Gospodarstvo

Največji proizvajalec robotov na svetu v Kočevju odprl prvo evropsko tovarno robotov

Kočevje, 08. 04. 2019 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Največji proizvajalec industrijskih robotov na svetu v Kočevju uradno odpira svojo prvo evropsko tovarno robotov. Ta sicer že od novembra lani obratuje poskusno, prinesla pa naj bi 200 novih delovnih mest. "Prihodnost je že skoraj tu, in če se bomo zapirali v stare okvirje, bosta šla razvoj in tehnologija mimo nas. Iskrena hvala vsem, ki ste vložili ves svoj trud in zanje, da smo danes lahko tukaj, " je dejal Šarec.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prva evropska tovarna robotov
    02:27
    Iz 24UR: Prva evropska tovarna robotov
  • Iz SVETA: Odprtje tovarne robotov
    02:45
    Iz SVETA: Odprtje tovarne robotov

Marjan Šarec je v svojem nagovoru izrazil veselje, da so tako visokotehnološko tovarno odprli ravno v Kočevju, ki je dolga leta veljalo za nerazvito, zapostavljeno in celo neperspektivno območje.

Za izvedbo in pridobitev Yaskawine kočevske naložbe je pohvalil na prvem mestu kočevsko občino in župana Vladimirja Prebiliča, na drugem mestu pa prejšnjo vlado z njenim predsednikom Mirom Cerarjem in ministrom Počivalškom, ki sta po njegovih besedah vztrajala pri projektu.

Povzel je, da lahko Slovenijo in svet v prihodnost vodi le visoka dodana vrednost, ko je to primer danes odprte kočevske tovarne.
Povzel je, da lahko Slovenijo in svet v prihodnost vodi le visoka dodana vrednost, ko je to primer danes odprte kočevske tovarne. FOTO: Damjan Žibert

Ocenil je, da imata Slovenija in Japonska tradicijo dobrih odnosov in da se bodo ti še stopnjevali. "V sodelovanju se rodijo najboljše ideje," je ob tem poudaril. Nadaljeval je, da si podobnih naložb želi še v prihodnje in pa tudi, da bi znali do teh priti še hitreje kot v primeru Yaskawe.

Povzel je, da lahko Slovenijo in svet v prihodnost vodi le visoka dodana vrednost, ko je to primer danes odprte kočevske tovarne.

Počivalšek pa je v svojem nagovoru najprej izrazil veselje, da so tovarno uspeli zgraditi v dveh letih in pristavil, da so visoko tehnologijo in razvoj tako prinesli tudi v odročnejše slovenske kraje. Primer izgradnje Yaskawine tovarne je po njegovem tudi dokaz, da lahko v Sloveniji nekatere zadeve izpeljemo skupaj in kljub vsemu hitro.

Marjan Šarec je v svojem nagovoru izrazil veselje, da so tako visokotehnološko tovarno odprli ravno v Kočevju,
Marjan Šarec je v svojem nagovoru izrazil veselje, da so tako visokotehnološko tovarno odprli ravno v Kočevju, FOTO: Damjan Žibert

Japonska korporacija Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, je v Kočevju po dveh letih gradnje odprla novo tovarno industrijskih robotov in evropski center za razvoj robotike. Tovarna pa bo tako uradno začela proizvodnjo šestih industrijskih robotov za trge Evrope, Bližnjega vzhoda, Afrike in Rusije.

Kočevje je sicer Yaskawa izbrala kot prvi kraj v Evropi za proizvodnjo industrijskih robotov in s tem tudi za prvo tovrstno Yaskawino tovarno zunaj Azije. 

Direktor novoustanovljene kočevske družbe Yaskawa Europe Robotics Hubert Kosler je na današnji novinarski konferenci ob odprtju tovarne povedal, da bo nova tovarna dopolnila proizvodne zmogljivosti na Japonskem in Kitajskem ter pokrila približno štiri petine evropskega povpraševanja po robotih Motoman.

Tovarna bo izdelovala sedem tipov robotov, je še dejal Kosler.

V Kočevju stavijo na prenovljeno železniško povezavo do Ljubljane

Predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe Bruno Schnekenburger je povedal, da se Yaskawa z novo proizvodnjo industrijskih robotov odziva na okrepitev povpraševanja po teh v Evropi ter na trgih Bližnjega vzhoda, Afrike in Rusije, njihov cilj pa je lokalizacija dobavnih verig in skrajšanje dobavnih rokov.

