Gospodarstvo

Zajc: Na gospodarskem ministrstvu pričakujemo uveljavitev predkupne pravice za Yorkov delež v Savi

Ljubljana, 09. 02. 2022 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na gospodarskem ministrstvu po besedah državnega sekretarja Simona Zajca ob morebitni prodaji 43-odstotnega lastniškega deleža sklada York v družbi Sava pričakujejo, da bosta Slovenski državni holding (SDH) in ministrstvo za finance v svojem delu nalog po proučitvi vseh relevantnih okoliščin uveljavila predkupno pravico državnih lastnikov družbe.

Hoteli Sava na Bledu
Hoteli Sava na Bledu FOTO: Bobo

Zajc je kot edini od pristojnih spregovoril na današnji nujni seji komisije DZ za nadzor javnih financ, ki so jo o vprašanjih, povezanih z odločitvijo sklada York, da svoj delež v Savi proda projektnemu podjetju Prestige Tourism, za katerim stoji madžarski kapital, sklicali v opozicijskih SD, LMŠ, SAB in Levici.

Zajc je ob očitkih, ki v primeru Save in Save Turizma letijo na ministrstvo in ministra Zdravka Počivalška, zatrdil, da je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo "glavni zaveznik in branik razvoja turističnega sektorja na državni ravni". V tej luči pričakujejo, da bosta SDH in finančno ministrstvo uveljavila predkupno pravico, ki jo imata kot skoraj 47-odstotna lastnika Save SDH in Kapitalska družba (Kad). Je pa poudaril, da državna akterja ne prodajata svojega deleža, država pa nima vpliva na sklad York. Ministrstvo tako nima odločevalskih pristojnosti.

Po informacijah ministrstva SDH pridobiva potrebne ekonomske in pravne podlage za sprejem "optimalne odločitve" ob upoštevanju, da je državna naložba v Savi v strategiji upravljanja kapitalskih naložb države opredeljena kot pomembna, pri čemer najnovejši letni načrt upravljanja dopušča, da državni akterji svoj lastniški delež zmanjšajo oziroma naložbo vsaj delno prodajo.

Po Zajčevih besedah so v tem trenutku pomembni enotna podpora in sodelovanje državnih deležnikov ter aktivno sodelovanje državnih turističnih družb. Pomembno je, da so ti pripravljeni na spremembe za povečanje vrednosti turističnega portfelja v državni lasti za državo, turistično panogo in zaposlene v njej, je strnil.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) se je danes seznanil s potekom postopka ter pridobivanjem relevantnih podatkov in podlag za odločanje glede predkupne pravice za delež Yorka v Savi, so sporočili iz SDH, podrobnosti pa niso razkrili.

Počivalšek se je po Zajčevih besedah sestal s predstavniki družbe Prestige Tourism, ki so mu predstavili svoje načrte. Pogovori se bodo po napovedih državnega sekretarja nadaljevali, in sicer o investicijskem programu in načrtu prestrukturiranja novih solastnikov Save ter o morebitnih zavezah in garancijah v povezavi s tem. "Končno odločitev glede uveljavitve predkupne pravice pa bodo morali sprejeti vsi vpleteni deležniki," je bil jasen Zajc.

Na sejo so v opoziciji poleg Počivalška povabili tudi predsednika uprave SDH Janeza Žlaka, finančnega ministra Andreja Širclja in Francija Matoza, predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je med drugim lastnica turističnih podjetij Thermana Laško in Istrabenz Turizem.

Ti dve podjetji naj bi skupaj s Savo Turizem in še nekaterimi drugimi podjetji predstavljali portfelj državnega turističnega holdinga. V njem naj bi država konsolidirala svoje naložbe v turizmu, jih tudi s pomočjo finančnih vlagateljev dokapitalizirala in prestrukturirala ter v zadnji fazi lastniško preoblikovala.

Poslanka SD Meira Hot je v imenu predlagateljev ponovila večkrat izražene argumente o tveganjih, ki jih za slovenske strateške interese predstavlja prodaja Save in njenega turističnega premoženja nestrateškemu tujemu vlagatelju, ter pri tem vnovič spomnila na slabe izkušnje s prodajo Hotelov Metropol v Portorožu hrvaškemu lastniku, Term Lendava madžarskemu skladu in Adrie Airways nemškemu skladu.

Sejo so sklicali, ker od pristojnih ni bilo ustreznih pojasnil. Današnja (ne)udeležba je po njenih besedah primer arogance, ki kaže tudi na izmikanje. Namesto da bi zvonili vsi alarmi, smo priča izmikanju in navedbam, da gre za zasebno prodajo in za posledice nečesa, kar so v preteklosti storile leve vlade, je povedala in spomnila, da je sklad York v lastništvo Save vstopil po nakupu terjatev od bank in z njihovo pretvorbo v kapital v okviru prisilne poravnave.

Hotova je ob tem poudarila, da je cilj opozicije, da konsolidacija in prestrukturiranje državnih naložb v turizmu ne bi bila pot do privatizacije, temveč do razvoja in dviga kakovosti. Država naj tako ostane lastnica strateških podjetij, ki so predvidena za vključitev v turistični holding, zanje pa najde profesionalne upravljavce.

