Gospodarstvo

Vložili obtožnico proti Marthi Stewart

New York, 05. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem, ko je newyorško zvezno tožilstvo je v sredo vložilo obtožnico napisano na 41 straneh proti Marthi Stewart, je najbolj slavna ameriška gospodinja odstopila s položaja predsednice in izvršne direktorice svojega podjetja Martha Stewart Living Omnimedia.

Martha Stewart prihaja na newyorško sodišče
Martha Stewart prihaja na newyorško sodišče FOTO: Reuters

"Rada imam to podjetje, vse zaposlene v njem in vse, kar podjetje predstavlja, ampak odstop je nekaj, kar sem morala narediti," je dejala Stewartova. S položaja je odstopila le nekaj ur potem, ko jo je newyorško sodišče obtožilo poneverbe vrednostnih papirjev, oviranja preiskave, laganja preiskovalcem, zarote in drugih kaznivih dejanj. Stewartova se je sicer pred sodiščem izrekla za nedolžno.

Poleg nje so tožilci istočasno vložili obtožnico proti njenemu borznemu posredniku Petru Bacanovicu, ki naj bi jo 27. decembra leta 2001 opozoril naj proda vse delnice farmacevtskega podjetja ImClone, ker je izvedel, da to počnejo družinski člani predsednika ImClonea Samuela Waksala, ki je tudi osebni prijatelj Marthe Stewart. Tako Stewartova kot Bacanovic sta se v sredo pred zvezno sodnico na Manhattanu Miriam Goldman Cedarbaum izrekla za nedolžna, njuni odvetniki pa so napovedali ogorčen boj za oprostilno sodbo. Oba sta do naslednjega zaslišanja ostala na prostosti, sodnica pa jima ob tem ni naložila plačila varščine.

Skorajšnjo vložitev obtožnice je že v torek napovedalo podjetje "Martha Stewart Living Omnimedia", in sicer v skladu s pravili, da mora vsako podjetje z delnicami v javni prodaji vlagatelje obvestiti o dogodkih, ki lahko bistveno vplivajo na vrednost delnic. Zgodba okrog Stewartove je del poplave ameriških finančnih škandalov, ki so zamajali ugled vodilnih podjetij in zaupanje borznih vlagateljev. Vse od Enrona naprej so si ameriški tožilci zadali nalogo, da bodo povrnili zaupanje s kaznovanjem vseh, ki kršijo pravila in zakone, ne glede na to kako bogati so in kako dobre zveze imajo z oblastmi. Demokrati sicer opozarjajo, da še vedno pričakujejo obtožnico proti nekdanjemu prijatelju predsednika Georgea Busha in nekdanjemu predsedniku Enrona Kenu Layju, ki je skupaj s podpredsednikom ZDA sicer oblikoval vladno energetsko strategijo, vendar se pravosodno ministrstvo pri opravljanju svoje naloge ne da motiti.

Demokrati trdijo, da tožilstvo preganja Martho Stewart zaradi njenega političnega prepričanja, saj se je najslavnejša ameriška gospodinja večkrat izkazala z bogato finančno podporo demokratskim političnim kandidatom. Poleg ostalega pa so demokrati tudi prepričani, da republikanci enostavno ne prenesejo neodvisnih žensk, ki jim uspe v "moškem" poslovnem svetu in so se odločili, da Stewartovo uničijo. Tožilstvo obtožbe zavrača in trdi, da ne gre za nič drugega, kot za njeno laganje preiskovalcem, ob tem pa dodaja, da do obtožnice morda niti ne bi prišlo, če bi od začetka preiskave govorila resnico. S primerom se že pridno ukvarjajo tudi ameriški komiki, ki zbijajo šale o tem, da bodo lahko Američani kmalu na televiziji od Stewartove dobivali nasvete o okraševanju in oblikovanju zaporniških celic.