To jim bo omogočilo hitrejši odziv na potrebe regionalnega trga in strank. Sicer pa v Kočevju stavijo na prenovljeno železniško povezavo do Ljubljane, ki jim bo omogočila boljšo povezavo s koprskim pristaniščem, je dodal Schnekenburger.

Yaskawa prinaša 200 novih delovnih mest 

Nova tovarna meri 120 krat 92 metrov, ima nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov uporabne površine. Do leta 2023 naj bi zaposlovala približno 200 ljudi, letno pa bo izdelala 6000 robotov. Slovenija je sicer to 24,6 milijona evrov vredno naložbo podprla s 5,6 milijona evrov.

Odprtja tovarne ob 15. uri se udeležujejo tudi predsednik vlade Marjan Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek in evropska komisarka Violeta Bulc.

Yaskawini vodilni so ob polaganju njenega temeljnega kamna povedali, da bodo poleg tovarne, ki bo izdelovala industrijske robote, odprli še center za raziskave in razvoj. S tem bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti, sicer pa Yaskawa sodeluje s ljubljanskima fakultetama za strojništvo in za elektrotehniko ter z Inštitutom Jožef Stefan.

Japonska korporacija Yaskawa Electric je sicer leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije. Za novo tovarno robotov v Kočevju so ustanovili podjetje Yaskawa Europe Robotics, razvoj in proizvodnja robotov.

Proizvodnja v Sloveniji naj bi zadovoljila okoli 75 odstotkov tržnih potreb korporacije v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki.
Proizvodnja v Sloveniji naj bi zadovoljila okoli 75 odstotkov tržnih potreb korporacije v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. FOTO: Damjan Žibert

Sledi novi obrat za proizvodnjo elektromotorjev?

Je pa Stern maja lani s slovenskim gospodarskim ministrstvom in kočevsko občino podpisal tudi pismo o nameri postavitve obratov za proizvodnjo elektromotorjev in elektronskih komponent. V njem naj bi zaposlili do 250 ljudi, v Kočevje pa naj bi Yaskawa tako skupaj prinesla do 500 zaposlitev.

Naložba naj bi stala od 20 do 30 milijonov evrov. Stern je dejal, da naj bi zemljišče za dodatna obrata zagotovili nekje do aprila letos. Vse skupaj bo Yaskawa v prihodnjih letih potrebovala okoli sedem hektarov dodatnih zemljišč, proizvodnja pa naj bi stekla najpozneje v dveh letih. Tovrstno proizvodnjo ima Yaskawa sicer že na Škotskem, kočevska obrata pa bosta evropske zmogljivosti še okrepila.

Proizvodnja v Sloveniji naj bi zadovoljila okoli 75 odstotkov tržnih potreb korporacije v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, za tiste robote, ki bodo še naprej prihajali z Japonske, pa bo Slovenija osrednja točka za distribucijo.

