Gospodarstvo

United Group uspel začasno zadržati odločbo AVK v zadevi Sport Klub

Ljubljana, 22. 10. 2018 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrhovno sodišče je spremenilo odločitev Upravnega sodišča, ki je zavrnilo izdajo začasne odredbe zoper odločbo AVK, in sicer tako, da je zahtevi za izdajo začasne odredbe ugodilo.

Spomnimo, AVK je družbi United Group, lastnici Telemacha, naložila, da mora odprodati 13 športnih programov iz sheme Sport Klub. Ugotovila je namreč, da je lastništvo programov, ki jih je United Group kupil od družbe S.C. IKO Poland, v nasprotju s pravili konkurence in se prepove. V United Groupu so zoper odločitev Agencije za varstvo konkurence (AVK) že vložili pritožbo.

United Group je na upravno sodišče vložil tožbo, o kateri to še ni odločilo, in zahtevo za izdajo začasne odredbe, ki jo je to sodišče zavrnilo. Vrhovno sodišče pa je sedaj odločitev upravnega sodišča spremenilo tako, da je zahtevi za izdajo začasne odredbe ugodilo ter odločilo, da se izvršitev odločbe agencije odloži do izdaje pravnomočne odločbe v tem upravnem sporu. Kot so zapisali na Vrhovnem sodišču, so namreč "predlagatelji zahteve za izdajo začasne odredbe namreč po presoji Vrhovnega sodišča v skladu z 32. členom Zakona o upravnem sporu izkazali težko popravljivo škodo, ki bi jim nastala, če bi se odločba agencije izvršila. Nasprotna stranka navedenega ni uspešno izpodbila oziroma ni ustrezno utemeljila."

Iz United Group so sporočili, da "smo zadovoljni z odločitvijo Vrhovnega sodišča, da izda sodno odredbo. To pomeni, da se izvršitev odločbe Slovenske agencije za varstvo konkurence ustavi, dokler Upravno sodišče ne sprejme odločitve. Kot vedno smo želeli dosledno uporabo zakonov in postopkov, z drugimi besedami, v duhu pravne države. Še naprej bomo sodelovali z agencijo in sodišči, da bi zagotovili vse informacije, ki jih potrebujejo, in rešili to zadevo."

V United Groupu so ob izdaji odločbe AVK ocenili, da ta ne spoštuje osnovnih standardov predpisanih postopkov, da so na odločbo čakali pet let, da je izjemno diskriminatorna, da ni v skladu s pravnim redom EU, saj ozko opredeljuje trg, in da je nesorazmerna z zahtevo po spremembi lastništva.

United Group sicer želi prek podjetja Slovenia Broadband kupiti Pro plus, pod okriljem katerega program oddajata televiziji POP TV in Kanal A. AVK v tej zadevi še ni odločila, v United Group na to čakajo več kot eno leto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kokicas
22. 10. 2018 19.08
+3
Programi Šport klub naj lepo prosim ostanjo to je edino kar sploh gledam na televiziji. Plus toliko sportne vsebine s slovenskimi komentatorji nebovse lep cas na tv
hokej11
22. 10. 2018 19.26
+2
pa beden T-2, ki nima športklubov v HD, kot da smo še na katodnih ceveh!
tečnež
22. 10. 2018 17.46
+18
a to je nelojalna konkurenca?....če ima en lastnik v lasti Telekom,Siol,Planet tv pa ni sporno,ne ?