Gospodarstvo

Vlada za ustanovitev centralne agencije

Ljubljana, 17. 09. 2009 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada namerava ustanoviti centralno agencijo za upravljanje podjetij v državni lasti in posledično preoblikovanje Kada in Soda ter Darsa in urada za varstvo konkurence, je napovedal Gaspari.

Preoblikovala naj bi se tako Kapitalska kot Slovenska odškodninska družba.
Preoblikovala naj bi se tako Kapitalska kot Slovenska odškodninska družba. FOTO: POP TV

Država bo po besedah ministra za razvoj Mitje Gasparija prek centralne agencije za upravljanje podjetij v državni lasti bolj učinkovito, pregledno in stabilno upravljala s premoženjem. Osnovna ideja je, kot je pojasnil, da državno lastništvo s stališča upravljalskih pooblastil preide na agencijo, Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) pa se kot upravljalca določenega premoženja organizacijsko preoblikujeta.

Kad bi se tako razdelil v samostojno zavarovalnico za področje zavarovalnih produktov, ki jih trenutno vsebuje, in v normalno družbo za upravljanje po obstoječi zakonodaji. Enako bi se preoblikoval tudi Sod, je še pojasnil Gaspari.

Osnovna naloga Kada in Soda tako ne bi bila korporativno upravljanje s podjetji, temveč ustrezno finančno upravljanje z naložbami, ki so pretežno v finančnih instrumentih. S podjetji, predvsem tistimi v javnem sektorju, pa bi upravljala centralna agencija. "Vlada bi tako izgubila funkcijo skupščine teh podjetij, kar je popolni 'nonsens', ki traja že predolgo, in se ukvarjala s strategijami in vprašanji privatizacije," je dejal minister.

Funkcija Kada bi bila zagotavljanje primernega donosa na finančna sredstva, s katerimi upravlja, in sicer za rezerve v pokojninskem sistemu, Sod pa bi normalno upravljal s premoženjem s ciljem v nekaj letih končati proces denacionalizacije.

Preoblikovali bi tudi Dars in urad za varstvo konkurence

Vlada razmišlja tudi o preoblikovanju Družbe za avtoceste v RS (Dars) v družbo, ki bi bila primerna tudi za javno-zasebna partnerstva. S tem bi se, tako Gaspari, precejšen del javnega dolga z države prenesel na to institucijo, ki bi gospodarila s cestnim omrežjem. Tega bi dobila v uporabo za določeno število let in prihodke iz naslova cestnin uporabila za plačilo anuitet. Tako bi lahko po Gasparijevih ocenah pokrila 70 odstotkov vseh obveznosti iz avtocestnega programa.

V načrtu vlade je tudi preoblikovanje urada za varstvo konkurence v neodvisno, samostojno agencijo.

Do konca septembra naj bi po Gasparijevih besedah oblikovali predlog, kako bi podjetjem ob jamstvenih shemah in nerazumno visokih zahtevah za zavarovanja kreditov s strani komercialnih bank prek SID banke omogočili, da bi posojila najela z manjšim potrebnim zavarovanjem. S tem bodo prišla do dodatnih kreditnih sredstev, ki jih v tej krizi nujno potrebujejo, posebej sedaj, ko se naročila povečujejo in so izčrpala svoja obratna sredstva, pravi Gaspari. "To je situacija, ki je banke očitno same ne zmorejo ali pa je še niso v stanju rešiti, zato bo država prek SID banke dodatno ukrepala," dodaja.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
20. 09. 2009 19.37
spet novi paket mafije oz.goljufije oziroma kraje.
Buena Vita
18. 09. 2009 23.53
minnaema@yahoo.com
18. 09. 2009 18.30
BREZ DVOMA že do sedaj bi moralo vodstvo vsakega podjetja vedeti KDAJ njihova produktivnost pada in se na podlagi okoliščin PRESTRUKTURIRATI - torej še pravočasno a ker imamo med vodstvenim kadrom številnih podjetij tudi FLEGMATIKE "morda na km3" je potrebo takoj ustanoviti komisijo, ki bo bdela nad NElikvidnostjo podjetij in imela tudi pooblastila zamenjati vodstvo, če bodo na teh delovnih mestih sedeli nesposobni ljudje!
finec
18. 09. 2009 17.07
Zdaj bodo lahko tajkuni lastninili podjetja kar v paketu.
Buena Vita
18. 09. 2009 15.35
Buena Vita
18. 09. 2009 15.34
ALIBABA PRIVILEGIJI SO ZLATO PRAVILO,IN ČE NE MOREŠ DRGAČ,PA USTANOVIŠ KEJ KR TAKO
Buena Vita
18. 09. 2009 15.33
KAJ IMAJO ŠE ŽLAHTE ,USTANOVILI SOP ŽE TOLIKO RAZLIČNIH USTANOV IN KOMISIJ DA BI MORAL IMETI VSAK DRUŽINSKI ČLAN NAJMANJ PETNAJST OTROK AH,SEM TUMBASTA,JA NO,PARDON PROSIM ,OPROSTITE STARKI ZDEJ MORA PAHOR ŠE ZA UVOŽENE POSKRBET,NJIHOVO BLAGINJO
alibaba
18. 09. 2009 14.42
centralna agencija, ali pa centralni komite.... (pa nisem desničar) v tej vladi več ne znajo početi nič drugega kot iskati načine za povečanje že tako nemarno velikega vpliva svojih japijevskih aparatčikov. več kot je bluzenja države po podjetjih, več bo mur v sloveniji.
petdan
18. 09. 2009 13.28
Samo, da ne bo ta "centralna agencija" dodatek k vsem že obstoječim agencijam katerih je že toliko, da se jih sploh našteti ne da ...
alterego
17. 09. 2009 22.37
sliši se obetavno, upam, da bo kaj iz tega
bron
17. 09. 2009 21.59
ZANIMIVO BO VIDETI