Gospodarstvo

Bodo stavko stopnjevali?

Ljubljana, 16. 01. 2006 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzdrževalci železniških prog so zaradi neudejanjenih določil dogovora s Holdingom SŽ za štiri ure prekinili delo.

Železniški vzdrževalci so začeli stavkati
Železniški vzdrževalci so začeli stavkati FOTO: POP TV

Članice in člani Samostojnega sindikata progovzdrževalne dejavnosti Slovenije so danes zaradi neudejanjenih določil dogovora, ki so ga sredi lanskega decembra podpisali s predstavniki Holdinga Slovenske železnice, stavkali. Kot je pojasnil predsednik omenjenega sindikata Roman Jakopič, je stavka potekala brez posebnosti, če z delodajalci ne bodo sklenili dogovora, pa nameravajo v začetku februarja stavko zaostriti.

Za zdaj v sindikatu odziva delodajalcev še nimajo, zato po Jakopičevih besedah o nadaljnjem razvoju dogodkov težko govorijo. Če se s Holdingom Slovenske železnice ne bodo uspeli dogovoriti glede predlogov, ki bi izboljšali razmere v dejavnosti oz. izpolnili stavkovne zahteve, pa bodo v začetku februarja ponovno stavkali.

Stavka bo, kot je povedal Jakopič, nekaj ur daljša, morda pa se bodo odločili za prekinitev dela za celoten delovni čas. Poleg tega tudi ne bo izjem, kot je bila današnja, ko so vzdrževalci prog kljub stavki proge pregledali.

Sindikat je stavko napovedal že sredi lanskega novembra, sredi decembra pa so se odločili stavko zamrzniti, saj so se s predstavniki Holdinga Slovenske železnice dogovorili o izpolnjevanju stavkovnih zahtev. Zahteve naj bi izpolnili do 15. januarja, kar pa se ni zgodilo, so se odločili za stavko.


Stavkovne zahteve sindikata sicer ostajajo enake: zagotovitev primernih pogojev za vzdrževanje infrastrukture ter ustreznih delovnih pogojev, zagotavljanje potrebnega števila delavcev na določenih izvršilnih delovnih mestih, spoštovanje delovnopravne zakonodaje, pa tudi sprejem ukrepov za izboljšanje poslovnih rezultatov železnic.

Kot je razložil Jakopič, sta se pogajalski skupini vnovič sestali minuli petek. Poslovodstvo je pripravilo pisni odgovor, vendar ta ni odražal dogovora, ki sta ga strani sklenili. Ob preverjanju razmer na terenu pa so ugotovili, da niti eno določilo dogovora ni bilo niti delno uresničeno, kaj šele v celoti, je poudaril Jakopič.

Datum ponovnega sestanka pogajalskih skupin še ni določen. Jakopič je povedal, da so se v petek dogovorili le, da se bodo po stavki dogovarjali o točnem datumu in nadaljevali s pogovori.


SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni