Gospodarstvo

Vodenje GZS z aprilom prevzema Aleš Cantarutti

Ljubljana, 25. 02. 2021 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti bo od aprila novi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Kot ključno usmeritev štiriletnega mandata je izpostavil program Slovenija 5.0. Meni, da lahko z razvojnim partnerstvom dosežemo strateške cilje, kot je 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Aleša Cantaruttija je za novega generalnega direktorja na današnji spletni seji potrdil upravni odbor GZS. Kot so sporočili, bo štiriletni mandat nastopil 1. aprila. Cantarutti je v predstavitvenem nastopu med drugim poudaril nujnost zelenega prehoda, kjer vidi GZS kot povezovalca, spodbujevalca te smeri, s številnimi priložnosti. Tudi pri digitalizaciji razume GZS kot usmerjevalca, ki bo prispeval k temu, da se bo tudi širša družba zavedala pomena digitalizacije, so v sporočilu za javnost zapisali pri zbornici.

Aleš Cantarutti
Aleš Cantarutti FOTO: Kanal A

Izpostavil je tudi pametno specializacijo, novo industrijsko strategijo ter pomen vlaganj v raziskave in razvoj. Slovenijo v tem trenutku po njegovih besedah rešuje robustno izvozno usmerjeno gospodarstvo. Verjame, da je mogoče z novimi pristopi izvoz še nadgraditi in tudi tu vidi veliko priložnosti za GZS.

Med ključnimi aktivnostmi v naslednjem obdobju je navedel neposredne tesne stike s člani, podjetji, ki GZS oblikujejo, tesno sodelovanje s ključnimi institucijami v Sloveniji, kot so ministrstva, agencije, univerze, zbornice, združenja, pomoč pri črpanju evropskih sredstev, Karierno platformo, analitično središče in promocijo.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup, ki je vodil današnjo sejo, je pohvalil preteklo dobro sodelovanje s Cantaruttijem in se mu zahvalil, da je izziv generalnega direktorja GZS sprejel.

V času koronakrize se je ime Aleša Cantaruttija povezoval z afero vmešavanja predstavnikov ministrstva za gospodarstvo in nekaterih politikov v posle pri dobavi zaščitne in druge medicinske opreme, potrebne v epidemiji bolezni covid-19. Seznam politikov, ki so bili vpleteni v posredovanje pri poslih z zaščitnimi maskami, se je prepletal. Tako je poslovnežu Sandiju Češku pomagal  Dejan Židan, ki je Češku posredoval telefonsko številko Cantaruttija. Posla sicer nikoli niso sklenili. Cantarutti je namreč zatrdil, da se je bilo "s to ponudbo škoda ukvarjati", ker da je bila nepopolna - naj ne bi bilo ustreznih certifikatov. Elektronsko sporočilo, ki smo ga pridobili, pravi drugače: Češku je sam sporočili, da je - kolikor so preverili - "navedena zaščitna oprema okek, in ne bi smelo biti problemov". Cantarutti pa je vztrajal, da je Češko zavajal.

Cantarutti bo na položaju nasledil Sonjo Šmuc, ki je zbornico vodila od septembra 2017, skladno s sporazumnim dogovorom pa bo 28. februarja zaključila mandat. Do aprila bo kot v. d. to delo opravljal izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček.

Člane upravnega odbora je na današnji seji prek videoposnetka nagovoril tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Povedal je, da vrednost vseh ukrepov v dosedanjih osmih protikoronskih zakonih znaša osem milijard evrov, pri čemer je bila polovica sredstev že porabljenih. Če bo sledil deveti paket, bodo na ministrstvu predlagali popravke nekaterih ukrepov, o predlogih pa se bodo predhodno razpravljali z zbornicami.

