Gospodarstvo

Vrtovec ob rasti cen energentov: Izziv podjetja in daljinsko ogrevanje

Ljubljana, 21. 10. 2021 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po tem, ko je vlada v sredo znova uvedla regulacijo cen kurilnega olja, je sedaj v ospredju pomoč podjetjem. "Izziv, ki ga bo vlada skušala urediti, je pomoč podjetjem," je dejal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, ki pa ga skrbijo tudi cene daljinskega ogrevanja. Dobro novico pa so dočakali gospodinjski odjemalci Gen-I. Podjetje je sporočilo, da bodo zanje cene električne energije in zemeljskega plina najmanj do poletja ostale enake.

Še vedno je na mizi možnost uvedbe energetskega vavčerja.
Še vedno je na mizi možnost uvedbe energetskega vavčerja. FOTO: Dreamstime

"Bolj kot elektrika me skrbi daljinsko ogrevanje, kar imajo v rokah občine," je poudaril Vrtovec. Zato so po njegovih besedah na vladi govorili o možnosti uvedbe energetskega vavčerja.

S tem bi lahko po njegovih besedah pomagali najranljivejšim skupinam prebivalcev, kot je to denimo storila Francija. "Z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve se usklajujemo, da bi se določen znesek v kurilni sezoni namenil posamezni družini," je orisal.

V GEN-I najmanj do poletja ne nameravajo višati cen električne energije in zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce, so sporočili iz podjetja. Kot so še dodali, so se tako odločili kljub ekstremni rasti cen energentov na mednarodnih trgih, saj jim z digitalizacijo poslovanja uspeva učinkovito obvladovati tržna tveganja. 

Ob rasteh svetovnih cen energentov so nekateri trgovci z elektriko napovedali podražitve. A Vrtovec je ocenil, da cene električne energije za gospodinjstva ne bodo pomembno zrasle. Izpostavil je namreč, da gre za podražitve le na eno tretjino zneska na položnicah, torej v skupnem znesku te ne bodo visoke.

Zato se vlada sedaj osredotoča na pomoč podjetjem, zlasti tistim, ki nimajo zakupa električne energije za celo zimo. Pri tem je omenil Talum in Železarno Jesenice, ki porabi odstotek celotne električne energije v državi. "Upamo, da bomo imeli v roku 14 dni tudi po energetskem vrhu EU prave odgovore," je dejal.

Vlada lahko v cene električne energije za končne odjemalce poseže tudi tako, da denimo zamrzne prispevek za obnovljive vire energije in s tem zniža končno ceno, je omenil eno od možnosti.

Glede rasti cen naftnih derivatov pa je ocenil, da je prostor na področju marže, ki pa je v končni ceni zelo majhna. Marža predstavlja le osem odstotkov cene in ta se od uvedbe deregulacije ni povečevala. Dvignile so se cene osnovne surovine, v tem je težava, je povzel.

Kot je dodal, si želi, da bi EU v teh primerih delovala usklajeno. "Če vsaka država ravna po svoje, to izkoristijo špekulanti," je opozoril. Ob tem se je zavzel za večjo energetsko neodvisnost Evrope in diverzifikacijo plina. 

Golob o poslovnih odjemalcih: V težavah so tisti, ki so špekulirali

Predsednik uprave Gen-I Robert Golob vladno odločitev za ponovno regulacijo cen kurilnega olja razume kot sporočilo ljudem, da v času kurilne sezone ne bo dovolila, da bi se oderuške cene fosilnih goriv s svetovnih trgov prelile na njih. A ob tem poudarja, da je odgovornost na dobaviteljih. 

Intervencija države na področju zemeljskega plina in električne energije za gospodinjstva po njegovem ni potrebna, ker je to odgovornost dobaviteljev,  je dejal in spomnil, da sami najmanj do poletja 2022 ne bodo spreminjali cen elektrike in plina. "Če že, potem naj država pri električni energiji in zemeljskem plinu razmišlja o tem, kako bo pomagala gospodarstvu, ker tam pa mi te možnosti nimamo. Naša odgovornost je do ranljivih, v tem primeru do gospodinjstev, ne pa do celotnega poslovnega sektorja," je poudaril. 

Poslovni svet ima svoje zakonitosti, za poslovanje je odgovorno vodstvo. Gen-I ima po njegovih pojasnilih stalno komunikacijo s svojimi poslovnimi odjemalci. "Vse leto smo jim razlagali o ugodnem trenutku, kdaj je čas za kupiti, kako naj se obnašajo. Nekateri so nas poslušali, približno polovica je takšnih, ti so zelo srečni. Nekateri drugi so si inštalirali sončno elektrarno, ker smo jih k temu tudi nagovarjali, ti so še posebej srečni," je dejal Golob in dodal: "Če želite imeti na dolgi rok stabilne cene, si omislite brezogljični vir."

