Gospodarstvo

Za oškodovanje Pomurke sodišče naložilo približno pol milijona evrov odškodnine

Murska Sobota, 22. 10. 2018 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
9

Sodišče v Murski Soboti je nekdanjemu poslovodstvu oz. nadzornikom Pomurke mesne industrije, Marku in Vojtehu Volku ter Martinu Kovaču, ki jim je stečajna upraviteljica Alenka Gril očitala več nezakonitih poslov, naložilo plačilo podjetju v stečaju v skupnem znesku skoraj pol milijona evrov. Obe strani sta se na sodbo že pritožili.

Alenka Gril je od trojice sicer zahtevala 2,8 milijona evrov, sodnica Andreja Pintarič pa je v pisni sodbi odločila, da morata Marko in Vojteh Volk plačati vsak po 171.000 evrov odškodnine, Kovač pa 150.000 evrov.

Zastopnik Grilove Borut Soklič je ob tem povedal, "da ni dvoma, da so namerno in iz malomarnosti oškodovali podjetje ter da je šlo je za prikrojevanje računovodskih izkazov, vendar pa je sodnica napačno razumela, da se pri zahtevku omejujemo."

Toženi Martin Kovač, ki je bil predsednik uprave Pomurke mesne industrije, Marko Volk, ki je bil član uprave, in Vojteh Volk, ki je bil član organa nadzora, so vse očitke zavračali.
Toženi Martin Kovač, ki je bil predsednik uprave Pomurke mesne industrije, Marko Volk, ki je bil član uprave, in Vojteh Volk, ki je bil član organa nadzora, so vse očitke zavračali. FOTO: POP TV

Vodilne tožili za manjši znesek, saj bi v nasprotnem primeru podražili postopke

Soklič upa, da bo dejstvo, da se pri zahtevku niso omejevali, upoštevalo višje sodišče. Vodilne Pomurke so tožili za slabe tri milijone evrov, čeprav je skupna povzročena škoda po njegovih besedah presegla 54 milijonov evrov. Vendar tožba v tej višini ni bila smiselna, saj bi podražila postopke, toliko denarja pa tožene stranke zagotovo nimajo, je povedal Soklič in dodal, da so za odškodninski zahtevek vzeli zaslužke Martina Kovača, to je 900.000 evrov, enako pa tudi za Volka, čeprav formalno nista imela prihodkov.

Zagovornik toženih Uroš Keber je potrdil, da so se pritožili "na ugodilni del sodbe, ne glede na to, da je sodišče v pretežni meri zahtevek tožnice že zavrnilo. Sodišče je namreč nepravilno zavrnilo s strani naših strank predlagane dokaze, z izvedbo katerih bi se brez dvoma izkazalo, da ni podana nobena podlaga za odškodninsko ali kakršno koli drugo odgovornost naših strank," še pravi Keber.

Toženi vse očitke zavračali

Stečajna upraviteljica Alenka Gril je tožbo vložila leta 2013 z očitki, da je bilo med letoma 2006 in 2008 opravljenih več nezakonitih poslov, med drugim prodaja nepremičnin Pomurke znotraj kompleksa in prodaja blagovnih znamk, da so se posli sklepali med povezanimi osebami, med koncernskimi družbami in tudi tistimi, ki so sicer bile v obvladovanju tožencev, vendar formalno niso bile vključene v koncern, čeprav bi morale biti.

Sodnica Andreja Pintarič pa je v pisni sodbi odločila, da morata Marko in Vojteh Volk plačati vsak po 171.000 evrov.
Sodnica Andreja Pintarič pa je v pisni sodbi odločila, da morata Marko in Vojteh Volk plačati vsak po 171.000 evrov. FOTO: Kanal A

Pri tem naj bi bili posli izvedeni le formalno, tako da so jih prikazali v bilancah, v resnici pa denarja niso dobili, poslovne funkcije naj bi bile sicer povsem prepletene med družbami, vsi trije toženi pa naj bi obvladovali celoten koncern MIP-Pomurka.

Grilova je navajala, da so bile kupnine po njenem bistveno višje od knjigovodskih vrednosti in nikoli plačane, prodaja pa namenjena izključno izboljšanju poslovnih rezultatov. Po prepričanju stečajne upraviteljice je bila Pomurka mesna industrija po kriterijih plačilno nesposobna že konec leta 2006 in bi imela brez omenjenih prodaj 3,8 milijona evrov izgube, tako pa je prikazala pol milijona dobička, s čimer so bili oškodovani upniki.

Toženi Martin Kovač, ki je bil predsednik uprave Pomurke mesne industrije, Marko Volk, ki je bil član uprave, in Vojteh Volk, ki je bil član organa nadzora, so vse očitke zavračali in trdili, da se ne čutijo odgovorne, saj niso opustili dolžnih ravnanj, zavračali so očitke o fiktivnih knjiženjih, vknjižbe so po njihovem skladne s predpisi, vsi postopki pa izpeljani po realnih dogodkih in jih je vsako leto potrdil revizor.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
05. 11. 2018 15.05
Poceni so jo odnesli.... to je možno le v Sloveniji.
NA LEVO ni OK
25. 10. 2018 10.07
+3
ALi s temi Volkovi ne traja sojenje že celo večnost. Na Kitajskem bi prihranili ogromno davkoplačevalskega denarja, ker bi take tajkunčke pospravili na hitro, brez stroškov.
trdovrat
24. 10. 2018 08.39
+1
Kaj tile volkovi še niso v tranči, ključ pa na dnu pod zmajskim mostom?
Petur
22. 10. 2018 19.01
Nacionalizacija..ne obratno. MIPnekaj giba,90%bi rekel da bodo v zakulisju volkovi,...tako ko pa das volku meso v varstvo
ina5785
22. 10. 2018 16.37
+4
No, pa tudi tale samopašni mogočni tat jo je zelo dobro odnesel!!!!
Petur
22. 10. 2018 13.07
+11
Ob revoluciji bo prvi zakon govoril o razlastitvah sleparjev, in izgonih.
Boško1980
22. 10. 2018 13.20
+4
Misliš Megla je gosta in hitro se izgubiš v njej! Bolje megla, kot vrnitev in ponovna denacionalizacija!
ceta69
22. 10. 2018 12.05
+17
vse politike ki smo jim do zdaj verjeli da bodo napisali zakonodajo za male ljudi so nas razočarali znajo samo kaznovati kurje tatove in državno pokorne ........................vsi ti so prejemali plače pa še jim ni dovolj...............treba je vse uničiti ampak govorijo da imamo zaposlene strokovnjake hahaha
hokej11
22. 10. 2018 11.26
+40
a za MIP so teli prevaranti že kaj odgovarjali? v luknjo z njimi!