Gospodarstvo

Z ljubljanskega letališča spet redni leti v Berlin

Brnik / Berlin, 02. 08. 2018 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
8

Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet je spet vzpostavil neposredno letalsko povezavo med Ljubljano in Berlinom. Med Brnikom in berlinskim letališčem Tegel bo letel trikrat tedensko. Povezava bo 'vzpostavljena' do 10. novembra, nato bo sledila pavza. Cene za enosmerno letalsko vozovnico se začnejo pri dobrih 20 evrih.

Več videovsebin
  • Z ljubljanskega letališča znova redni leti v Berlin
    00:29
    Z ljubljanskega letališča znova redni leti v Berlin
  • Janez Krašnja o novi povezavi med Ljubljano in Berlinom
    00:43
    Janez Krašnja o novi povezavi med Ljubljano in Berlinom

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je danes ob 12.10 pristalo prvo letalo na novi redni povezavi med Ljubljano in Berlinom, ki jo je vzpostavil nizkocenovni prevoznik Easyjet. Prestolnica Nemčije se tako ponovno vrača med destinacije, dosegljive z brniškega letališča. Fraport Slovenija pa je v pogovorih za odpiranje novih linij tudi z drugimi prevozniki.

Easyjet z ljubljanskega letališča spet zagotavlja lete v Berlin.
Easyjet z ljubljanskega letališča spet zagotavlja lete v Berlin. FOTO: AP

Britanski letalski prevoznik Easyjet, ki Ljubljano povezuje že z londonskimi letališčema Gatwick in Stansted, bo med berlinskim letališčem Tegel in ljubljanskim letališčem letel trikrat tedensko, in sicer ob torkih, četrtkih in sobotah. Berlin je peta nemška destinacija z ljubljanskega letališča, vodja službe letaliških storitev pri Fraport Slovenija Janez Krašnja pa je nove povezave zelo vesel.

Računajo, da se bo število potnikov iz Nemčije povečalo

Nizkostroškovno ponudbo letov na Brniku poleg Easyjeta, ki leti na londonski letališči Stansted in Gatwick, zdaj pa tudi na berlinski tegel, zagotavljata še Wizz Air - in sicer s povezavami na letališči London-Luton in Bruselj-Charleroi, ter Transavia s povezavo v Amsterdam.

Pred nekaj leti je sicer povezavo z Berlinom za krajši čas vzpostavila tudi Adria Airways, pred več kot desetimi leti pa je med obema mestoma nekaj časa letel tudi Easyjet. Sedaj se je Easyjet, ki je v preteklosti Ljubljano povezoval tudi že s Parizom in Milanom, odločil, da najprej poskusi s povezavo Ljubljana-Berlin med poletnim voznim redom, do 10. novembra.

Pozimi bo sledila pavza, Krašnja pa verjame, da se bo linija pokazala za uspešno in donosno ter da bo že od naslednjega poletnega voznega reda dalje Berlin celoletna destinacija, ki ne bo namenjena le turistom, ampak tudi poslovnežem. Krašnja sicer že v prihodnjih nekaj mesecih računa, da se bo število potnikov iz Nemčije v Slovenijo zlasti na turističnem segmentu bistveno povečalo.

Nova povezava prevoznika Easyjet iz Ljubljane v Berlin dopolnjuje ponudbo nizkostroškovnih letov na ljubljanskem letališču.
Nova povezava prevoznika Easyjet iz Ljubljane v Berlin dopolnjuje ponudbo nizkostroškovnih letov na ljubljanskem letališču. FOTO: Adria Tehnika

Potniki iz Slovenije bodo lahko z Easyjetom v glavno mesto Nemčije leteli po cenah, ki se začnejo pri nekaj več kot 20 evrov (20,37 evrov) v eno smer, zagotavljajo pri britanskem prevozniku. Vozovnice lahko potniki kupijo na njihovem spletnem mestu, prek njihove mobilne aplikacije ali v sistemu GDS. Kot je povedal Easyjetov pilot Stephan van Dijk, ki je danes pripeljal potnike iz Berlina in nazaj, je bilo letalo Airbus A319, ki sprejme 158 ljudi, na že na današnjem prvem poletu skoraj polno.

