Gospodarstvo

Vloge lahko dopolnite

Ljubljana, 12. 10. 2006 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izteka se rok za vložitev zahtevkov za vračilo vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje.

Vračanje vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje je vezano na privatizacijo Telekoma Slovenije
Vračanje vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje je vezano na privatizacijo Telekoma Slovenije FOTO: POP TV

Danes opolnoči se bo iztekel rok za vložitev zahtevkov za vračilo vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje. Ministrstvo za gospodarstvo je v skladu z junija uveljavljeno novelo zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje dodaten javni poziv za vložitev zahtevkov objavilo 14. julija.

Tistim, ki so že vložili vloge do 7. decembra 2004, torej do roka po prejšnjem zakonu, ni potrebno ponovno vlagati vlog, je 14. julija povedal generalni direktor direktorata za elektronske komunikacije na ministrstvu za gospodarstvo Matjaž Janša.

"Državno pravobranilstvo je dolžno njihove vloge ponovno pogledati v primeru, da so bile zavrnjene, in jih preučiti tudi po novem zakonu. Seveda pa lahko svoje vloge dopolnijo z novimi podatki, gradivi, dokazili, če bodo ugotovili, da so pač do teh podatkov prišli oz. če jim novi zakon daje drugačne možnosti,"
je pojasnil Janša.

Državno pravobranilstvo bo poleg tega ponovno pregledalo tudi vloge tistih, ki so že dobili odločbe državnega pravobranilstva o vrnjenih sredstvih. "In če je po novem zakonu izračun ugodnejši, potem bodo dobili ponovno odločbo Državnega pravobranilstva o ugodnejši poravnavi," je dejal Janša.

Po Janševih besedah je novi zakon poenostavil določene načine dokazovanja, razširil dokazne materiale na vsa možna dokazila, s katerimi se da dokazati upravičenost. "Omogočil je tudi, da tudi tisti, ki teh dokazil nimajo, na podlagi notarsko overjene izjave in rekonstrukcije dogajanja, ki jo pa naredi Telekom Slovenije, na ta način uspejo dokazati svojo upravičenost."

Po nekaterih ocenah naj bi se skupna vrednost vračil gibala med 10 do 20 milijardami tolarjev
Po nekaterih ocenah naj bi se skupna vrednost vračil gibala med 10 do 20 milijardami tolarjev FOTO: POP TVNa podlagi določb zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje je bilo sicer na Državno pravobranilstvo že vloženih več kot 32.000 zahtevkov za vračilo vlaganj. Z novelo zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje se določa tudi rok za pripravo predloga za sklenitev pisne poravnave. Za zahtevke, ki so bili vloženi do 7. decembra 2004, je ta rok določen na dan 30. september, za vse nove zahtevke pa 30. november.

Vračanje vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje je vezano na privatizacijo Telekoma Slovenije, ki je v večinski lasti države. Vračila vlaganj se bodo namreč poravnala iz sredstev, ki jih bo država iztržila pri prodaji svojega deleža v Telekomu. Po nekaterih ocenah naj bi se skupna vrednost vračil gibala med 10 do 20 milijardami tolarjev.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
12. 10. 2006 18.52
Se komu že sanja kdaj bomo upravičenci dobili vsaj nekaj za tiste tisoče DEM, ki smo jih preplačali.