pri delnicah je davek na DOBIČEK, tu pa UNOVČENJE vsega (manj oprostitev), ne glede na dobiček. Obdavči naj se dobiček špekulantov (kupim/prodam/kupim/prodam/kupim/prodam) s "kriptom".
BildiTheEmperor
07. 04. 2022 19.26
-8
A ni bil kripto mišljen da se s tem znebiš fiata? Kao ničvredni fiat. Zakaj potem pretvarjate kripto v fiat? Zakaj se potem sekirate če mu vrednost v fiatu pade? Čim ste vezani na fiat je moč s fiatom manipulirat tudi s kriptom. Če pa vlagate v neko digitalno kodo, tako da se vam 50 jurjev za nakup neke kode zdi investicija,....., se mi pa smilite.
blaow
07. 04. 2022 19.33
+9
smilis se mi ti in tvoje ozkogledno razmisljanje.
BildiTheEmperor
07. 04. 2022 19.51
-9
rr3
07. 04. 2022 20.53
+2
Naj te ne skrbi, se bomo spomnili nate in ti dali liter namiznega.
Nobody0
08. 04. 2022 09.00
+1
Zakaj bi investiral v nepremičnine? Zlato? Delnice? Sklade? Zato, da v upanju enkrat nekaj zaslužiš in potegneš ven fiat... vidim, da je slovenski narod iz dneva v dan bolj zabit.
Sputnik8
07. 04. 2022 18.51
+0
Štrancar je leta 2020 podjetje prodal za vrtoglavih 360 milijonov ??? Kje na tem portalu je bilo to objavljeno???
dko_old
07. 04. 2022 18.49
+1
Spreminja se trenutna ureditev, ki je smiselna. Obdavčiti je treba špekulante, ki trgujejo vsak dan, ne pa tiste, ki Bitcoin kupijo zaradi hranitve vrednosti (enako ni obdavčen dobiček pri zlatu, umetniških slikah, starodobnikih, vintage kitarah, itd.) in ga potem občasno "unovčijo". Osnovna ideja zakona, da se obdavčuje nekaj, česar osnovni namen je uporaba kot sredstvo menjave (in tako virtualne valute tudi definira sam zakon), je popolnoma zgrešena. Še toliko bolj, ker naj bi obdavčitev veljala za vse "virtualne valute", torej tudi stablecoine, pri katerih je "dobiček" že vnaprej izključen! Zakonska ureditev bi bila svetovni unikum - nihče (!!!) na svetu ne obdavčuje "unovčenja" virtualnih valut. Pri uporabi za plačilo tako plačuješ DDV za kupljeno storitev/blago, zraven pa še "prometni davek" za virtualno valuto (seveda pri vsakokratni uporabi, zaradi česar ta davek pri vsaki menjavi oz. plačilu zajeda v vrednost virtualne valute). Katastrofa.
Sputnik8
07. 04. 2022 18.52
-1
Ko si tako pameten pa odpri račun v Nemčiji in trguj. Javi se mi ko boš zvedel kako gre tam???
EvgenijVisoki
07. 04. 2022 18.57
+4
Trenutna ureditev je bila nekaj najbolj nesmiselna, kar je obstajalo. Tudi če nisi bil špekulant in si imel manjše število transakcij, nikoli nisi vedel, ali te bodo obdavčili ali ne. Tudi če imaš majhno število transakcij so lahko rekli, da šteje za opravljanje dejavnosti, ker gre za veliko količino denarja. Močno pozdravljam posodobljen zakon.
dko_old
07. 04. 2022 19.03
-1
Negotovost glede tega, kaj je "opravljanje dejavnosti", bi se lahko odpravilo tako, da bi z zakonom postavili jasna merila glede tega. Namesto tega nameravajo peljati skozi nesmisel obdavčitve "unovčenja"?! In to po NUJNEM postopku.
dko_old
07. 04. 2022 19.07
+2
in da bo jasno... Meni osebno predlagana ureditev paše - zaradi jasnosti, o kateri govoriš. Ampak taka obdavčitev onemogoči uporabo BTCja (in ostalega "kripta" za plačila oz. kot sredstvo menjave.
dko_old
07. 04. 2022 19.18
+1
Naš zakon velja za vse davčne rezidente RS. Odprtje računa v Nemčiji na to ne vpliva. Drugače pa... Nemci imajo bolj smiselno obdavčitev. Obdavčeni so špekulanti. Po enem letu imetništva si prost davka (davek se sicer odmerja od dobička, ne od "unovčenja"). Bitcoin je s tem tudi izenačen z npr. zlatom.
Zmaga Ukrajini ...