Zajc je povedal, da si na ministrstvu več let in v okviru več vlad prizadevajo za strateško, ciljno usmerjeno in učinkovito upravljanje državnih turističnih naložb, ne pa da je to prepuščeno lastniški stihiji in nenadzorovani privatizaciji. Cilj vsega pa je po njegovih besedah, da država ne bi bila na slabšem. Pri tem obžaluje, da so jih v preteklosti strokovnjaki in tudi stranke, ki so danes v opoziciji, obtoževali, da želijo podržaviti hotele.

K uveljavitvi predkupne pravice za Yorkov delež so vlado poleg dela poslancev pozvali tudi nekateri povabljeni gostje, med drugimi Breda Črnčec iz sindikata delavcev turizma in gostinstva, ob čemer je izpostavila, da "smo si pri dosedanji odprodaji slovenskih hotelov, ki so šli v roke Rusom, Hrvatom, Srbom in tudi Madžarom, nabrali veliko slabih izkušenj z odpuščanjem delavcev, slabšanjem delovnih razmer in kršitvam slovenske delovnopravne zakonodaje".

Na seji sta sodelovala še predsednik uprave Sava Turizma Andrej Prebil in predsednik upravnega odbora Save Klemen Boštjančič. Prvi je podčrtal dobro poslovanje podjetja in dejal, da je uprava mandat prevzela ob nezavidljivih kazalcih. Sava Turizem je leta 2011 pridelala 3,1 milijona izgube, v predkoronskem letu 2019 pa 12,3 milijona evrov dobička. Po nerevidiranih podatkih je ta lani kljub krizi znašal 5,2 milijona, je izpostavil.

"Družba Sava je lani vodila prodajni postopek in testirala trg, koliko je vredna Sava Turizem. Ta postopek se je zaključil z neobvezujočim ponudbami, ki jih je bilo več kot deset, več jih je preseglo 200 milijonov evrov. Sava in Sava Turizem imata konsolidiranega okoli 100 milijonov evrov dolga. Glede na to, da je bilo več kot 200 milijonov več ponudb, si upam trditi, da bi, če bi šli do konca s prodajnim postopkom, verjetno prišli do vrednosti 250 milijonov evrov. Če torej odštejemo 100 milijonov dolga, dobimo približno vrednost kapitala Save Turizma in verjetno zna vsak izračunati, koliko je vrednih 43 odstotkov," je pojasnil Boštjančič.

Kdor koli bo prišel do lastništva, lahko Savo po njegovih besedah proda po delih in si vrne kupnino z enim do dvema hoteloma. "Ne bom se opredeljeval, kaj je v državnem interesu ali kaj ni, me pa izredno boli, da tega nikoli ne znajo narediti državni skladi, vedno pride nek tuj sklad, ki zna to izpeljati," je sklenil.

Člani komisije so bili v razpravi razdeljeni. Opozicija je zagovarjala uresničitev predkupne pravice, medtem ko so v koaliciji opozarjali na vmešavanje politike v gospodarstvo. "Konsolidirajte, kar je treba konsolidirati, ne prodajajte na vrat na nos, kar tako, sploh pa ne skladom, kadar obstaja sum, da gre za geopolitične apetite," je pozval Dejan Židan (SD).

Janja Sluga (NP) je opozorila, da je treba pri prodaji Sava Turizma poleg vseh turističnih kapacitet upoštevati tudi 17 vrtin pitne in termalne vode. "In če so ljudje kaj dokazali, so to, da so občutljivi pri pitni vodi. In tu zraven je 17 vrtin. To niso heci," je dejala. Andrej Rajh (SAB) je izpostavi, da je Slovenija v reševanje turistične panoge s turističnimi boni vložila več kot 200 milijonov evrov, zdaj pa bi panogo, ki daje kruh več kot 40.000 ljudem in družinam, za nekaj deset milijonov prepustili tujim interesom.

"Trdno sem prepričan, da je seja namenjena političnemu preživetju opozicije KUL," pa je menil Aleksander Reberšek (NSi), ki je predlagateljem očital poceni nabiranje političnih točk. Posvaril je pred težavami, ki jih prinaša lastniško vpletanje države v gospodarstvo. Franc Breznik (SDS) je opozoril, da nas konkurenca na področju turizma marsikje prehiteva.

Primož Siter (Levica) je bil kritičen do "lahkomiselnega razumevanja privatizacije", Brane Golubović (LMŠ) pa je izpostavil, da je osnovni namen seje, da bi komisija vlado pozvala, naj kot skupščina SDH in Kad naloži, da uveljavita predkupno pravico. To so člani komisije podprli s potrditvijo sklepa. Poleg tega so vladi priporočili, naj zagotovi vse potrebno za transparentno in hitro konsolidacijo lastništva v temeljni turistični infrastrukturi, ki bo namenjena razvoju kritične infrastrukture, in ne privatizaciji.

Vladi so priporočili še, naj v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom, SDH in DUTB v roku 30 dni javnosti obrazloži javni interes na področju konsolidacije ključnih državnih turističnih naložb, pri čemer naj opredeli predvideno premoženje, načrtovane cilje in model upravljanja ter predvideno časovnico ukrepov in predvidena javna sredstva za vzpostavitev turističnega holdinga.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja