Gospodarstvo

Volkswagen bo začasno zaprl tovarne v Evropi, Airbus pa za štiri dni proizvodnjo v Franciji in Španiji

Wolfsburg / Toulouse, 17. 03. 2020 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
0

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen bo zaradi pandemije novega koronavirusa konec tedna začel zapirati svoje tovarne po Evropi. Obrati bodo predvidoma zaprti dva ali tri tedne. Evropski letalski proizvajalec Airbus pa bo za preostanek tedna ustavil proizvodnjo v obratih v Franciji in Španiji. V tem času bodo izvedli ukrepe za prilagoditev proizvodnje v obdobju širjenja koronavirusa.

Proizvodnja se bo do konca tega tedna ustavila v tovarnah Volkswagen (VW )v Španiji, na Portugalskem in na Slovaškem ter v tovarnah Lamborghinija in Ducatija v Italiji, je dejal glavni izvršni direktor VW Herbert Diess. "Večina ostalih tovarn v Nemčiji in drugod po Evropi se bo začela pripravljati na ustavitev proizvodnje, ki bo verjetno trajala dva do tri tedne," je dodal.

Predstavniki delavcev Volkswagna ne razumejo, zakaj bi morali tisti, ki na proizvodnih linijah delajo tesno drug ob drugem,"za nekaj sto dodatnih avtomobilov" tvegati okužbo.
Predstavniki delavcev Volkswagna ne razumejo, zakaj bi morali tisti, ki na proizvodnih linijah delajo tesno drug ob drugem,"za nekaj sto dodatnih avtomobilov" tvegati okužbo. FOTO: Dreamstime

Svet delavcev VW je danes vodstvo opomnil, da želi jasne informacije o ustavitvi proizvodnje. Ocenil je, da je vodstvo ukrepalo prepozno, in spodbudil naj za vsako tovarno pripravi podroben načrt.

Predstavniki delavcev tudi ne razumejo, zakaj bi morali tisti, ki na proizvodnih linijah delajo tesno drug ob drugem,"za nekaj sto dodatnih avtomobilov" tvegati okužbo, medtem ko vodstveni delavci že delajo od doma.

VW se je pridružil mnogim drugim avtomobilskim proizvajalcem, ki so zaradi pandemije koronavirusa in posledičnega tveganja okužb in težav pri dobavi delov ter tudi padca povpraševanja na trgu začasno ustavili proizvodnjo.

Airbus z ukrepi sprejel navodila francoskih in španskih oblasti o pandemiji koronavirusa

Med prekinitvijo proizvodje bodo na Airbusu pripravili načrte za spremenjene pogoje dela glede higiene, čiščenja in razdalje med delavci.

Ukrepi se ne nanašajo na proizvodne obrate v drugih državah, med drugim v Nemčiji, Veliki Britaniji, Kanadi, ZDA in na Kitajskem.

Francija je sicer danes opoldne uvedla karanteno za celotno državo, ljudje bodo lahko domove zapuščali le iz nujnih razlogov. Enako je zaradi širjenja koronavirusa karanteno uvedla Španija.

Diess: letošnje leto bo težavno

Izvršni direktor VW Diess je danes ob predstavitvi podatkov o prodaji vozil v letu 2019 ocenil, da je bilo lansko leto uspešno, finančni izid so izboljšali pri skoraj vseh znamkah. Letošnje leto pa bo težavno. "Leto 2020 je zelo zahtevno. Pandemija koronavirusa prinaša za nas neznane operativne in finančne izzive, hkrati prinaša skrbi glede trajnejših gospodarskih posledic," je zapisal in izrazil prepričanje, da bodo v skupini z združitvijo moči in sodelovanjem uspešno prebrodili krizo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.