Gospodarstvo

Vrtovec od 2TDK pričakuje spoštovanje smernic EU na področju javnega naročanja

Ljubljana , 10. 06. 2020 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec od družbe 2TDK pričakuje spoštovanje smernic EU na področju javnega naročanja, ko gre za izvajalce iz tretjih držav in kjer obstaja nevarnost socialnega dumpinga. Pričakuje pa, da bo 2TDK sledil časovnici projekta drugi tir. Razpis za glavna dela je v teku, v 2TDK računajo, da bodo pogodbo podpisali letos.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec na poslovnem zajtrku AmCham Slovenija.
Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec na poslovnem zajtrku AmCham Slovenija. FOTO: AmCham Slovenija

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v današnji razpravi na zajtrku Amchama napovedal pospešitev aktivnosti na projektu drugi tir med Divačo in Koprom. Z glavnimi gradbenimi deli je treba po njegovih besedah začeti prihodnje leto, kar napovedujejo tudi v 2TDK.

Razpis za glavna gradbena dela je v teku, v 2TDK pa računajo, da bodo pogodbo z izvajalci podpisali v zadnjem letošnjem četrtletju. V igri za glavna dela ostajajo predvsem kitajska in turška podjetja, kjer obstaja tveganje socialnega dumpinga, saj domača in večina evropskih podjetij tako nizkih cen ne more ponuditi. Za preprečevanje slednjega je EU sprejela smernice na področju javnega naročanja, ki jih je vlada v slovensko zakonodajo prenesla z zakonom za hitrejši zagon strateških investicij. Po Vrtovčevih besedah je treba te smernice spoštovati tudi pri drugem tiru in v projekt v večji meri vključiti regionalne gradbene igralce, saj bo tako več denarja od njegove izvedbe ostalo tudi v Sloveniji. "Prav je, da pristojni, tudi 2TDK, razmislijo o tem, kako te smernice vključiti v izvedbo projekta," je dejal.

Po informacijah številnih medijev si naj bi ministrstvo prizadevalo za razveljavitev razpisa za glavna gradbena dela, pri čemer pa na ministrstvu izpostavljajo, da je za vodenje postopkov javnih razpisov odgovorna uprava družbe 2TDK.

V 2TDK pojasnjujejo, da zaenkrat sledijo časovnici izgradnje drugega tira med Divačo in Koprom. Izpostavili so, da morajo delovati skladno s temeljnimi načeli javnega naročanja in so zavezani h gospodarni porabi javnega in evropskega denarja.

"Družba je in bo spoštovala vso zakonodajo in ravnala z vso potrebno skrbnostjo, da bo kar najbolj optimalno izpeljala projekt. Zadnje zakonodajne spremembe še niso dokončne, saj vlada še ni določila seznama projektov, za katere zakon velja. Ne glede na to pa zakon preučujemo. V primerih nejasnosti pa se bomo za pomoč pri tolmačenju obrnili na ustrezne državne organe," so pojasnili v 2TDK.

V 2TDK ob tem opozarjajo, da bi razveljavitev razpisa za glavna gradbena dela, ki je trenutno v teku, pomenila dodatno zamudo pri projektu, ki se pripravlja že dobri dve desetletji in pri katerem je bilo med drugim izgubljeno vsaj leto dni zaradi dveh referendumov.

"Časovni zamik bi prav tako pomenil oz. resno ogrozil do pol milijarde evrov načrtovanih sredstev: 250 milijonov evrov evropskih nepovratnih sredstev in do 250 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke (EIB) ter dodatno ogrozil financiranje projekta s strani komercialne banke," so izpostavili.

Pokrivanje tako nastalega manjka v finančni konstrukciji bi lahko tudi za več let zavrlo izvajanje projekta, so še dodali v projektni družbi. "Vse to bi dodatno pomenilo izgubo podpore projektu pri EU institucijah, bistveno pa bi okrepilo logistično panogo sosednjih konkurenčnih držav, ki projektu drugi tir ves čas nasprotujejo, saj si v primeru zamika projekta obetajo ogromne koristi za svoje gospodarstvo," svarijo v 2TDK.