Novi obrat nameravajo zgraditi ob danes uradno odprti kočevski tovarni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
09. 04. 2019 17.53
-5
Spet vidim samo jamranje in stokanje. Mogoče ste pa nekateri obupali ko vidite kako se vse razvija, za primitiven, neizučen folk res ne bo dobrih delovnih mest. Pa vidim da se v Sloveniji stalno govori o minimalni plači, pa v industriji, mislim da bi študenti, penzionisti, pa mamice... delali po nekaj ur na teden za minimalno plačo po 10 eurov na uro.
KladivoSi
18. 04. 2019 21.31
-1
Bravo nikhrast! Vse je črno, ne gleda kaka je novica..To so tisti, ki tako vneto pluvajo po slovenskih stvareh samo pod drugimi niki. Dejstvo je, da če ima tehnik ali inžiner znanje in prakso, ima tudi primerno plačo. Podjetje, ki dela na dodani vrednosti ne zaposljuje kader zaradi poznanstev, pač pa zaradi znanja iz katerega obrača denar. Yaskawa pa je zagotovo podjetje, ki je ta potencial zaznalo, v bližini je univerza, luka, stroški dela so primerni..tako rekoč pa je v srcu evrope.
Pa kaj
09. 04. 2019 14.36
+6
dobrodošli Ljubljančani..plača 750e, cesta v kontra smer super, stanovanj kukr češ..barakarjev tudi polno, ti vas bodo lahko maltretiravi v lokalih, trgovinah.. pridite..
hotchilipoper
09. 04. 2019 09.00
+2
Počasi postajamo kitajska delovna sila,za pest riža.
Hulk Zalepi
09. 04. 2019 08.59
-3
nova doba suzenjstva v spodnjih fukavcih
hotchilipoper
09. 04. 2019 08.58
+2
Kar delajte,pa nič jamrat
eurosapiens
08. 04. 2019 21.45
+20
super ... to bo priložnost za inžinerje in znanstvenike iz Kočevja in Afrike
motorka57
08. 04. 2019 21.33
+26
....ja politiki se tu slinijo,cesta do Kočevja je katastrofalna,železnica je druga žalost,ljudje se vozijo v Lj uro in pol,za dobrih 60 km.... Politiki se pa kitijo in hodijo na po žr ...je. Tega le Počivalška bo raz gnalo,od ban ketov in nadu osti .... Za nič ni denarja,vse se nekam v nedogled prelaga... Ja folk pa do kdaj bomo še to gledali in volili te umske .....
trac
09. 04. 2019 07.54
+7
Ja železnico že ne vem koliko let obnavljajo, prava katastrofa. Morda se bo zdaj tudi tu kaj premaknilo.
RAZOČARAN2
08. 04. 2019 20.05
+16
Človek se razvija od dela ne od jela.
motorka57
08. 04. 2019 21.27
+10
Inred
08. 04. 2019 20.03
+16
Ja, za mizerne plače.
KladivoSi
18. 04. 2019 21.20
-1
Če ni dela ne paše, če je delo so plače mizerne..Bodite srečni, da je neka fabrika, ki ima perspektivo postavljena. Glede na kader, ki se rabi v teh podjetjih se nikakor ne bo delalo za minimalca, tukaj z triletnoi šolo nimaš kaj delat. Tehniki in inžinirji, ki nekaj znajo pa ne delajo za minimalca, tak da be buč strelat.
Deo30
08. 04. 2019 19.48
+14
In kaj dela Šarec tam zraven,ko se štulijo povsod.Upajmo da bo narodu bolše tam,ne pa da bo čez par let,ja ta tovarna obratuje z toxso nevarnimi snovmi in dimnih izpustov je preveč......
šumar
08. 04. 2019 19.12
+36
sm se pozanimal plača je dobrih 600€ sramota
Kollerik
08. 04. 2019 19.23
+31
šumski...če je to res, potem vemo, kam pes taco moli. Slovenija, dežela drugorazredne delovne sile (in prvo razrednih moneyžerjev, press....)
Opta Musi
08. 04. 2019 19.35
+13
667€ je minimalna neto kar sploh lahko dobiš, brez dneva delovne dobe, brez vseh ostalih dodatkov, kot so na pogoje, izmensko delo, stimulacija itd.
šumar
08. 04. 2019 19.35
+9
šumar
08. 04. 2019 19.41
+27
Opta Musi
08. 04. 2019 19.53
+8
Socialne tudi ne talajo kar povprek, so vedno bolj zajebani pogoji. Veš kakšni?
Opta Musi
08. 04. 2019 19.54
+17
Pa btw, še vedno bolje živim s 700 kot s 400.
diMarzio
08. 04. 2019 20.08
+7
Pa še to ne vem, kje bojo dobili delovno silo... medvedi nimajo ravno visoke izobrazbe...
Uporabnik458403
08. 04. 2019 18.38
+27