Nekateri poslovni odjemalci pa so, čeprav niso iz energetike, po njegovih besedah špekulirali in so si rekli, da je cena sicer nizka, ampak mogoče bo pa še nižja, in so raje čakali. "Zdaj pa kliče na pomoč državo. Ampak odločitev, da so se znašli v tej situaciji, je vsaj v polovici primerov njihova lastna. Odgovornost pa je 100-odstotno pri njih," je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Holy50
21. 10. 2021 19.29
+1
Jao so pa našli ministra.
kakafonijaprava
21. 10. 2021 17.59
+1
kake te kvasi, vrtovec, ogreval se bomo iz farovžov na daljinsko, jezus bo rekel toplo besedo in bomo bili ogreti, porka Madona!
JAZsemTI
21. 10. 2021 15.49
+1
S čim vse se bodo še spravili nad ljudi? Narod lahko do neke mere stiskaš potem pa kotel raznese...
El Toro
21. 10. 2021 15.30
+12
Veliko nas razmišlja, da gremo iz Petrola na GEN-i. Eni imajo očitno nenasiten želodec in bodo raje ob komitente, kot da bi dobiček spravili na razumno raven.
joze drugi
21. 10. 2021 15.43
-1
saj ti piše da samo do polovice leta. A se boš vsake pol leta prestavljal? Cene se umirjajo in bo tudi Petrol do takrat že znižal ceno.
GAYPROPAGANDA
21. 10. 2021 15.28
+2
Sama špekulacija!
biggbrader
21. 10. 2021 15.12
+3
Zakaj lažete ???? GEN - i, je meni podražil za cca. 100 %. Ne verjemite tem NG nategunom.
TistoPravo
21. 10. 2021 15.22
No napiš kako ceno maš nižjo in višjo tarifo....mislim da imajo rednik cenik tam okrog 0,068 višja in 0,035 nižja...za 100% bi pomenilo, da imaš zdej dvojno ceno :)
zoran pušenjak
21. 10. 2021 15.08
+2
Bomo edina država v EU kjer se iščejo samo rešitve brez učinka
MTM AUDI
21. 10. 2021 14.53
+2
Kje so zdaj tisti ki so govoril da bomo 2 Švica sramota ena velika!!! Cel balkan nas prehiteva po levi in desni gospodarstvo propada ljudje zivijo iz dneva v dan vse tezje??? Kaj nas se caka nekatiri ze zdaj nimajo za poloznice pa posteno delajo En kup dreka so pa lazi nam stalno prodajajo o zdravstvu pa bolj da smo tiho.. samo se malo pa se bo cel sistem sesul.. in kaj potem?????
tavbix
21. 10. 2021 14.46
+1
Predvolilni bombončki, v resnici se jim pa je.be za narod.
AZ09.J
21. 10. 2021 14.44
+2
Ni vse tako enostavno kot zgleda. Primer: si dobavitelj, ko je cena elektrike 50€/MWh (0.05€/kWh, kot je bilo do maja 2021). Do tebe pride bodoča stranka in ti pove, da ima porabo v zadnjem letu v pasu 1MW (1MWh na 1h). Ti preveriš podatek in to drži, zato zakupiš elektriko za naslednje leto v pasu 1MW po ceni na trgu in stranki daš v podpis pogodbo za 55€/MWh (10% popusta) ...no potem pa po dveh mesecih stranka poveča proizvodnjo in porabi 2MW v pasu, torej moraš ti kot dobavitelj na borzah kupovati 1 MW v pasu. To ni problem, dokler so cene na borzi približno enake kot pogodbene. Ko pa ta cena iz 50€/MWh naraste na 300€/MWh kot se dogaja sedaj, pa vsako uro z zgolj eno stranko s pimerom zgoraj narediš 250€ minusa... To je realnost in zato je en slovenski dobavitelj že propadel, drugi pa svojim večjim porabnikom prekinjujejo pogodbe. Kriv pa dejansko ni nihče, saj tudi dobavitelj ni moral kar pokupiti 3MW v pasu za 1 leto naprej, ker je to treba vnaprej plačat, tega denarja pa nima kje dobit. Povečanja proizvodnje v takem obsegu pa tudi ni moral predvidet
TistoPravo
21. 10. 2021 15.05
+1
Premalo gospodinjskih strank....te je najtežje pridobit, saj jih kar 70% še nikoli ni menjalo dobavitelja...brez dobrega ozadja gospodinjskih odjemalcev, ki so konstantni porabniki....na podlagi tega tudi konkretni dolgoročni zakupi, ki jih v primeru manjše porabe gospodijstev flikaš lahko poslovnih porabnikom v takih primerih...
TistoPravo
21. 10. 2021 14.36
+1
Kot kaže ima Gen-i najmanj gorenjcev v pogači strank...oni še predlanska drva kurjo. Tisti ponudniki, ki imajo take racionalneže...se jim pač ne izzide in v prihodnosti se jim bo še manj. Namreč, določena dinamika porabe mkra bit. Od nedotaknjenih vtičnic nobena firma ne bo preživela!
damijan37
21. 10. 2021 14.32
+2
Evo zamennjati ponudnika pa je
AlternativeFacts
21. 10. 2021 14.29
+2
Vrtovec še vedno vztraja, da smo na varni strani?
Blue Dream
21. 10. 2021 14.29
+5
Temu tipu se najbolj pozna uživanje kokaina od vseh v hunti
2fast4
21. 10. 2021 14.05
+5
Vrtovec po domače nima pojma...
sinhron
21. 10. 2021 13.52
+6
Torej le nismo na varni strani , kot je pred nekaj dnevi trdil NSI-jev minister Vrtovec , je leporečil, je torej zavajal ali lagal , kar na njegovo izobrazbo " ne bi " smelo biti ! Kaj pa država ? Bo reagirala s svojo regulatorno močjo ali pa bo samo podelila nekaj bonbončkov in to je to . POVIŠANJE CEN ENERGENTOV PA BO POTEGNILO ZA SEBOJ VERIGO PODRAŽITEV IN SPRAVILO ŠE VEČ LJUDI V BREZUPNO STANJE REVŠČINE !
ad21
21. 10. 2021 12.52
+0
Pri Milki Planinc smo imeli Bone za gorivo. Danes so to Vavčerji kot v turizmu.