Vrtovec je po drugi strani danes ob odprtju novega ro-ro priveza v Luki Koper izpostavil, da je drugi tir zapeljan tako daleč, da ga ne more nič več ustaviti. "Tudi če pride morebiti zaradi takšnih in drugačnih razlogov do ponovitve razpisa, to ne bo pomenilo, da bi izgubili finančna sredstva ali bi se zgodilo kaj drugega. Zaradi tega, ker je projekt predaleč, enostavno," je bil jasen.

Prepričan je, da morebitna ponovitev tudi ne bi pomenila nobenih zamud pri izvajanju projekta. "Zagotovo ima 2TDK te stvari vračunane, če pride do razveljavitve. Saj ni nujno, da pride do razveljavitve zaradi tega. Morebiti pride zaradi kakšnih drugih razlogov in to 2TDK zagotavlja, da ima vračunano," je dodal. "Karkoli bo, zagotavljam, da ne bo pomenilo zaostanka pri izgradnji drugega tira," je dodal.

Že na jutranjem dogodku je Vrtovec izpostavil, da bi lahko na primer celoten razpis padel na državni revizijski komisiji. Kot je poudaril, je odgovornost 2TDK, da ne glede na posledice vodi postopek v skladu s časovnico. "Lahko diskutiramo, zakaj smo tisti zid na Štajerskem merili več kot eno leto in še zdaj nismo začeli z gradnjo Glinščice," je bil kritičen. Ob tem je izpostavil, da moramo sicer gledati naprej, ne nazaj, 2TDK pa mora delati v časovnem okviru ne glede kaj se lahko zgodi v okviru razpisa, je bil jasen.

V Kopru se je minister dotaknil tudi prenosa 2TDK na Slovenske železnice (SŽ). Kot je pojasnil, so že pridobili pravna mnenja. Obstajajo določena tveganja, treba pa se bo usesti tudi SŽ, spremeniti zakonodajo ter utemeljiti pravne postopke, šele potem lahko pride do prenosa, je pojasnil.

