Gospodarstvo

Začeli betoniranje viadukta Glinščica: 'Objekt bo zgrajen v roku'

Kozina, 03. 08. 2021 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na enem od gradbišč bodočega drugega tira železnice med Divačo in Koprom so začeli betonirati prvih 100 od skupno 215 metrov viadukta Glinščica. Kot je ob tej priložnosti napovedal generalni direktor družbe 2TDK Pavle Hevka, bo objekt zgrajen v roku, jeseni naj bi prišle na vrsti servisne cevi, po novem letu pa dela na glavnih ceveh.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Gradnja viadukta čez Glinščico
    02:20
    Iz 24UR: Gradnja viadukta čez Glinščico
  • Iz SVETA: Začetek betoniranja viadukta
    01:56
    Iz SVETA: Začetek betoniranja viadukta

Pri betoniranju so morali biti pozorni tudi na zunanjo temperaturo, ki ne sme presegati 29 stopinj Celzija. "Izoplnjeni so vsi pogoji za kvalitetno izvedbo del," je pojasnil generalni direktor družbe 2TDK Pavle Hevka.

V sklopu del, ki bodo verjetno končana že ponoči, bodo vgradili 1000 kubičnih metrov betona, nato pa bosta sledili še dve fazi. Prvi mož 2TDK ob tem ocenjuje, da bo septembra oziroma oktobra že možno začeti dela na vzporednih servisnih ceveh, izvajalca glavnih gradbenih del, Kolektor CPG in turški Yapi Merkezi, pa bosta lahko glavna gradbena dela začela po novem letu.

Pavle Hevka
Pavle Hevka FOTO: Bobo

Roke bodo ujeli kljub rahlemu podaljšanju del zaradi gradnje opornika in dodatnega temeljenja, čemur so se prilagodili s spremenjenim načinom betoniranja.

Že izvedeno dodatno pilotiranje je stalo okoli pol milijona evrov, vendar so za približno enak znesek pocenili sam objekt, tako da vrednost viadukta ostaja pri pogodbeni vrednosti 8,5 milijona evrov. Hevka je ob tem izpostavil, da se podražitev materialov še ne pozna, če bodo izvajalci vložili zahtevek v tej smeri, pa bodo zadevo preučili. Hevka sicer pričakuje, da bo zahtevek vložen, vendar po njegovem mnenju cene materialov na daljši rok nihajo oz. se zdaj že umirjajo, zato ocenjuje, da se bodo morebitne zvišanja do konca gradnje izničila.

Več kot 60 odstotkov glavnih gradbenih del bo izvedenih za dvotirnost

Generalni direktor 2TDK je priznal, da bodo morali, če bo izbrana dvotirna proga, na tem mestu zgraditi dodatna mostova in krajši predor. O tem, koliko se bo zvišala cena gradnje, če bo dvotirnost dosežena fazno, se Hevka sicer ni mogel natančno izreči, je pa dodal, da samo priprava gradbišča nanese dodatnih pet do deset odstotkov stroškov.

Sicer pa je Hevka poudaril, da 2TDK ne odloča o tem, ali in kdaj dvotirnost bo, a dodal, da skoraj zagotovo bo. Več kot 60 odstotkov glavnih gradbenih del bo namreč že tako ali tako izvedenih za dvotirnost.

Ocenil je tudi, da jim je prebivalce na drugi strani meje uspelo prepričati, da gradnja ne bo škodovala okolju. Nenazadnje upoštevajo vse okoljevarstvene standarde in izvajajo številne monitoringe. Hevka je potrdil še, da je prispela ena ponudba za izvajalca odvoza odpadnega materiala, ki pa jo še pregledujejo.

Pri glavnih gradbenih delih pa je nastala manjša zamuda zaradi covida-19, saj vsi delavci ne morejo priti na lokacijo, zato imajo težave pri organizaciji gradbišč. Sicer pa Hevka verjame, da bo Yapi Merkezi ujel predvideni rok in do 20. avgusta začel izkop predorov na portalih T7 in T8.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
04. 08. 2021 20.04
+2
Gradijo ko je najdražje železo in beton
MUNGATUMBA
04. 08. 2021 09.51
-2
Naj si VSI 2. tirovci pogledajo, kako so in za koliko so zgradili Kitajsko železnico na Tibet !!!
Bojan 69
03. 08. 2021 20.10
-2
Mene pa zanima zakaj se čaka da Yapi Markezi začne vrtat? Kolikor vem ima Kolektor vrtalne garniture že pripravljene?
proofreader
03. 08. 2021 18.15
+2
Janša dela. Cerar je delal makete, Šarec pa nič.