Gospodarstvo

Za krmilom SDH začasno Igor Kržan

Ljubljana, 01. 04. 2019 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
10

Vajeti v upravi Slovenskega državnega holdinga po odhodu predsednice uprave Lidije Glavina z današnjim dnem začasno prevzema prvi nadzornik holdinga Igor Kržan. Ta je pretekli teden zatrdil, da na čelu SDH ostaja samo začasno, prihaja pa v času, ko je pred upravo holdinga zaključna faza prodaje Abanke.

Igor Kržan bo začasno prevzel vodstvo SDH.
Igor Kržan bo začasno prevzel vodstvo SDH. FOTO: Slovenski državni holding

Lidija Glavina se je z nadzornim svetom o sporazumnem predčasnem odhodu iz uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) dokončno dogovorila preteklo sredo, o njenem odhodu s čela upravljavca državnih naložb pa se je pred tem ugibalo že kar nekaj časa. Po nekaterih informacijah v medijih naj bi vsaj še nekaj časa ostala v holdingu.

Nadzorniki so se odločili, da bo vajeti v upravi namesto Glavine začasno prevzel prvi nadzornik SDH Igor Kržan. Zakonsko lahko nadzornik podjetje vodi največ 12 mesecev oziroma dvakrat po šest mesecev. Vodenje nadzornega sveta pa je prevzela Karmen Dietner, ki jo je DZ za nadzornico imenoval konec leta 2018.

Slovenski državni holding je po nerevidiranih in nekonsolidiranih podatkih lani zabeležil 41,8 milijona evrov čistega dobička, kar je 30,8 odstotka več kot predlani. Poslovni prihodki so bili s 13,5 milijona evrov skoraj dvakrat tolikšni kot predlani, ko so znašali okoli sedem milijonov evrov.

Kržan je v sredo medijem zatrdil, da se po poteku začasne funkcije predsednika uprave ne bo prijavil na razpis in da imenovanje novega predsednika uprave s polnim mandatom pričakuje v največ dveh mesecih.

Kot najresnejši kandidat za položaj novega šefa SDH se je sicer v javnosti omenjal nekdanji prvi mož Steklarne Hrastnik Andrej Božič, ki je od januarja član uprave holdinga. Novica o imenovanju Kržana za začasnega predsednika uprave je bila tako presenečenje. Poleg Kržana in Božiča je v upravi še Boštjan Koler, tako da je uprava tričlanska, kot to predvideva zakon o SDH.

SDH pred prodajo Abanke

Največji kratkoročni izziv za upravo pod začasnim Kržanovim vodstvom bo zaključek prodaje Abanke, ki jo mora država skladno z zavezami Evropski komisiji v zameno za odobritev obsežne državne pomoči v 2014 prodati do sredine tega leta.

Za Abanko so po neuradnih informacijah medijev prispele tri zavezujoče ponudbe. Oddali naj bi jih sklad Apollo, ki je lastnik Nove KBM in z nakupi nekaterih drugih finančnih ustanov gradi finančni steber, banka AIK, lastnica Gorenjske banke, in OTP, ki se je že pred leti neuspešno potegovala za Novo KBM in si močno prizadeva za prihod v Slovenijo. Po nekaterih informacijah naj bi najboljšo ponudbo oddala banka AIK, sledila naj bi Apollo in OTP.

Lidija Glavina je odstopila z mesta predsednice uprave. SDH.
Lidija Glavina je odstopila z mesta predsednice uprave. SDH. FOTO: Slovenski državni holding

Kot ni redkost pri velikih privatizacijskih postopkih, bi se lahko tudi v tem primeru vpletla politika, če bi ocenila, da ponudbe niso dovolj visoke ali če bi prevladala želja po ohranitvi pomembne finančne ustanove v državni lasti. Za zdaj ne kaže tako, v vsakem primeru pa bi to tako kot pri NLB terjalo naporna pogajanja z Evropsko komisijo.

Medtem ko bo Kržan prevzel vodenje holdinga, bo nadzorni svet SDH danes po napovedih nadaljeval sejo, ki jo je preteklo sredo prekinil. Tema naj bi bila med drugim naložbeni dokument, v katerem bodo izkazane dolgoročne sinergije in ekonomski učinki konsolidacije lastništva turističnih družb v državni lasti in naj bi ga SDH sprejel v teh dneh.

V turističnem holdingu, nad katerim naj bi bdel SDH, naj bi bile družbe Istrabenz Turizem, Sava Turizem, Hoteli Bernardin, Hit, Thermana, Terme Olimia, Adria turistično podjetje in Unitur.

Sprejetje naložbenega dokumenta bo med drugim podlaga za nadaljevanje uresničevanja nedavnega vladnega sklepa, ko je kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odločila, da naj ta ustavi prodajo delnic Istrabenz Turizma, s katerimi so bile zavarovane terjatve t. i. slabe banke do holdinga Istrabenz.

Čeprav je bilo prvotno predvideno, da bo DUTB zasegla delnice turistične družbe iz sistema Istrabenz in jih prenesla na posebno namensko družbo, pa sta se t. i. slaba banka in Istrabenz pretekli teden dogovorila, da bo Istrabenz finančnim upnikom, med katerimi je glavna prav DUTB, predlagal konverzijo terjatev v kapital. DUTB bi tako postala lastnica Istrabenza in na ta način v last dobila tudi družbo Istrabenz Turizem, bi pa tako preprečili stečaj Istrabenza, ki bi skoraj gotovo sledil zasegu delnic njegovega turističnega stebra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0OO7
12. 06. 2019 10.32
+1
ŽE PO KSIHTU MU VIDIM, DA BO V KRATKEM NAREDIL VELIKO SVINJARIJO.
Principat
01. 04. 2019 10.26
+4
lidija : ,, ,, od kod je le prišla in kam bo zdaj odšla
JanezNovakJohn
01. 04. 2019 12.31
+0
Verjetno na še bolj primerno korupcijsko mesto
ROMELS
01. 04. 2019 10.03
+12
Nov kandidat za visoko odpravnino.
JanezNovakJohn
01. 04. 2019 09.30
+2
SDH je leglo snobizma in korupcije. Pri njih bi morala biti stalno prisotna policija in računsko sodišče. Protikorupciska komisija je tako in tako brezobi mucek. Brez sistemske rešitve tega stoglavega zmajevega gnezda z zamenjavami nihče ne bo rešil.
JanezNovakJohn
01. 04. 2019 09.32
+1
Kvaz i lopovska elita bi morala biti odstranjena. Pa ne samo odstranjena, uničena!
JanezNovakJohn
01. 04. 2019 09.32
+1
Kvazi elita bi morala biti odstranjena. Pa ne samo odstranjena, uničena!
0OO7
12. 06. 2019 10.33
Julijann
01. 04. 2019 08.34
+6
Za predcasen odhod se je dogovorila.a za kaksno ceno.to je sedaj vprasanje.a seveda ni to tema.ki bi se porocala nam davkoplacevalcem.ker mi smo le za placevanje...
0OO7
12. 06. 2019 10.34
Dandanes se ve: Za 11k€ na mesec + marsikaj privlačnega.