Vrednost projekta, na katerem naj bi se okoli 700 milijonov evrov vredna glavna gradbena dela začela prihodnje leto, je v tekočih cenah brez DDV ocenjena na skoraj 1,2 milijarde evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
10. 06. 2020 18.16
+4
2TDK ni namenjen evropskim smernicam, ampak da strici iz ozadja počrpajo miljardo za projekt in ga 200 miljonov odvodijo v svoje žepe, ne da bi ljudstvo za to izvedelo. Nekako tako, kot se je nekaj 3,3 miljonov evrov našlo v sefu Rotnika, potem pa čudežno izginilo, da ni bilo potrebno plačati davka in se vprašati po izvoru premoženja.
Hasan
10. 06. 2020 16.42
-1
Vrtovec je dokončal teološko fakulteto.Kot dopolnilni predmet je imel popoldan par ur tečaj v vezi infrastrukture v državi,tako da je za ministra sposoben.
NovodobnoSuženstvo
10. 06. 2020 16.31
+2
Vrtovec od 2TDK pričakuje spoštovanje neformalnega in internega dogovora ter nagrado nakazano v davčno oazo v dogovorjenem roku!!!!!
Sosed Sosedov
10. 06. 2020 16.04
+2
Kako je pa ta sonček zadovoljen, odkar je minister. Pa saj kar sije.....
Lakiluk
10. 06. 2020 15.59
+10
Kako se nam 1,2 milijarde EUR kar naenkrat zdi malo denarja proti vsem milijardam, ki jih je vlada razdelila vsem upravičenim in neupravičenim s korona zakoni.
wolfterier
10. 06. 2020 15.54
+5
Davkoplačevalci pričakujemo nad Alenkino mafijo strog nadzor !!!
Slovenijavmojemsrcu
10. 06. 2020 15.53
+5
Torej je boljše da se spet preplava..kot pa da Kitajci po Dumping ceni naredijo..narobe svet
mikitr
10. 06. 2020 15.52
+2
Ko bodo prišči na vrsto aneksi,naj Vatovcu damo kramp in lopato,pa naj dela sam,če drugi ne bodo .
mikitr
10. 06. 2020 15.50
+11
Se bi mi zdelo čisto pošteno ,da delajo domači,kljub nekoliko nižji ceni,toda,to ponavadi pomeni vzvood za koruptivna dejanja,krajo,anekse,podražitve,.....skratka,če ne gre 50% v žepe doloženih,se projekt ne zaključi.
TolstojV
10. 06. 2020 15.39
+9
Še en minister ob Počivalšku ki pripravlja kiruptivni teren za domačo kradljivo falango. Če pri izbiri za Karavan#ki predor ni bilo težav s nižjimi cenami od naših vedno istih zakaj bi morali delati v lastno škodo ker Vatovec pravi da naj spoštujemo EU priporočila ki sicer niso zakon kar potemtakem voda na mlin dragim Slovenskim monopolnim podjetjem. Koliko bo za ta stališča dobil v žep Vatovec bomo videli ko bo zagovarjal stališče za slovenske izvajalce ki so za II tir finančno oderuški in škodljivi za proračun a za Vatovčev žep pa še kako sprejemljiv!
Generacija56
10. 06. 2020 15.27
+2
Vso trobezljanje po medijih je le drenjanje pri koritu! Zato, odrezati in konec!
Generacija56
10. 06. 2020 15.24
+7
Smernice EU ne upoštevajo korupcije v Sloveniji, kjer so vsi vodilni, ali zaprti, ali v postopkih. Slovencem sploh več ni za zaupati kakršnegakoli projekta! Ker kradejo, kot srake! Kot sem danes že zapisal, dati izvedbo Kitajcem, ki bodo vse naredili sami. Brez možnosti podkupovanja, na ključ! In bo mir...
BETONSKI
10. 06. 2020 15.26
+9
Naj dajo ponudbo in potem na ključ,toliko denarja in nič več,bo najbolj pošteno brez dodatnega denarja že na začetku bomo vedeli koliko nas bo to stalo,ker če ne bo to blizu 2 miljardi.
man1983
10. 06. 2020 15.19
+5
Vatovec te bo Alenčica dala likvidirat če ji boš vse poštene posle zahebal
bik123
10. 06. 2020 15.15
+10
ko teolog pametuje o zelezniskem projektu s pravno ekonomskega vidika... tezka smo mi svica
BETONSKI
10. 06. 2020 15.09
+8
Tak človek mora pregledati razpisno dokumentacijo,popis,vse mora imeti v mezincu,takrat ne bo zahtevkov ,ker ne bodo upravičeni,jaz sem za svojo hišo naredil tak popis ,da nepredvidenih in dodatnih del ni bilo,pa je bil popis zelo zahteven,res pa je da vsak tak pregled zahteva čas,sicer pa PROJEKTANT in izdelovalec popisa je za to najbolj odgovoren,tudi s svojim premoženjem,zato so zavarovanja projektantske odgovornosti v tujini draga.
BETONSKI
10. 06. 2020 15.00
+3
Pri polni zavednosti lahko trdim da bo končna cena projekta najmanj 50% večja. Vprašam sedaj . Kdo bo za to odgovoren? Tako osebo treba določiti pred projektom in jo dobro plačati,da bo bdel nad vsemi ZAHTEVKI. Samo predlagam. Verjemite g. Vrtovec se osebno poznava in vem kaj govorim,samo tako bo pred vami prava politična kariera.