ImClone je pred leti proizvedel zdravilo za rak imenovano erbitux, vendar pa mu Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) ni dala dovoljenja za prodajo, ker ni verjela študiji ImClonea. Waksal je za odločitev FDA izvedel dan prej kot splošna javnost in poklical svojo hčerko naj proda delnice ImClonea, saj je vedel, da se bo njihova vrednost znižala. Istega dne, 27. decembra 2001, je 4000 delnic prodala tudi Martha Stewart. Waksal sicer preiskovalcem ni povedal, da je obvestil tudi svojo prijateljico Martho, vendar pa tožilci ne verjamejo njenim trditvam, da je imela s svojim borznim posrednikom dogovor naj proda delnice, ko padejo pod ceno 60 dolarjev.

Tej trditvi ne verjame skoraj nihče in tožilci bodo skušali dokazati, da je imela Stewartova dobre informacije o tem, kaj se bo zgodilo z delnicami ImClonea, kasneje pa lagala preiskovalcem o dogovoru s posrednikom. Zvezni tožilec James Comey je na novinarski konferenci dejal, da gre v tem primeru najprej za laganje preiskovalcem in tega ne bodo trpeli. Zatrdil je, da Stewartovo ne preganjajo zaradi tega kdo je, ampak zaradi tega kar je storila. Televizija NBC je sicer poročala, da so se tožilci in njeni odvetniki do zadnjega trenutka pogajali o tem, da Stewartova prizna krivdo v zameno za nižjo kazen, vendar pa so tožilci vztrajali pri tem, da jo vsaj za nekaj časa pošljejo v zapor, kar je odločno zavrnila in se odločila za boj. Martha Stewart sicer slovi kot močna poslovna ženska, ki ne trpi ugovorov, njeni nekdanji sodelavci pa so televiziji CBS dali več kot dovolj materiala za nov televizijski film, v katerem je moč videti, da s Stewartovo ni ravno zabavno "zobati češenj".

Po mnenju nekaterih pa je primer tožilcev precej napihnjen. Če je res, da je Bacanovic dan pred objavo odločitve FDA poklical Stewartovo in ji dejal, da Waksalova družina na veliko prodaja delnice ImClonea ter ji priporočil naj to stori tudi sama, potem je jasno, da bi tudi kdo drug storil isto. Vendar pa tožilci trdijo, da je Stewartova zanalašč izbrisala posnetek telefonskega pogovora z Bacanovicem, ki pa naj bi obenem spremenil določila pogodbe s stranko in naknadno vpisal, da sta imela dogovor o prodaji delnic ImClonea, ko jim cena pade pod 60 dolarjev za delnico. Stewartovi zaradi vsega sedaj grozi denarna kazen do dveh milijonov dolarjev in 30 let zapora, kar je neverjetna ironija glede na to, da se je s prodajo delnic dan pred objavo odločitve FDA izognila izgubi v višini le 45.000 dolarjev. Tožilci zahtevajo naj plača tudi to vsoto.

Težav 61-letne televizijske gospodinje pa s tem še ni konec, saj je v sredo proti njej vložila tožbo tudi Zvezna komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC), ki ima po mnenju pravnih strokovnjakov precej lažje delo pri dokazovanju dejstva, da je prodala delnice ImClonea dan pred slabo novico in prehitela druge vlagatelje. SEC zahteva od sodišča, da Stewartovi prepove vodenje podjetij, katerih delnice so v javni prodaji, kar pomeni, da bi morala odstopiti s položaja generalne direktorice in predsednice podjetja, ki ga je ustvarila sama. Podjetje Martha Stewart Living Omnimedia je lani ustvarilo za 295 milijonov dolarjev prodaje gospodinjskih predmetov preko televizije in ima zaposlenih skoraj 600 ljudi. Največja ironija pri vsem tem pa je, da je začela vrednost delnic ImClona v tem tednu ponovno rasti, saj so dodatne študije v Evropi dokazale, da je erbitux resnično uspešen v boju proti določenim vrstam raka in to brez škodljivih stranskih učinkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3