Kot so še zapisali na GZS, gospodarsko ministrstvo izvaja aktivnosti za zagon in okrevanje gospodarstva, vezano zlasti na sredstva nove finančne perspektive. Skupna vrednost vseh razvojnih spodbud, ki jih bo ministrstvo letos namenilo gospodarstvu, bo znašala 659 milijonov evrov. Izvesti nameravajo 42 javnih razpisov, od tega 25 novih. Ti ukrepi bodo po ministrovih besedah vodili do boljšega poslovanja in poslovnih pogojev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luciferaza060606
28. 02. 2021 15.36
+1
Si je že nabasal žepe pri maskah iz meseca aprila -junija 2020!
borjac
26. 02. 2021 09.47
Cantarutti je v aferi z maskami poskušal uveljavljati nekakšno dostojanstveno avtoriteto poštenjaka, ki pa se je popolnoma sesula ob podatkih ki so prihajali, je pa do svojega odhoda brezpogojno podpiral Počivavška in Janšo, zato je sedaj prejel nagrado, priden kuža.
janimir
26. 02. 2021 08.21
+2
FDV-jevski univerzalni strokovnjak za bla, bla, bla, strategijo. On bo dvignil dodano vrednost na zaposlenega na 60 000 evrov. Hahahaha. pet minut ni dejansko delal v gospodarstvu (interni novinar v Javorju). Potem pa sekretar za razvoj in tehnologijo !? Mladi strokovnjaki pa v Nemčijo in Veliko Britanijo.
lado-a1
25. 02. 2021 20.39
+1
Predhodnica je bila SLABA. Ko je šlo za dvig minimalne plače za par evrov je blebetala o bogatih revežih. Še zdaj bi njej in vsem njenim privoščil kakšnih 10 let minimalne plače, pa naj lepo obogati! Kdo in kaj je Kantaruti, pa je lepo dokazal v času 'poštenih' nabav zanič in predrage medicinske opreme in zaščitnih sredstev lani na pomlad. Zna biti, da nam z Šmucevo še žal v primeri z njim!
riss
25. 02. 2021 20.16
+2
Sonja Šmuc je bila v redu. Južni bratje bi rekli, da ni bila slaba. Zavzemala se je za gospodarstvo, imela je pa močno opozicijo predvsem v rdečem sindikatu. Ko vleče vsak na svojo stran. Sam sem bil svoje čase sindikalist (nikoli tardeč), ves čas pa v gospodarstvu in dobro poznam razmerja med delodajalci in delojemalci. Pri nas je pa na žalost preveč tistih, za katere mora skrbeti realni sektor.
malaraja
25. 02. 2021 18.38
+2
Nagrada za odličen posel z maskami. Kako imajo ti tipi obraz? Da jih ni sram. Pa tako majhna je Slovenija, ves čas srečujejo ljudi, ki so jih okradli. Fuj!
Špartanec
25. 02. 2021 17.09
+0
Šmucla ma nas dost 🤣
kuncci1
25. 02. 2021 16.58
+4
Ahaha..... reševalec življenj..... maske, respiratorji....zaščitna oprema.... tonemo vsak dan bolj! Po padcu Vlade bomo gledali cunami na Dobu
Castrum
25. 02. 2021 16.47
-10
Dobra izbira. Sposoben možakar.
malaraja
25. 02. 2021 18.39
+2
Če ga Kopriva pohvali, mora takoj odletet iz službe. Priporočilo nekoga iz SDS je zame najbolj negativna reklama.
kr_en_moz
25. 02. 2021 16.32
-6
Upam, da je bolj pismen kot predhodnik od vlade metalca puške v koruzo. Ta svojim članom niti povedal ni da bi lahko npr. gostinci delali, kasirali pa na polno
revirji
25. 02. 2021 16.25
+4
Dobro, da smo firmo že lani prestavili v drugo državo. Plačujemo davke v tujini.
edvard54
25. 02. 2021 16.18
+10
Odstavjo te zaradi lumparije, pa greš samo še na boljše
borjac
25. 02. 2021 16.11
+7
Pomembno da je naš človek, in ne pozabimo on je skupaj z Počivavškom reševal naša življenja, že tako imamo 4100 mrtvih, če pa bi nas ti ljudje reševali bi verjetno imeli 10.000 mrtvih, bodimo hvaležni.
wolfterier
25. 02. 2021 16.07
+8
A bo on vedel,kaj lahko delajo gostinci. Če ga bo slučajno kdo vprašal...