Gospodarstvo

Začetek podaljšanja prvega pomola v koprskem pristanišču

Koper, 04. 06. 2020 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predstavniki podjetij Luka Koper in Kolektor Koling so podpisali pogodbo za izgradnjo podaljška prvega pomola in pripadajočih skladiščnih površin. Dela bodo potekala v dveh fazah in bodo predvidoma zaključena v začeteku leta 2022. Kapaciteta kontejnarskega terminala se bo povečala na 1.3 milijona kontejnarskih enot letno. Družba je za naložbo, ki bo stala 45,6 milijona evrov, pridobila tudi evropska sredstva.

Po pogodbi, ki sta jo danes podpisala Luka Koper in Kolektor Koling, so dela razdeljena v dve fazi. Prvo fazo, ki vključuje izgradnjo operativne obale, dolžine 98,5 metra in širine 34,5 metra, bo izvajalec zaključil marca prihodnje leto. Drugo fazo – zaledje skladiščnih površin na južni strani pomola v velikosti v velikosti 24.830 kvadratnih metrov – pa v začetku leta 2022. Izvajalec Kolektor Koling s partnerjema Grafist in Adriaing bo z umeščanjem pilotov začel predvidoma septembra, so sporočili iz Luke Koper.

Izvajalec bo s postavljanjem pilotov začel predvidoma septembra.
Izvajalec bo s postavljanjem pilotov začel predvidoma septembra. FOTO: Aljoša Kravanja

Dolžina prvega pomola na južni strani, ki je namenjena pretovori zabojnikov, bo po izgradnji podaljška dolga 695 metrov. S tem se bo kapaciteta kontejnarskega terminala povečala na 1.3 milijona kontejnarskih enot letno, s predvideno optimizacijo procesov dela na terminalu pa še dodatnih 200.000 enot, pričakujejo v Luki Koper.

S tem pa še ni zaključena širitev kontejnarskega terminala, ki se bo po letu 2022 raztegnila tudi na severno stran prvega pomola, si obetajo na Luki Koper.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.