07. 04. 2022 20.11
+2
Za moje pojme špekuliranje / vsakdanje trgovanje ni enako dejavnosti, kot je npr. rudarjenje. In, če je doslej veljalo, da je "dejavnost" obdavčena, potem bi moralo biti izvzeto vsakdanje, oz. pogosto trgovanje - to pač ni dejavnost. Čeprav je pa res, da tudi doslej nisi nikoli vedel, kaj se bo kakšnemu dacarju zazdelo - veljalo je nekako do 100 trgovalnih dni in do 1000 transakcij na leto je neobdavčeno, pa to ni veljalo dosledno. Skratka ne more FURS kar arbitrarno odločat koga obdavčit in koga ne. Pravila bi morala biti popolnoma jasna. In tudi ne vidim nobenega razloga za obdavčitev na trgu, ki deluje popolnoma neodvisno od vsakršne državne regulative. Ali bodo potemtakem "regulirali" tudi kite, pumpanje, ipd. manipulacije, ki so vsakodnevnica na kripto trgu? Ali bodo potem vlagateljem "pomagali" enako kot jemalcem kredita v švicarskih frankih? Tu jaz vidim samo željo po hitrem pobiranju denarja od kripta, za katerega država ne nosi nobene odgovornosti. Ko bo znala obdavčiti vse offshore in slamnata podjetja - davčne oaze, skrite bančne račune v Švici, itd... ter proporcionalno obdavčila kapital,... takrat se lahko pogovarjamo o tem, kako bi bilo "fino" obdavčit kripto. Saj kripto je nastal ravno z namenom, da se izognemo "sledljivosti", plačevanju bančnih storitev, s katerimi banke lupijo stranke, bančnih pravil, ki si jih banke izmišljujejo sproti, ter nenazadnje tudi obdavčenju. Bistvo in največjo vrednost kripta jaz vidim ravno v decentraliziranem financiranju. Sicer pa, tudi vložen denar je bil že obdavčen, ali ne? To je isto, kot če npr. zidaš hišo - najprej plačaš davek ob plači, potem plačaš davek za projektno dokumentacijo, davek za material, davek za delavce, na koncu pa še davek za zgrajeno nepremičnino. Vsaka stvar miljavžentkrat obdavčena, ob tem pa razni Snežići mirno dolžni na stotine tisoče EUR davčnega dolga.
Capital L
07. 04. 2022 18.46
+1
niti centa mi ne uzamete,haha ta je pa dobra! Lahko ga imam u denarnici,dokler se zakon ne spremeni in vi glede tega ne morete prav nic. Zato pa se vse banke tresejo!
BildiTheEmperor
07. 04. 2022 18.45
-2
Len Sassaman, ki ga mnogi poznate pod imenom Satoshi Nakamoto - se v grobu obrača.
okram123
07. 04. 2022 18.43
-2
Ko zamenjaš € v paprika furitnte je davek?
G8J
07. 04. 2022 18.35
-1
Končno da se to naredi, saj se bo narod zamislil in bo začel pošteno delati, ne pa krasti in hoditi v igralnici ter cele dneve rudariti!
BildiTheEmperor
07. 04. 2022 18.53
+1
BildiTheEmperor
07. 04. 2022 18.54
-2
okram123
07. 04. 2022 18.32
+0
Pa se to... prej bo treba uzakoniti kriptovalutr dragi sdsjuci
okram123
07. 04. 2022 18.29
+1
In to so se odločili ljudje ki imajo 50+ let ki nimajo pojma niti o razliki med wifi in 5g omrežjem.
BildiTheEmperor
07. 04. 2022 18.55
+1
Suljo. Mi smo razvili ta računalnik na katerem tipkaš, tvoj telefon, operacijske sisteme, tvoj avtomobil itd. Kaj si ti razvil?
BildiTheEmperor
07. 04. 2022 18.56
+2
Razliko med wifi in 5G očitno ti ne ločiš ker je že po napisanem jasno da si elektrotehnični analfabet.
okram123
07. 04. 2022 20.20
-1
baldahin
07. 04. 2022 17.59
+4
Furs nekaj bi, pa ne ve kako, kam bi pristavu lonček. Dajte se že enkrat zmenit.
tip_23_lj
07. 04. 2022 17.58
+1
SDS so sami lopovi.Povsod hočjo met dobiček!Banda pokvarjena!
yokerxdinterfan
07. 04. 2022 17.45
+11
Čim manj pretvorbe v denar in čimveč plačila z kriptom iz zasebne denarnice na zasebno
EvgenijVisoki
07. 04. 2022 17.49
-4
revolucija_mb
07. 04. 2022 17.36
+9
Hahahaha, kjer se da bi nam kradli...
