Gospodarstvo

Začetek stečajnega postopka v Gradisu

Celje, 29. 03. 2010 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je ustavilo prisilno poravnavo in potrdilo uvedbo stečaja v Gradisu. Stečajni upravitelj je Janez Golob, ki je vodil tudi prisilno poravnavo.

Celjsko sodišče je ustavilo postopek prisilne poravnave v matični družbi Gradis Celje in sprejelo sklep o začetku stečajnega postopka. Za stečajnega upravitelja je sodišče imenovalo Janeza Goloba, ki je vodil tudi prisilno poravnavo. Po besedah direktorice Gradisa Lidije Žagar je vzrok stečaja insolventnost družbe. "Gospodarska kriza je namreč Gradis prizadela globlje, kot je bilo predvideno, in z zdajšnjim obsegom poslovanja ni mogoče uspešno poslovati."

Lidija Žagar
Lidija Žagar FOTO: POP TV

Gradis je v preteklosti posloval v letnem obsegu, ki se ni bistveno spreminjal, kar pomeni realizacijo med 20 in 25 milijoni evrov. Sredstva pa so zadoščala za normalno poslovanje podjetja. "V prvih dveh mesecih po uvedbi prisilne poravnave smo naredili izgubo v višini 648.527 evrov, medtem ko je Abanka začela z unovčevanjem vseh terjatev, ki jih je imel Gradis iz naslova pogodbenih obveznosti do naročnika. Za pridobitev novih poslov, ki bi nam omogočili tekoče poravnanje obveznosti, je hčerinska družba, prek katere smo poslovali, potrebovala bančne garancije za resnost ponudb in za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti, a jih nobena banka ni želela izdati," je dejala.

S tem je po njenih besedah postalo jasno, da bo Gradis "potonil", ko bodo zaključeni posli po podpisanih pogodbah. Vrednost preostalih del je ocenjena na štiri milijone evrov, 21 milijonov evrov obveznosti do navadnih upnikov pa bo najbrž "ostalo v zraku." Gradis, ki ga je Žagarjeva vodila devet let, se je znašel v finančnih težavah predvsem zaradi projektov v Komendi in Planetu Tuš v Kranju. Ali bo stečaj doletel tudi hčerinski družbi Gradis hiše in Gradis gradnje, bo odločal stečajni upravitelj.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

am_staff
29. 03. 2010 21.44
Predolgo so živeli z blanko denarjem. Naskočite tudi njihovega učitelja Zidara. Delavci za njih so pa tako ali tako špotrošni material.
trlbabalan
29. 03. 2010 19.42
no 24 vur,.a boste še kaj napisali o slovenskih meneđerjih in Svilanitu. S kreditom več kot 1 milijon evrov kupila svilanit, dodala svojih 7500 EUR, potem pa vknjižla ta dolg 1 milijona na Svilanit!
xes
29. 03. 2010 15.10
za 21 miljonov evrov, ki bodo "ostali v zraku" bi moral kdo "zletet v zrak" pa bi se v tej kriminalni republiki na juzni strani alp mogoce kaj spremenilo.....
casinio
29. 03. 2010 13.41
plačilna nedisciplina-21 milijonov obveznosti do navadnih upnikov pa visi v zraku--a je sploh kej čudnega da je tok samomoru!!!odgovarjal pa zopet ne bo nihče,katastrofa-delaš pošteno ne dobiš pa tistega kar ti pripada
PREKLETO
29. 03. 2010 12.00
ZAKAJ SE MENI TALE ZDI, KOT DA JE NEKA ŠTUDENTKA, KI SE DELA ODRASLO?