Gospodarstvo

Z reciklažo tetrapakov do papirnatih brisač in robčkov

Ljubljana, 09. 12. 2019 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
13

Ljubljanske mlekarne so prvo slovensko podjetje, ki je unovčilo in v domači obtok spravilo ostanke tetrapak embalaže, ki nastane pri proizvodnji. Zberejo jih na ekološkem otoku in jih pošljejo v Italijo. Italijanska papirnica Lucart jih predela v higienski papir, izdelke pa Ljubljanske mlekarne kupijo za interno uporabo.

Ljubljanske mlekarne so največji proizvajalec mleka v Sloveniji in tudi porabijo največ tetrapak embalaže.
Ljubljanske mlekarne so največji proizvajalec mleka v Sloveniji in tudi porabijo največ tetrapak embalaže. FOTO: Bobo
Ljubljanske mlekarne aktivnosti izvajajo v okviru projekta krožnega gospodarstva Z embalažo Tetra Pak do robčkov, pri katerem sodelujejo še podjetja Tetra Pak, Dana, Mercator ter Eko iniciativa.

Direktor Ljubljanskih mlekarn Tomaža Žnidarič je ob predstavitvi projekta izpostavil, da je to le eden od korakov, ki jih v podjetju izvajajo v skrbi za okolje, ob tem pa poudaril, da je podjetje na pravi poti. V Ljubljanskih mlekarnah, ki so največji proizvajalec mleka v Sloveniji in posledično porabijo največ tetrapak embalaže, zmanjšujejo emisije v okolje, nadzorujejo porabo naravnih virov, v proizvodnih obratih pa imajo nameščene svoje čistilne naprave in vzpostavljen sistem ločevanja odpadkov.

V Ljubljanskih mlekarnah letno nastane približno 160 ton ostanka embalaže.
V Ljubljanskih mlekarnah letno nastane približno 160 ton ostanka embalaže. FOTO: Bobo

Za potrebe proizvodnje mlečnih izdelkov v Ljubljanskih mlekarnah letno nastane približno 160 ton ostanka embalaže, ki ga v celoti vključijo v sistem zapiranja snovne zanke z namenom ustvarjanja reciklirane surovine za nove izdelka.

Snovna zanka za tetrapak embalažo se najprej začne v proizvodnji izdelkov, kjer embalažo iz koluta preoblikujejo v obliko, kot jo poznajo kupci. To embalažo napolnijo z mlekom ali jogurtom, ostanke embalaže, ki nastanejo pri tem procesu, pa odložijo na sodoben ekološki otok, od koder potujejo do preše, je pojasnila vodja ekologije v Ljubljanskih mlekarnah Simona Papler.

75 odstotkov embalaže je izdelane iz kartona, ostalo predstavljata plastična masa in aliuminij.
75 odstotkov embalaže je izdelane iz kartona, ostalo predstavljata plastična masa in aliuminij. FOTO: Bobo

Embalažo predelajo v italijanski papirnici Lucart, kjer iz ostankov tetrapak embalaže izdelujejo robčke, papirnate brisače in higienski papir. Te izdelke Ljubljanske mlekarne po pojasnilih Žnidariča odkupijo za vsakodnevno rabo zaposlenih.

Svetovalec družbe Tetra Pak za okoljske zadeve Gregor Cerar je pojasnil, da je embalaža v 75 odstotkih izdelana iz kartona, ostalo pa predstavljata plastična masa in aluminij. "Če je karton pravilno odložen v rumeni zabojnik ali vrečo, ga v papirnicah predelajo in iz njega izdelajo popolnoma nove izdelke," je izpostavil. Preostali delež embalaže, ki ga sestavljata plastična masa in aluminij, se prav tako lahko predela v podajalnike za papirnate brisače. "Bistveno je, da smo dosledni pri ločevanju," je poudaril Cerar.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lenika23
10. 12. 2019 10.36
+2
Pa cena prenese transport v Italijo in nazaj?
Baboonek
09. 12. 2019 19.30
+12
Oprostite, ampak navadni hinavci...tukaj se širokoustijo s Papirnatimi brisačkami, ki so samo pesek v oči kupcev ter navadno zavajanje potrošnika z idejo razvoja. V Evropi je več papirnic, ki predelujejo tetrapak (v radiju 600 km so 4), sama predelava pa ni nič novega, saj poteka že več kot desetletje. Ljubljanske mlekarne se delajo norca iz ekologijr in trajnostnega razvoja....na eni strani si po Pilatusovo brišejo roke v papirnate brisačke od Lucarta, po drugi strani pa svoje izdelke (jogurte, smetane itd) pakirajo v BELE PET plastenke, ki jih ni mogoče reciklirati ter jih sortirnice (Od Kostaka, Surovine itd.) odvažajo na sežig....markentingaši v LJ Mlekarnah so namreč ugotovili, da je plastična embalaža v očeh kupca bolj privlačna za nakup.....Hinavci.....
devote
09. 12. 2019 18.56
+15
Kako se loci aluminij od papirja oz plastike? Samo zanima me..
bandit1
09. 12. 2019 20.32
+5
S temi "robčki " si obriši ta zadnjo, pa boš videl posledice....Upam da ti ne bo potrebno k zdravniku.
Lenika23
10. 12. 2019 10.37
+1
Brezvezno
09. 12. 2019 18.51
+0
slovenska butalska industrija
bandit1
09. 12. 2019 20.34
+5
LJ mlekarne so prodane dobrim tujcem, ker mi nismo bili sposobni uspešno podjetje voditi naprej.
zajbel@gmail.com
09. 12. 2019 18.30
-1
To je najbol svinska tovarna.. Kar se dogaja v tovarni se vam še sanja ne. Da delovci kakjo pod tusom in podobno ... Tovarna leta pa taka.
Eastman
09. 12. 2019 19.37
+9
Podobno je s tem portalom... razglašen za naj portal v regiji, gor pa pol pismeni komentatorji kot si ti.
Domendo
09. 12. 2019 18.21
+2
Da bi jih sami predelali jim tudi ne pade na misel. Rajši potem kupijo od Italjanov.
Eastman
09. 12. 2019 19.38
Ja ker oni predelujejo mleko in ne smeti. A potem bi si morala tudi tovarna, ki to predeluje sama pridelat sir za malco za delavce.
Carmenlula
09. 12. 2019 17.55
+32
A da bi uvedli nazaj steklenice jim pa ne pade na pamet, Ekologija po Slovensko.??
Eastman
09. 12. 2019 19.37
+4
A bi ga ti kupil če bi bil dražji v steklenici od tistega v tetrapaku.