Gospodarstvo

Vojaški posel stoletja

Ljubjana, 15. 12. 2006 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Družba Viator&Vektor naj bi ravensko Sistemsko tehniko prodajala skupnemu podjetju Patrie, Rotisa in Gorenja.

Zdenko Pavček
Zdenko Pavček FOTO: POP TV

Družba Viator&Vektor, ki jo vodi Zdenko Pavček, naj bi se po pisanju časnika Finance dogovarjala za prodajo ravenske Sistemske tehnike skupnemu podjetju Patrie, Rotisa in Gorenja. "Pisanja Financ ne bomo komentirali," je za 24ur.com povedala predstavnica za medije podjetja Viator&Vektor. Odgovorni v Sistemski tehniki pa za komentar niso bili dosegljivi.

Sicer pa je direktor Rotisa Ivan Črnkovič za Finance povedal, da bi to lahko bila zmagovita formula za slovensko gospodarstvo. Kot je dejal, "to trdi že od maja in vztraja, da tako lahko vsi pridobijo. Tisti, ki še razmišljajo, pa nimajo več veliko časa za razmišljanje."

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je za Finance prav tako potrdil, da je ponudba za nakup ravenske družbe, ki je ostala brez pomembnega posla za slovensko vojsko, že precej časa v zraku. To si sicer po burnih odzivih Korošcev ob izgubi posla težko predstavlja. "Vendar ne izključujem možnosti sodelovanja s Sistemsko tehniko na področju kadrov ali sestavljanja določenih komponent," je še povedal Bobinac.

Kapitalsko povezovanje oz. nakup Sistemske tehnike s strani Gorenja v tem trenutku ni aktualno. Še vedno pa ocenjujemo, da obstaja možnost poslovnega sodelovanja z omenjeno družbo pri realizaciji projekta proizvodnje kolesnikov, so v zvezi z današnjim pisanjem časnika Finance sporočili iz Gorenja in poudarili, da mora imeti takšno sodelovanje tudi ekonomske osnove. Kot so še dodali, pri tem vidijo predvsem možnost za zaposlitev delavcev s Koroške, ki praviloma imajo potrebna znanja in izkušnje, ali izdelavo nekaterih komponent.

Vojaški oklepnik Patria
Vojaški oklepnik Patria FOTO: POP TV

Spomnimo, da je Sistemska tehnika, ki je v 70-odstotni lasti Viatorja&Vektorja, ostala brez posla za izdelavo oklepnikov. Na razpisu je zmagala finska Patria in tako pridobila 64 milijard tolarjev vreden posel za izdelavo 136 osemkolesnih oklepnikov.

V ameriški družbi General Dynamics, ki je posredni lastnik ravenske družbe, so se pretekli mesec odločili, da bo Sistemska tehnika zaradi poraza na natečaju ministrstva za obrambo ostala brez proizvodnje krpana. Po besedah člana uprave Lutza Kampmanna je za njih in avstrijsko podjetje Steyr natečaj za nabavo oklepnih vozil v Sloveniji končan, takšno odločitev pa so sprejeli, ker se projekt serijske proizvodnje brez uspeha na natečaju ne bi izplačal. Steyr, sicer 17-odstotni lastnik Sistemske tehnike, je medtem že odkupil krpana.

"Licenco še potrebujemo in jo bomo še dolgo potrebovali, saj se vključujemo v mednarodne projekte razvoja in proizvodnje različnih izvedb vozil 8X8," so za Finance sporočili s Pavčkovega kabineta. Prodajo ST pa bi lahko ovirali avstrijski solastniki, ki so svoj delež v ravenskem podjetju pridobili v zameno za licenco.

Podpis pogodbe morda še ta mesec

V kolikor bosta ministrstvo za obrambo in finski proizvajalec vojaških oklepnikov Patria do božiča s pogajanji uspela, bo pogodba o nakupu oklepnikov podpisana še do konca letošnjega leta, je dejal vodja službe za odnose z javnostjo pri ministrstvu Črt Kanoni.