Malo si poglejte investicije po madzarski. Madzari bodo v par letih pred nami....da ne omenjam koliko novih avtocest gradijo............
Deo30
08. 04. 2019 19.42
+13
Janez Demšar
08. 04. 2019 18.31
+30
Pogledal komentarje in večina je negativnih, ali pa zaganjajo fovšijao. Če ene eno in drugo pa otepajo s suženjstvom, nizkimi plačami in bogsigavedi s čim še. Dajmo vsi tisti, ki ste tako blazno pametni in pogumni, ustanovite podjetje, začnite posel, postavite tovarno, zaposlite druge.... Dajmo, dajmo, da vas vidimo junake anonimne. Janez Demšar
ooResnicA
08. 04. 2019 18.16
-20
....bravo Janez Janša dobro firmo si pripeljal v SLO....
dr.Megla
08. 04. 2019 17.55
+45
Naj vam naj bo jasno; dokler vas bo 1.000.000.00 v javni upravi, 150.000 na borzi in 600.000 v penziji bodo plače v gospodarstvu take kot so... izračunajte si, koliko nas dela za vas lenuhe.... Izzvzamem edino med. sestre...
Pametolog
08. 04. 2019 17.34
-12
Yaskawa=Yakuza=pranje denarja, poglejte si tisga japonca, dam roko v ogenj, da ima na hrbtu tetoviranega Zmaja, Prebelič pa jagnje
nikhrast
08. 04. 2019 16.42
+5
Saj še sam ne razumem ta plačni sistem v Sloveniji, da bi pa to razložil kakšnemu delavcu ali pa sindikatu, pa mission impossible. Plača se vsaka ura, malco in prevoz plača vsak sam, sindikat pa naj še poskrbi za penzion, dodatno zdravstveno zavarovanje, način odpuščanja, odpravnino...
Kollerik
08. 04. 2019 18.54
+10
Se strinjam! S tem, da se nam odprava stroškov - dodatkov, npr. za malico, prevoz... potem odrazi v večji osnovi. Z večjo osnovo pa v večji pokojnini! Bo šlo?? Ne verjamem, da bo.....
Kollerik
08. 04. 2019 18.54
+2
Fulano in Beltrano
08. 04. 2019 16.29
-9
"Problem"takih podjetij je v tem, da na sami lokaciji in v bližini ne najdejo dovolj "kandidatov". Prej ali slej se k njim vozijo iz krajev oddaljenih tudi 100 km. Kar pomeni, da fantje ob "skromni plači" 700 evrov dobijo še 500 evrov za prevoz. Vozijo se po 4 skupaj, kar pomeni, da ima dejansko plačo 1100 evrov. Plus regres, božičnico in morebitno nagradno plačo. Kar ob slovenski mentaliteti, da ob 14.02 v podjetju ni več nikogar - ni niti najmanj slabo. Povzetek: ob vsesplošni jamrariji ni države na svetu, kjer bi se za tako malo dela - tako dobro živelo. Kave, podaljšani odmori, pavze za cigaret, dodatne pavze za še posebej iznajdljive......malica, ki namesto pol ure traja 50 minut....
Pa kaj
08. 04. 2019 16.22
+20
skopirajte si ta post in bomo čez dve leti govorili o tem, koliko je zaposlenih in kaj vse so odprli...v tem trenutku niso niti na 1/4 obljub. zaradi kartelnega dogovora med podjetji, pa so kljub pomanjkanju kadra, plače ostale enake.
Chrome
08. 04. 2019 16.03
+31
Zanimivo, sam sem mislil da je KUKA največji proizvajalec, glede na to, da so to najbolj pogosti roboti v avto industriji. Drugače pa pohvalno, rabimo napredna podjetja, ker roboti bodo vedno bolj v uporabi. Pri nas v podjetju, ker primanjkuje ljudi v proizvodnji le te zamenjajo roboti, stvar nam seveda olajša to, da smo uvoznik za Staubli robote.
BMWmojster
08. 04. 2019 16.35
+9
Kuka je daleč najbolj kvalitetna, temu je primerna tudi cena💶
vicente
08. 04. 2019 16.42
-10
največji proizvajalec je Fanuc.ostali so precej zadaj
GOOD vs. EVIL
08. 04. 2019 16.59
+6
McLarnovc
08. 04. 2019 19.19
+2
Glede velikosti je prav povedal. Fanuc je dalec najvecji proizvajalec indrustrijskih robotov.
Diebaumaister
08. 04. 2019 20.17
+3
Fanuc je kot Kitajska roba samo kvantiteta, KUKA je vodilna kar se tiče razvoja in uporabnosti.
vicente
08. 04. 2019 21.47
+1
ja res je kuka in yaskava oz motoman odpirata delovna mesta v proizvodnji fanuc jih odpira samo v razvoju ker pri fanucu roboti delajo druge robote
vicente
08. 04. 2019 21.49
+1
KUKA je Kitajska ker so jih Kitajci kupili in s tem so si kupili vstopnico v nemško avto industrijo.