Z ljubljanskega letališča možno poleteti na 34 destinacij, želijo si še povezav s Španijo, Italijo in Skandinavijo

Ljubljansko letališče ima trenutno deset letalskih prevoznikov, ki opravljajo redne lete, in sicer skupaj na 34 različnih destinacij. Kot je dejal Krašnja, si prizadevajo, da bi bile povezave z njihovega letališča čim bolj raznovrstne, in upa, da bodo kmalu lahko pozdravili še kakšnega letalskega prevoznika, bodisi tradicionalnega bodisi nizkocenovnega.

"Ponudba novih destinacij na ljubljanskem letališču je v skladu z rastjo prometa in razvojem letališča," pravijo na Fraportu Slovenija. Po njihovih navedbah je bilo lansko leto po številu potnikov rekordno, promet pa raste tudi letošnje leto. "V prvem polletju je letališče obiskalo 15 odstotkov več potnikov kot v prvi polovici lanskega leta, dodajajo.

V pogovorih so s številnimi prevozniki. Med destinacijami pa bi si najbolj želeli povezav s Španijo, Italijo in Skandinavijo, kjer je mreža letov zaenkrat slabša. Največ potnikov z ljubljanskega letališča leti v London. Prav tako je veliko potnikov za Nemčijo in Turčijo. Svoje zmogljivosti pa je povečal tudi Air France.

Letos se na ljubljanskem letališču nadaljuje rast števila potnikov. "Lani smo bili najhitreje rastoče letališče v regiji, z 20-odstotno rastjo števila potnikov, letos pa je odstotek rasti 12 odstotkov. V prvih petih mesecih smo bili še vedno najhitreje rastoče letališče v regiji," je povedal Krašnja, ki se nadeja nadaljnjega uspešnega poslovanja.

Trenutni delež potnikov, ki potujejo z nizkostroškovnimi leti, je na ljubljanskem letališču 20 odstotkov. Trije nizkostroškovni prevozniki potnikom z Brnika ponujajo skupaj vsaj 25 letov tedensko.

V Fraportu Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, se sedaj pripravljajo tudi na objavo razpisa za izvajalca del za širitev potniškega terminala, s čimer bodo odpravili ozka grla pri oskrbi potnikov pri pristankih in vzletih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mastablasta
03. 08. 2018 10.58
super. letališče pa spet ena od firm, ki so jo morali prevzeti tujci da potem laufa 100 na uro. prej pa nihče ne ve kaj bi s firmo, izgube itd.
NejkoSLO
02. 08. 2018 17.18
+2
Zakaj pavza? Kr neki...
sredin?ar
02. 08. 2018 21.26
-2
Si razmišljal kdaj, da bi šel namesto Avgusta, na morje Novembra?
Antropozofija
02. 08. 2018 17.02
-5
Škoda in prepozno, saj Slovenci letimo iz Benetk.. Take so pač letalne navade.
sredin?ar
02. 08. 2018 21.30
+5
Nic ni prepozno. Sam letam iz benetk; pa je ja super da letim iz ljubljane kamor me na letalisce cukne kolega za ceno treh piv, namesto da se vozim do benetk pa porabim rezervar goriva pa 67€ za parking. Bi šel z vlakom, pa imam fva surfa in dva otroka za slepat...
macek_garfield
02. 08. 2018 16.58
-2
super, upam, da bo vecina potnikov od tam spodaj, za angelco in njeno multi kulti pa to
Ata_Smrk
02. 08. 2018 16.55
+3
super, bil tedaj 2x v berlinu... schönefeld namesto tegel tedaj. priporocam.
JApajaDAja
02. 08. 2018 16.46
+8
reklama "od 20 €"....ko pa , info, bukiraš datum sept.je pa cena 320 €!