V skladu z načrti opremljanja Slovenske vojske (SV) je ministrstvo za obrambo že februarja minulega leta začelo voditi postopek iskanja najprimernejšega ponudnika za izdelavo oklepnih vozil 8 krat 8, ki naj bi zamenjali tanke. Tako je k sodelovanju na razpisu, ki zaradi zaupne narave ni bilo javno objavljeno, povabilo vse možne ponudnike znotraj EU.

Sistemska tehnika z Raven na Koroškem je ministrstvu ponudila vozilo krpan 8 krat 8 po nekoliko prilagojeni Steyrjevi licenci za vozilo pandur 2
Sistemska tehnika z Raven na Koroškem je ministrstvu ponudila vozilo krpan 8 krat 8 po nekoliko prilagojeni Steyrjevi licenci za vozilo pandur 2 FOTO: POP TV

Ko se je aprila iztekel rok za predložitev ponudb za izdelavo oklepnikov, sta se na razpis odzvali Sistemska tehnika z Raven na Koroškem, ki je ponudila vozila krpan 8 krat 8 po nekoliko prilagojeni Steyrjevi licenci za vozilo pandur 2, in trzinsko podjetje Rotis, ki je ponudilo proizvodnjo oklepnega vozila patria AMV 8 krat 8 po licenci finskega podjetja Patria.

Sistemska tehnika se je kot edini tovrstni slovenski proizvajalec in kot podjetje, ki je že dobavljalo vozila za SV, nadejala, da bo na razpisu izbrana za najustreznejšega ponudnika. Prednost ravenskega podjetja naj bi bila zlasti v tem, da je krpan precej podoben svojemu manjšemu bratu valuku, ki ga SV že uporablja, kar naj bi zmanjšalo stroške in logistiko vzdrževanja oklepnikov.

Poleg tega so se v Sistemski tehniki, ki zaposluje okrog 300 ljudi, v primeru pridobitve projekta pa naj bi jih zaposlili še enkrat toliko, pripravljali na izgradnjo nove tovarne na Ravnah na Koroškem. Pridobitev projekta pa bi bila pomembna za celotno koroško regijo in tudi za številna druga slovenska podjetja, ki naj bi v procesu proizvodnje oklepnih vozil sodelovala kot poddobavitelji.

Zato je bila odločitev ministrstva za obrambo, ki je za primernejšega ponudnika junija izbralo Rotis, toliko bolj presenetljiva. V javnosti, zlasti pa v Sistemski tehniki je sprožila burne odzive. Ravenska družba je na ministrstvo vložila zahtevek za obrazložitev obvestila o oddaji naročila in predlog za zadržanje odločitve o izboru ponudnika.

Sistemska tehnika je kljub obrazložitvam vlade vztrajala. Na ljubljansko sodišče je vložila tožbo zoper državo in podjetje Rotis, hkrati pa je julija zaradi domnevnih postopkovnih nepravilnosti in nepravilnosti pri tehničnem ocenjevanju vozil zahtevala tudi revizijo postopka izbire. Vendar revizija postopka v primeru naročila zaupne narave ni mogoča.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
18. 12. 2006 08.01
Kaj so pa grebatorji! Če ne dobijo naročil se pa vrivajo notr! Na vsak način - pijavke.Luzerji
Uporabnik113189
15. 12. 2006 13.49
Načeloma velja, da če bi bila kupnina dovolj visoka, potem se V&V-ju splača prodat. Vendar v to KREPKO dvomim. Verjamem, da se precej bolj splača zdržat slabe čase. Proizvodnja takšnih vozil je vse kaj drugega kot pralni stroji in brez Sistemske tehnike v proizvodnjo Patrie pri nas ne verjamem.. Sam bi stlačil tri komercialiste v avion in na pot po svetu, ni vrag da ne bi prodal vsaj nekaj kosov..Bobinac, ki se je vladi prodal za ušiv dokapitalizacijski delež je mislil da bo svojo rit rešil z miniranjem Čuka in ravenske proizvodnje pa je že sprevidel, da so kupčije s politiko neplodne in daleč od poštenja.