Damir Secki
07. 04. 2022 17.28
+14
Malo mi je nejasno vseskupaj... Pravijo, da ce ti vplacas 10.000 Eur in kupis nekaj kriptovalut... in zelis to recimo drugi dan dvignit (tvojih 10k) in moras za vnovcitev svojega lastnega denarja placat 500 Eur??? Kaka je razlika, da das ti na racun dolarje, pa jih drugi dan spravis dol in zamenjas nazaj v evre? Si zamislis, da bi kupil prvi dan za 10,000 Eur dolarjev po enem tecaju... pa recimo da tecaj ostane isti drugi dan,... pa zelis svoj kesh dol vzet... (ze prvo si banka pobere provizijo)... kot drugo pa kr tako... za nic... placas 500 Eur davka drzavi? ker si zamenjal in pol nazaj v evre svoj lastni denar? Po kaki pravici si drzava lasti ta denar?
Damir Secki
07. 04. 2022 17.29
+14
bi razumel, da placas davek na dobicek od kriptovalut (na letni ravni)... ne pa na vnovcitev.... to je prava svinjarija
EvgenijVisoki
07. 04. 2022 17.32
+4
V tem primeru lahko ugotavljaš dejansko stanje in si neobdavčen. Enako kot bi storil v primeru izgube. Le, da moraš v tem primeru dokazati, da je stanje enako ali manjše od nič (zapleten postopek, nakupi, prodaje, druge transakcije, ...) Primer poenostavljene obdavčitve 5% je samo za ljudi, ki imajo dobiček in želijo čim enostavnejši postopek.
EvgenijVisoki
07. 04. 2022 17.32
+1
TrixTrax
07. 04. 2022 17.45
+1
Kaj je tukaj, da se ne zastopi?? Izplačila do vključno 10.000€ so neobdavčena, vse kar je več pa z 5%. Kako lahko prideš potem do te neumnosti, ki si jo napisal?!?!
Zmaga Ukrajini ...
07. 04. 2022 18.39
-2
In, če za BTC kupim Teslo,... koliko davka bom plačala, TrixTrax? Kje je junak, ki mi bo "dokazal" transakcijo? Ali pa, če opravim veliko nakupov z BTC, ali ETH,...? Damir ima kar smiselna vprašanja. Ker to so vse "variacije" in "kombinacije", ki jih počnejo ljudje na kriptotrgu.
dko_old
07. 04. 2022 18.41
-2
Tega zadnji objavljeni predlog zakona ne predvideva. Obdavčitev unovčenega zneska je obdavčitev unovčenega zneska. Možnost obdavčitve po dobičku je bila v zadnji reviziji predloga črtana. Členi, ki govorijo o izgubi, so neusklajeni z drugimi členi. Predlog je notranje neusklajen in logično nevzdržen. (bi me pa zelo veselilo, če so te anomalije v končnem besedilu odpravili, a slednjega trenutno ne najdem...)
dko_old
07. 04. 2022 18.57
+1
To je vprašanje kontrole in izvrševanja zakona. Če (ČE!) te zadene inšpekcija, boš moral dokazovati način plačila Tesle. Ali pa bodo v naslednjem koraku uzakonili (verjetno na ravni EU, ki počasi, a zanesljivo, gradi digitalno distopijo), da morajo vsi trgovci, ki sprejemajo kriproplačila, javljati vse transakcije centralni oblastni točki....
dko_old
08. 04. 2022 08.28
TrixTrax, Vzemi podoben primer, kot ga je dal Damir Secki: Imaš privarčevanih 100K in za to kupiš BTC. Čez tri leta je cena BTCja enaka, kot ob tvojem nakupu in torej še vedno imaš vrednost 100K. Zdaj bi rad kupil stanovanje in se odločiš, da boš unovčil svoj BTC. 10K oprostitve, ostalo 5% davka = 4,5 K EUR davka na unovčitev, čeprav je dobička = 0! Astronomski dvig cene bitcoina v preteklosti (ko je štartal z 0) ne more biti izhodišče za urejanje obdavčenja v prihodnje. Ne gre izhajati iz premise, da se bo "v resnici" tu obdavčeval, ker nastanek tega ni gotov! Še nekaj... Smisel Bitcoina in “virtualnih valut” ni v trgovanju in pehanju za dobičkom.
Boombaar
07. 04. 2022 17.21
+9
Davki so glupi, vam pravi minister. Seveda, davka na nakradeno sploh ni 🤑 vam pa še obdavčijo vodo ki vam pade na streho ahahhahahahahahahah