Gospodarstvo

Vodenje nadzornega sveta Telekoma Slovenije prevzel Boštjan Koler

Ljubljana, 04. 11. 2020 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorniki Telekoma Slovenije so na seji za novega predsednika nadzornega sveta izvolili Boštjana Kolerja, njegova namestnika pa sta postala Barbara Kürner Čad kot predstavnica kapitala in Drago Kijevčanin kot predstavnik zaposlenih, so sporočili iz družbe. Dosedanjemu predsedniku Alešu Šabedru je zaradi odstopa v torek prenehala funkcija.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v torek imenovalo tri nadomestne nadzornike Telekoma Slovenije, in sicer poleg Kolerja še Dimitrija Marjanoviča in Štefana Belingarja, funkcija pa je prenehala Šabedru, Barbari Cerovšek Zupančič in Bernardi Babič, ki so odstopili 19. oktobra.

Vzrok naj bi bile trenutne razmere v nadzornem svetu družbe, Šabeder pa je ob odstopu sporočil, da enako ravnanje pričakuje tudi od preostalih nadzornikov. Preostali člani - Barbara Gorjup, Barbara Kürner Čad in Igor Rozman ter predstavniki zaposlenih Drago Kijevčanin, Dušan Pišek in Jana Žižek Kuhar - se za odstop niso odločili.

Predlog za imenovanje začasnih članov nadzornega sveta, s katerimi je ta popolnjuje, je dal Slovenski državni holding (SDH), upravljavec večinskega, 62,5-odstotnega državnega deleža v Telekomu Slovenije. Skupščine namreč zaradi epidemioloških razmer ni mogoče izvesti, SDH pa je poleg tega ocenil, da je delovanje nadzornega sveta Telekoma brez treh predstavnikov kapitala praktično nemogoče.

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: Bobo

Z odstopom treh nadzornikov je namreč nadzorni svet Telekoma Slovenije izgubil bistvena znanja in kompetence s področja financ, korporativnega upravljanja in vodenja ter organiziranja, ki so jih pokrivali nadzorniki, ki so odstopili. Tako ni več zagotovljena primerna sestava, delovanje nadzornega sveta pa ne zagotavlja učinkovite nadzora, so v SDH pojasnili sodišču.

Boštjan Koler
Boštjan Koler FOTO: Bobo

V SDH so še navedli, da je popolnitev nadzornega sveta nujna zaradi izvajanja načrtovanih nalog Telekoma Slovenije do konca tega leta - med njimi so izpostavili pripravo in potrditev strateškega poslovnega načrta skupine za obdobje 2021-2025, priprave za večfrekvenčno dražbo 5G, prodajo poslovno nepotrebnih kapitalskih naložb, posodabljanje ocene vpliva epidemije covida-19 na poslovanje družbe ter izvajanje investicij - in preprečitve škode za družbo.

Ker je SDH po presoji sodišča s predlogom za popolnitev nadzornega sveta udejanjal dolžno skrbnost pri upravljanju kapitalske naložbe države, je sodišče njegovemu predlogu ugodilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
04. 11. 2020 21.20
+2
e , dragi moji , sedaj je še le ostal ključni korak ,, zamenjava direktorja vseh zaporov v sloveniji ,